top of page

Állítsuk meg az eutanázia bevezetését Magyarországon!
    

Figyelem! Újabb fronton támadnak a halál kultúrájának terjesztői: Magyarországon is megkezdődtek a lépések az aktív eutanázia és az asszisztált öngyilkosság legalizálásáért.

 

 

 

Össze kell fognunk, még mielőtt még bevezetnék Magyarországon az eutanáziát és az asszisztált öngyilkosságot! 

 

Amennyiben ajtót nyitunk a fentieknek, még ha csak korlátok között is, várható az eutanáziának alávetett emberek számának növekedése, illetve a szabályozás további lazulása, például az eutanázia mentális betegekre és gyermekekre való kiterjesztése. 

 

Elég csak megnézni az eutanáziát legalizáló országok szabályozását és statisztikáit. 

Hollandiában például jelenleg a halál okainak egynegyede orvosi beavatkozás, ami azt jelenti, hogy az élet orvos által való kioltása kivételből normává vált!  

Petíciónkban az egészségügyi ellátás javításának szükségességét, az együttérző gondozás szemléletmódjának erősítését, valamint a palliatív ellátás fejlesztését és mindenki számára való elérhetővé tételét szorgalmazzuk. 

 

Kérjük, írja alá a petíciót, amelyben határozottan elutasítjuk az aktív eutanázia és az asszisztált öngyilkosság bevezetését Magyarországon.

 

 


 

Összefogásunkkal, meg kell erősíteni vezetőinket, hogy az emberi élet a kezdetétől a természetes végéig értékes és védendő, és meg kell akadályoznunk az aktív eutanázia és az asszisztált öngyilkosság legalizálását. 

 

1. Jogrendszerünk saroköve, hogy az emberi életnek eredendő értéke van, így méltósággal és tisztelettel kell bánnunk vele. 

 

Az államnak feladata az emberek védelme. Alaptörvényünk kimondja, hogy „Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz...” 

 

2. Az együttérzés nem jelentheti a társadalom leggyengébb, legvédtelenebb tagjainak megölését. 

 

Az eutanázia nem a személy életminőségének javítását célozza, hanem a társadalom számára plusz feladatokat jelentő emberek eltávolítását, megölését. Ez sem nem etikus, se nem erkölcsös cselekedet. 

 

3. Az orvosok feladata a gyógyítás és a törődés, nem pedig az ölésben való közreműködés. 

 

Erről a Hippokratészi eskü így ír: „Tehetségemhez és tudásomhoz mérten fogom megszabni a betegek életmódját az ő javukra, és mindent elhárítok, ami ártana nekik. Senkinek sem adok halálos mérget, akkor sem ha kérik, és erre vonatkozólag még tanácsot sem adok.” 

 

4. Az ellátást és az empatikus gondozást kell fejleszteni és mindenki számára elérhetővé tenni. 

 

A modern palliatív ellátás képes enyhíteni még a legsúlyosabb fájdalmakat is. 

 

Ez nem csak politikai kérdés; a legvédtelenebbek védelméről és az emberi élet értékének megőrzéséről van szó.

 

 

Nézzük meg, mi történt azokban az országokban, ahol az elmúlt évtizedekben legalizálták az eutanáziát és az asszisztált öngyilkosságot: 


1. Az eutanázia legalizálása az ölést normává teszi, nem kivétellé


Miután Hollandiában legalizálták az eutanáziát, megváltozott a holland orvosok hozzáállása az életet megrövidítő kezelésekhez. A folyamatos mély szedációk, amelyek során a pácienst élete utolsó szakaszában hidratálás vagy táplálék nélkül szedálják, a 2001-es összes halálozás 5,6 százalékáról jelenleg az összes halálozás több mint 22 százalékára emelkedett. A holland eutanázia miatti halálesetek száma pedig nagyjából évi 6500, ami az összes holland haláleset több mint 4%-a. 

Ezeket a számokat összevetve azt látjuk, hogy Hollandiában az összes haláleset több mint egynegyede orvosi eredetű.  

A gyógyítás kultúrája megváltozott, az állami gyilkolás szokássá vált. 

 

2. A gyermekeket is alávetik az eutanáziának 

 

Hollandiában a törvény megengedi a tizenkét évesnél fiatalabb gyermekek elaltatását szülői beleegyezéssel. A 16 év felettiek maguk is beleegyezhetnek. A holland törvények azt is megengedik, hogy az 1 év alatti gyermekeket (beleértve az újszülötteket is) fogyatékossággal, például spina bifidával, szülői beleegyezéssel elaltassák a Groningeni protokollnak nevezett eugenikus politika értelmében. 

 

Belgium kortól függetlenül teszi lehetővé a kiskorúak eutanáziáját. A belga eutanáziatörvény kulcsfontosságú eleme az elviselhetetlen szenvedés eleme, amelyet nem lehet enyhíteni. A probléma az, hogy ez szubjektív mérce, nem objektív. Hogyan mérjük, hogy a szenvedés elviselhetetlen-e vagy sem? 

 

3. Folyamatosan bővül a „jogosultak” köre 

 

Hollandiában az eutanáziában életüket vesztők leggyorsabban növekvő kategóriája azok a mentális betegek, akiknek nincs testi betegségük.

2012 és 2017 között 500%-os növekedés volt tapasztalható az ilyen esetek számában.

Belgiumban az eutanázia a depresszióban, a bipoláris zavarban, a skizofrénia téveszmében és még az autizmusban szenvedők számára is elérhető. Más joghatóságokban a kezdeti jogosultsági feltételeket fokozatosan kiterjesztették a gyermekekre és a pszichiátriai betegségben vagy demenciában szenvedő betegekre.


Az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság elleni küzdelem az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzuk a jövőbeni kiterjesztését a nem végleges betegségben szenvedőkre, valamint a pszichiátriai betegekre és a fogyatékossággal élő emberekre. 

 

Sőt. Hollandiában már az aktív eutanázia „teljes életet” leélt emberekre való kiterjesztésével kapcsolatos vita folyik.

2020-ban a holland parlament elé került egy törvényjavaslat, amely az eutanáziát azon egészséges emberekre is kiterjesztené, akik „elfáradtak az életben”, akik úgy érzik, hogy életük végéhez érkeztek, és kitartóan vágynak a halálra. Szerencsére úgy tűnik, hogy ez a törvényjavaslat elakadt, és rövid távon ez a szörnyűség nem fog megvalósulni.  

4. Ellenállók szankcionálása, lelkiismereti szabadság csorbítása 

 

Egyes kanadai egészségügyi szolgáltatók már most is fenyegetve látják finanszírozásukat, mert nem hajlandók eutanáziára utalni a betegeket. Azok a kanadai egészségügyi szakemberek, akik lelkiismeretesen tiltakoznak a folyamatban való részvétel ellen, szintén jogaik csorbulását tapasztalták. 

 

Cselekvésünk vagy hallgatásunk meghatározó lehet gyermekeink életére nézve is. Nem akarunk egy olyan világot rájuk hagyni, amelyben az idősek és betegek megölése általánosan elfogadott, mindennapi dolog. 


Lépjünk fel ezért az életért, őrizzük meg az élethez való jogot, és szorgalmazzuk a palliatív ellátás fejlesztését és mindenki számára való elérhetővé tételét!

 

 

Köszönettel:

 

Szántó Mercédesz Ágnes és a CitizenGO csapata

 

U.i.: Miután aláírta a petíciót, kérem, ossza meg ismerőseivel is. Összefogva sikerülhet megvédenünk az életet a halál kultúrájának újabb támadásától.

 


 

További információk:

 

Székely János: A valódi segítés nem a halálba segítés, nem létezik gyilkos szeretet 

 

Gulyás Gergely az aktív eutanázia kérdésében: Veszélyes ajtó, amit nem érdemes kinyitni

324 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page