VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Az emberbe épített gép – a mesterséges intelligencia. Az mRNS-sel változtatják a DNS-programunkatAmit a hazai sajtó sem mond el nekünk


A második világháború végén a nürnbergi törvények értelmében az emberekkel kísérletező német tudósok egy részét elítélték és kivégezték. Más részüket az ún. gemkapocs hadművelet keretében átcsempészték az Egyesült Államokba, ahol a kísérleteiket – immár állami dotációval tovább folytatták.


"Gyakorlatilag bármi megtörténhet: elképzelhető, hogy az ember nem csak elméletileg, hanem gyakorlatilag is teremthet embert. Az ember így lehet zseniális matematikus, ragyogó zenész vagy katona olyan ember, aki félelem, könyörület, megbánás vagy fájdalom nélkül küzdhet. Ahogy láthatjuk, az emberiség beléphet és a közeljövőben valószínűleg be is lép létezésének egy létfontosságú és nagyon felelősségteljes időszakába. Amit épp most leírtam, az rosszabb lehet, mint egy atombomba". (Vlagyimir Putyin, Szocsi, Ifjúsági tudományos találkozó 2017.)


2020 januárjában egy kevéssé ismert, Moderna nevű vállalat hozzáférést kapott a SARS-CoV-2 izolátumok genom szekvenciáihoz. Ezeket a szekvenciákat gyorsan felhasználták az mRNS-1273, egy mRNS vakcina kifejlesztésére, amely az emberi sejtekben a SARS-CoV-2 tüskefehérjéket kódolja. A technológia kísérleti jellegű és viszonylag új, de több éve tanulmányozták, így potenciálisan alkalmazható egy kialakuló fertőző betegség ellen. Egy új, fokozott funkciógyarapodási tulajdonságokkal béta koronavírus (covid-19) megjelenése tökéletes alkalmat kínál a Modernának arra, hogy az mRNS platform segítségével kísérletezzen az emberi DNS-el, megnyitva egy alattomos portált a transzhumanizmus felé, és megteremtve a feltételeket az mRNS technológiától való örökös emberi függőség, az optimális sejtes folyamatok és az immunfunkció érdekében.


A Microsoft 2016-ban megerősítette, hogy összetett viselkedést programozhatnak a DNS segítségével, ami arra késztette Bill Gatest, hogy fektessen be az mRNS technológiába.

Dr. Andrew Phillips, a Microsoft Research biológiai számítástechnikai vezetője elmondta, hogy a DNS nagyon programozható, akárcsak egy számítógép. 2009-ben a Microsoft Research ellentmondásos kutatásokat tett közzé, amelyek részletesen ismertették a DNS-áramkörök programozását. Ezek a programok számos komplex viselkedést kölcsönözhetnek a DNS-molekulák felhasználásával. "Képzeljünk el egy biológiai számítógépet, amely egy élő sejt belsejében működik" – jegyezte meg Dr. Phillips.

Dr. Neil Dalchau, a Microsoft kutatója elmondta, hogy a vállalat azon dolgozik, hogy „a DNS-t programozható anyagként használja”. Azt írta, hogy a legnagyobb kihívásuk kitalálni, hogyan lehet automatikusan diag