VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

A WHO-képviselője szerint a járvány vége kilátásban van – nyilvánvalóan oltás nélkül isNoha Németországban a vírusmutációkra és a „harmadik hullámra“ való figyelmeztetések terjednek a sajtóban, a WHO hetek óta ellenkező irányba tartó fejlődési irányról beszél. Némelyek máris azt mondják, hogy az év folyamán megszűnik a szükségállapot – mégpedig oltás nélkül is.


Noha Németországban manapság megannyiszor figyelmeztetik a nyilvánosságot egyre újabb vírusmutációkra, és – állítólag még az eddigieknél is veszélyesebb – „harmadik hullámra“, az Egészségügyi Világszervezet (a WHO) legutóbb némileg más távlatot vázolt fel. A korona-helyzet, amelyet maga a szervezet nyilvánított világjárványnak, a WHO hivatalos véleménye szerint január második hetében elérte tetőpontját. Azóta nemcsak a naponkénti pozitív teszteredmények száma csökken, hanem gyakorlatilag megfeleződött koronavírustól bekövetkezett vagy csak a vírustól kísért halálesetek száma is. Erről tudósít egyebek között az n-tv nevű hírtelevízió is. A változásnak ezen íránya figyelhető meg a Földközi-tenger keleti térségét kivéve az egész világon. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főtitkára mindazonáltal óva int a vírus elleni küzdelem túl gyors lanyhításától.


„Most meg kell szilárdítani a pozitív változási irányt. A tűz még nem aludt ki, és ha most nem küzdünk ellene tovább, akkor lobogva tér vissza.”


A WHO európai főigazgatója, Hans Henri Kluge belga orvos ellenben derűlátóbban nyilatkozott. A dán állami televízióban abban való bizakodását fejezte ki, hogy a koronavírus már néhány hónapon belül leküzdhető lesz. Szerinte a most megjelenő mutációk „szokványosak”, és nem vezettek a vírus megzabolázhatatlanná válásához. A „fertőzések aránya” nem nagyobb a több mutációs esetet jelentő országokban, mint másutt. A legrosszabb eshetőségeken túl vagyunk. Kluge még hozzáfűzte:


„A vírus továbbra is itt lesz, de nem hiszen, hogy a korlátozások szükségesek lesznek. Ez derűlátó kijelentés.”


Azt semmivel sem magyarázza a WHO, hogy mivel lehet megindokolni a „fertőzésszámok” visszaesését. Ezt az oltásokra nem vezethetjük vissza, hiszen csak a töredékét oltották be eddig a világ népességének.

Ehelyett a megfigyelt fejlemény okaként három lehetőséget említenek.Merkel: Pandémiának addig nincs vége, amíg nincs beoltva a világon mindenki

(Nagyon úgy látszik, hogy nem szóltak neki kellő időben…– a fordító megjegyzése)


Elsőként azt, hogy éreztetik hatásukat a legtöbb országban alkalmazott elővigyázatossági és higiéniai intézkedések. Másodszor azt, hogy szemlátomást vannak olyan térségek, melyek népességének immunitása jócskán megnövekedett (mint pl. az USA, Svédország és Brazília), minthogy a lakosság nagy része már túl van a fertőzésen, és ez fékezi a vírus továbbterjedését. Harmadszor pedig azt, hogy a mutációk kialakulásának eredményeképp nemcsak veszélyesebb mutánsok keletkezhetnek, hanem éppenséggel ártalmatlanabbak is.


Klaus Stöhr epidemiológus, a WHO globális influenzaprogramjának korábbi vezetője, egyúttal a SARS-kutatás egykori koordinátora – az n-tv tudósítása szerint – már hetekkel korábban utalt arra a történelmi tapasztalatra, hogy az influenzajárványokat okozó vírusok terjedése hirtelen lelassul. A járványok nem sokkal a „harmadik hullám” után viszonylag gyorsan elmúltak. Következésképpen a mutációk rendszerint a járvány végének kezdetét jelentik. Szemlátomást vannak más orvosok is ezen a véleményen. Például Friedmann Weber a Gießeni Egyeten virológusa ezt nyilatkozta az n-tv-nek: „Már 2021 tavasza érzékelhetően felhőtlenebb kell, hogy legyen, a nyara már szinte csaknem megint normális, az ősze pedig teljesen az.

Tovább az eredeti, német nyelvű cikkhez

99 megtekintés