top of page

Az amerikai szenátus bejelentette, 6,2 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának
A Háború Ukrajnában adásának vendégei Stier Gábor, a Moszkvatér.com főszerkesztője és Vukics Ferenc katonai szakértő voltak. Az adásban szó volt többek között arról, hogy az ukránok amerikai segédlettel próbálhatták elsüllyeszteni az Ivan Khurst orosz kémhajót, amely a Török Áramlatot védte.A tartalomból:

 • Folytatódik az állóháború a dél-donyeck frontvonalon. Az oroszországi Kurszk régió öt települése maradt áram nélkül dróntámadás miatt.

 • Egy ukrán képviselő szerint Ukrajnával szövetséges orosz félkatonai csoport hajtott végre támadást orosz területen.

 • Szintén ukrán bejelentés szerint mintegy 500 Wagner-zsoldos jelent meg ismét a kelet-ukrajnai fronton. Bahmut bevétele óta Ukrajnában nem harcoltak a wagner-katonák.

 • "Az ellentámadás lassan halad, mert Oroszország védelmi vonalai erősebbnek bizonyultak, mint azt a Nyugat várta" – idézte a brit védelmi vezérkar főnökét a The Times. Tony Radakin admirális kitért arra is, hogy Ukrajna hadműveleteit hátráltatja a mozgósított katonák kiképzésének hiánya.

 • A NATO 2,4 milliárd euró értékben kötött szerződéseket Ukrajna számára kulcsfontosságú lőszerek beszerzésére – közölte csütörtökön Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben.

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogadta Kijevben Grant Shapps nemrég kinevezett brit védelmi minisztert, tárgyalásuk középpontjában Ukrajna légvédelmének megerősítése állt.

 • Az ukrán elnök a francia fegyveres erők miniszterével is tárgyalt. Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter elmondta, hogy Lecornu úrral a kijevi fegyveres erők kiképzése és a műszaki területen folytatott együttműködés fokozásáról beszéltek.

 • A NATO AWACS felderítő repülőgépeket telepít Litvániába az orosz katonai tevékenység megfigyelésére. Két AWACS repülőgép végez felderítést a szövetség határain szeptember 28-án és 29-én. Nemrég 4 darab F-16-os amerikai vadászgépet telepítettek Romániába.

 • Ramzan Kadirov csecsen vezért fogadta Moszkvában Vlagyimir Putyin, aki megerősítette, hogy a különleges hadművelet övezetében 100 százalékosan teljesítik a parancsait.

 • Az amerikai szenátus bejelentette, hogy 6,2 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának egy átmeneti finanszírozási törvényjavaslatban, amely november 17-ig garantálná az amerikai kormány pénzügyi működését.

 • Az ukránok amerikai segédlettel el akarták süllyeszteni az Ivan Khurst orosz kémhajót, amely a Török Áramlatot védte. Ezt állítja az amerikai Biztonságpolitikai Központ és a Yorktown Intézet vezető munkatársa az Asia Timesben megjelent írásában.

 • Az amerikai külügyminiszter szerint Kína veszélyezteti az USA által vezetett "liberális világrendet". Antony Blinken a The Atlantic munkatársának nyilatkozva azt mondta: Kína arra törekszik, hogy "domináns" világhatalommá váljon, és fel akarja váltani az USA vezette "liberális" világrendet.

124 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page