top of page

AstraZeneca alkalmazott: „Most már kicsit jobban értem a Brexitet.”

A német média szétcincálja Ursula von der Leyent a késlekedés miatt

A német média most ébredezik, de ezt nagyon nagy hanggal teszi. Szinte minden újság keményen bírálta az EU-t az európai oltóanyag-összeomlás miatt. A vezércikkek szerzői szerint a vakcinaügyben tanúsított EU-s eljárásrend a „legjobb hirdetés a Brexitnek”. A lapok egyöntetűen Ursula von der Leyent hibáztatták a három hónapos késedelem miatt.

„Az EU „lassan, bürokratikusan és protekcionista módon cselekszik ... és ha valami nem stimmel, akkor mindig valaki mást hibáztat”, írja a Die Zeit egyik címlapjának vezércikke.

Eközben a Bild szétszedte és soronként megcáfolta Von Der Leyen magyarázatát az oltások elmaradásával kapcsolatban. Az újság azzal vádolta az európai vezetőt, hogy három hónapot késve adták le az oltóanyaggal kapcsolatos rendeléseket.

A Bild szerint: „Tudjuk, hogy egy járványban nem vesztegethetjük az időt, de most lehet, hogy nagyon sok időt vesztegettünk el feleslegesen. Természetesen ezt SOHA sem fogjuk bevallani. Eközben 'a Brexit-britek”' továbbra is teljes ellátást kapnak".

Mindkét újság az oltást gyártó AstraZeneca egyik alkalmazottját idézte, aki a botrány kapcsán azt mondta: „Most már kicsit jobban értem a Brexitet."

Eközben az Egyesült Királyságban a Brexiter országgyűlési képviselői megragadták az alkalmat, hogy hasznosítsák az EU-s oltóanyag-beszerzés miatt kialakult káoszt. A mindvégig EU-szkeptikus képviselők szerint az eset is azt bizonyítja, hogy igazuk volt, amikor a blokktól való elszakadásra biztatták a briteket.

Nigel Farage szerint az oltásokkal kapcsolatos helyzet bebizonyította, hogy az EU „rossz projekt, rossz emberek vezetik”, és hozzátette: „A Brexit helyes volt”.

Az ellenzéki média hetek óta mentegeti az EU-s vezetőket és azt próbálja bizonygatni, hogy Szijjártó Péter nem mondott igazat, amikor azt mondta, hogy az EU által támogatott vakcinafejlesztésből származó oltóanyag éppen az EU-ba jut el a leglassabban.

A magyar külügy vezetője szerint: „Ez egész egyszerűen botrányos helyzetet hozott létre, főleg úgy, hogy az Európai Bizottság hosszú hónapokon keresztül folyamatosan támadta azokat az országokat – mint minket is –, amelyek más forrásokból is szerettek volna oltóanyagot vásárolni” – emelte ki. Szijjártó Péter szerint helyes lépés volt megkezdeni a tárgyalásokat keleten is, hiszen arról lehet hallani, hogy nagy nyugat-európai országok, illetve cégek az oroszokkal valamifajta közös vakcinafejlesztésről tárgyalnak.

 

Forrás:

 

50 megtekintés

Kommentare


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK