top of page

Amerikai zsidó csoport felszólítja a Kongresszust a gázai vérengzés megállítására
Eredeti cikk:

Schiller Mária küldeménye
Miközben Biden katonai segítséget ígér Izraelnek, és a Palesztina-ellenes retorika felerősödik a Capitol Hillen, a Jewish Voice for Peace felszólítja az amerikaiakat, hogy gyakoroljanak nyomást a törvényhozókra, hogy segítsenek a Gáza elleni légicsapások befejezésében.


Julia Conley

Common DreamsA Jewish Voice for Peace nevű emberi jogi csoport sürgős felhívást intézett az amerikai nyilvánossághoz, amelyben arra szólítja fel az amerikaiakat, hogy gyakoroljanak nyomást a kongresszus tagjaira, hogy segítsenek véget vetni a Gázában jelenleg is zajló légicsapásoknak, amelyeknek eddig legalább 1100 halálos áldozata és közel 5200 sebesültje van.


A Biden-kormányzat kedden ígéretet tett arra, hogy katonai eszközöket telepít Izrael számára a Gáza elleni támadáshoz – amely elemzők szerint a következő napokban még halálosabb szárazföldi támadásokkal járhat –, Joe Biden amerikai elnök pedig azt mondta, hogy hamarosan fel fogja kérni a kongresszust, hogy "tegyen sürgős lépéseket kritikus partnereink nemzetbiztonsági igényeinek finanszírozása érdekében".


A Jewish Voice for Peace (JVP) szerint ennek ellensúlyozására azoknak az amerikaiaknak, akik ellenzik a palesztin civilek megölését a Hamász hétvégi meglepetésszerű támadásának megtorlásaként, a Kongresszusban is hallatniuk kell a hangjukat.

"Az USA-nak azon kell dolgoznia, hogy azonnal fékezze a háborúskodást, hogy megakadályozza a további emberéletek elvesztését, és ne szítsa és súlyosbítsa az erőszakot azzal, hogy még több fegyvert küld Izraelnek" – mondta a JVP. "Az erőszaknak csak egy módon lehet véget vetni: a kiváltó okot, a 75 éves izraeli katonai megszállást és apartheidet kell kezelni. Véget kell vetnünk az USA bűnrészességének ebben a rendszerszintű elnyomásban."


A Fehér Ház az izraeli zászló kék és fehér színeiben világított kedden. (Fehér Ház, Adam Schultz)


A csoport hívásszövegeket adott a támogatóknak, hogy lépjenek kapcsolatba amerikai képviselőházi képviselőikkel és szenátoraikkal, arra kérve őket, hogy mondják meg képviselőiknek a kongresszusban, hogy ellenezzenek "minden olyan kísérletet, amely további fegyvereket küld az izraeli kormánynak és hadseregnek, miközben az pusztítást végez a Gázai övezetben".


A JVP megjegyezte, hogy egy hamarosan megjelenő határozati javaslat, amelyet a Reps. Michael McCaul (R-TX) és Gregory Meeks (D-NY) képviselők által javasolt állásfoglalás, megerősítené, hogy az Egyesült Államok "Izrael mellett áll, amikor az megvédi magát a Hamász által indított barbár háborúval szemben", s ez végső soron "dehumanizálná a palesztinokat és szítja az erőszakot".

A csoport felhívása akkor hangzott el, amikor a Capitol Hillen felerősödött a palesztin-ellenes retorika, Lindsey Graham szenátor (R-SC) pedig felszólította Izraelt, hogy "tegye földdel egyenlővé" a blokád alatt álló Gázai övezetet, amely több mint 2 millió embernek ad otthont, s ennek mintegy fele gyermek.

A JVP Action – a JVP testvérvédő csoportja – kiemelte az Al Jazeera English riporterének, Maram Humaidnak a beszámolóját a pusztításról, aki elmondta, hogy "egy hatalmas bombázás" történt az otthona közelében, ami arra kényszerítette, hogy elmeneküljön 2 hónapos kisbabájával.


"Biden és a Kongresszus ezt támogatják, amikor az izraeli kormánynak újabb bombákat és harci repülőgépeket szállítanak, miközben palesztin lakóházakat tesznek romhalmazzá" – mondta a JVP Action. "FORDÍTSÁTOK VISSZA MOST!"


Julia Conley, a Common Dreams munkatársa.


308 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK