VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Az EU 90 millióval kevesebb AstraZeneca oltást fog kapni. Amikor a nyugati vakcina is bóvli
Úgy tűnik, hogy a télen kibontakozott európai oltási káosz tavasszal is folytatódni fog. A brüsszeli vezetők tehetetlensége miatt több ország már önálló vakcinabeszerzésre kényszerült, de úgy tűnik a jelenlegi helyzetnél is lesz rosszabb. 2021 második negyedévében 90 millió adag oltás fog hiányozni az uniónak szánt AstraZeneca szállítmányokból. Miközben Magyarországon az ellenzék állandóan „az európai megoldásról”, „európai vakcinákról” beszél, aközben az uniós kormányok nemcsak az orosz vagy a kínai, de a saját oltóanyagaik ellen is ágáltak.

Ursula von der Leyen ma elismerte, hogy az EU 90 millióval kevesebb adag oltóanyagot fog kapni, mint amire számítottak. Az AstraZenecával folytatott tárgyalásokon részt vevő uniós tisztviselő szerint a vállalat arra figyelmeztetett, hogy áprilistól-júniusig az ígért 180 millió adagnak csak a felét szállíthatja le időben. Brüsszel a múlt hónapban dühösen reagált arra a hírre, amikor az AstraZeneca közölte, hogy csökkentené az EU-ba történő szállításait egy belga gyár késései miatt.

A vállalat szerint az EU vezetői súlyosbították a fennálló helyzetet azzal, hogy a lakosság körében kétségeket támasztottak az AstraZeneca oltás bizonyított hatékonyságával szemben.


A piaci verseny olyan politikai megoldásokat generált, aminek következtében Németország, Belgium és Franciaország most könyörög a saját állampolgárainak, hogy oltassák be magukat és felejtsék el a kormányzati források által is terjesztett rémhíreket. A franciák és a belgák kormányzati szinten is megkérdőjelezték a német-amerikai és a brit vakcinák hatásosságát, mivel a Sanofi saját fejlesztésére vártak.

A 62 éves Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője megpróbálta elfojtani a kételyeket azzal, hogy kijelentette: ő maga is az AstraZeneca oltóanyagát használná.

"Már gondolkodás nélkül hagynám, hogy beadják nekem az AstraZeneca oltást, csakúgy, mint a Moderna és a BioNTech / Pfizer termékei" – mondta von der Leyen az Augsburger Allgemeine-nek.


Az EU-s ellátáshiányt a széles körben kritizált vakcina bevezetésének egyik fő okának tekintik, amely messze elmarad Nagy-Britanniától.

Míg az Egyesült Királyság 27,0 adagot osztott ki 100 emberre, az EU elmarad a 6,2-től, és az utóbbi hetekben nem gyorsította jelentősen az előrehaladást.

Néhány ország, köztük Franciaország és Németország, a vizsgálati adatok miatt elutasította a a brit vakcina 65 éven felülieknél való alkalmazását, annak ellenére, hogy a cég garantálta, hogy oltóanyaga minden korosztályban hatékony. Emmanuel Macron francia elnök megkérdőjelezte a brit oltás hatékonyságát, és azt állította, Nagy-Britannia kockázatot vállalt azáltal, hogy ilyen hamar engedélyezte.


Az ilyen hírek hatására a kormány által első ütemben megvásárolt 1,5 millióból csak 187 000 AstraZeneca oltást adtak be Németországban.

A német vezetők most PR kampányt indítottak, hogy megnyugtassák a nyilvánosságot, hogy az Oxfordi Egyetemen kidolgozott vakcina hatékony.

"Az AstraZeneca oltása egyszerre biztonságos és rendkívül hatékony" – mondta hétfőn Steffen Seibert, Merkel szóvivője. – A vakcina életeket menthet meg.


Forrás:


https://www.dailymail.co.uk/news/article-9294467/EU-set-receive-90-MILLION-fewer-AstraZeneca-jabs.html