top of page

Blinken szerint az atomháború nem rosszabb, mint a klímaváltozás... (Vukics Ferenc jegyzete)
...vezető orvosi lapok azonban a nukleáris fegyverek eltörlését követelik.

Példátlan módon a világ több mint 100 vezető orvosi folyóirata az összes létező nukleáris fegyver eltörlésére szólított fel egy kedden közzétett felhívásban, mivel a szerzők szerint

egy teljes körű nukleáris háború az USA és Oroszország között, az általunk ismert civilizáció pusztulásához vezetne.

"A nukleáris fegyverek bármilyen alkalmazásának megelőzése [...] sürgős közegészségügyi prioritás, és alapvető lépéseket kell tenni a probléma gyökerének kezelése érdekében is – a nukleáris fegyverek eltörlésével" – áll a szerkesztőségi közleményben, hozzátéve, hogy a jelenlegi nonproliferációs erőfeszítések "nem elegendőek ahhoz, hogy megvédjék a világ lakosságát a nukleáris háború fenyegetésével szemben".

"Egészségügyi és orvosi folyóiratok szerkesztőiként világszerte felszólítjuk az egészségügyi szakembereket, hogy figyelmeztessék a közvéleményt és vezetőinket erre a közegészségügyet és a bolygó alapvető létfenntartó rendszereit fenyegető súlyos veszélyre – és sürgessék a megelőzésre irányuló intézkedéseket" – írják.


A társszerzők között vannak a Lancet és a New England Journal of Medicine főszerkesztői is.

A cikk, amelyet az International Physicians for the Prevention of Nuclear War (Nemzetközi Orvosok a nukleáris háború megelőzéséért) szponzorált, megjegyzi, hogy a nukleáris háború kockázata az elmúlt években Oroszország ukrajnai inváziója és a Koreai-félszigeten megnövekedett feszültségek miatt megnőtt. A szerzők kifogásolták, hogy a nukleáris fegyvereket birtokló államok nem törekednek jóhiszeműen a teljes denuklearizációra (nukleáris-mentesítésre), ami a hidegháború idején kötött atomsorompó-szerződés egyik legfontosabb rendelkezése. Ez a megállapodás korlátozza, hogy mely államok juthatnak nukleáris fegyverekhez.

A cikk megjelenése egybeesik a Hirosima és Nagaszaki elleni amerikai atomtámadás 78. évfordulójával. A csapásokban 200 000 japán civil vesztette életét, nem számítva azokat, akik a későbbiekben rákban és más, sugárzás okozta betegségekben haltak meg.

Ahogy a szerkesztőségi cikk megjegyzi, a nukleáris háború hatása ma valószínűleg sokkal rosszabb lenne, mint a világháborút lezáró két atomcsapás következményei.
Kutatók megállapították, hogy egy háború, amelyben a világ atomfegyvereinek nagyjából két százaléka vesz részt, közvetlenül 120 millió ember halálát okozná.

Egy teljes körű nukleáris háború az USA és Oroszország között pedig "nukleáris télhez" vezethetne, amelyben az emberek túlnyomó többsége elpusztulna,

és az általunk ismert civilizáció megszűnne létezni.

A napokban emberek milliói özönlenek a mozikba, hogy megnézzék az Oppenheimer című új Christopher Nolan-filmet arról a tudósról, aki az atombombát létrehozó programot vezette. A filmet több súlyos kritika is érte, mert nem mutatta be a Japán elleni amerikai támadások utóhatásait és a nukleáris kísérletek hosszú távú egészségügyi következményeit.

A szerkesztőségi cikk valószínűleg nem kap meleg fogadtatást az amerikai tisztviselők részéről, akik régóta azzal érvelnek, hogy biztonsági megfontolások miatt a nukleáris-mentesítés rövid távon lehetetlen. Egyes szakértők pedig azzal érvelnek, hogy a teljes denuklearizáció valójában növelné a pusztító hatású háborúk kockázatát a világ katonai hatalmai között, amelyek a végső fegyver megszerzése óta szorgalmasan elkerülik a közvetlen összecsapásokat.

"A nukleáris fegyverek levették a nagyhatalmi háborút a nemzetközi politika napirendjéről" mondta Michael Desch, a Notre Dame Egyetem munkatársa az év elején. És ahogy Desch megjegyezte, a nukleáris fegyverek teljes száma drámaian csökkent az 1980-as évek közepén mért 65 000 robbanófejes csúcsról.

A Biden-kormányzat eddig kevés figyelmet fordított bármiféle nukleáris tárgyalásokra, bár nemrég felajánlotta, hogy "előfeltételek nélkül" kész újraindítani a nukleáris tárgyalásokat Oroszországgal és Kínával.

Fegyverzetellenőrzési szakértők nemrégiben bírálták az USA-t, amiért a kijelentés ellenére nem küldött Oroszországnak semmiféle javaslatot a nukleáris fegyverek telepítésének korlátozásáról.

Oroszország ugyan felfüggesztette részvételét a New START-ban, de mindkét fél kijelentette, hogy továbbra is betartja a szerződésben foglalt korlátozásokat. Az New START mindkét fél számára 1550 nukleáris robbanófejben maximálja a nukleáris robbanófejek telepítését, és korlátozza a nukleáris bombázók, tengeralattjárók és interkontinentális ballisztikus rakéták telepítését is.

A múlt héten azonban Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy Oroszország nem kapott semmilyen javaslatot az Egyesült Államoktól a fegyverzetellenőrzési tárgyalások folytatására. Hozzátette, hogy Moszkva tanulmányozta, amit Sullivan nyilvánosan mondott, és kijelentette, hogy Oroszország nem érdekelt a tárgyalásokban, amíg az Egyesült Államok nem változtat az Oroszországgal szembeni "ellenséges" politikáján, utalva az ukrajnai proxyháborúra.

"Szeretném leszögezni, hogy nem vagyunk készek és nem is fogjuk ezt a párbeszédet folytatni az amerikaiak mostani javaslatai alapján, mivel az egész konfiguráció számos kulcsfontosságú pontot figyelmen kívül hagy." – mondta Rjabkov. "Mindenekelőtt meg kell győződnünk arról, hogy az Egyesült Államok politikája, amely alapvetően ellenséges Oroszországgal szemben, számunkra kedvezően változik. Ez most távolról sem történik meg, sőt inkább azt mondanám, hogy az ellenkezője történik."

Daryl Kimball, a Fegyverzetellenőrzési Szövetség ügyvezető igazgatója a Reutersnek elmondta, hogy szerinte Rjabkov nyilatkozata még mindig nyitva hagyja a lehetőséget az esetleges tárgyalásokra. "Az én értelmezésem szerint az USA számára még mindig van lehetőség arra, hogy közölje, mi érdekli őket" – mondta.

Kimball szerint "nincs mentség arra, hogy a kormányzat közel két hónapig halogatta a Kremlnek tett javaslat hivatalos közlését". Szerinte az ilyen tárgyalások "nehezek lennének jó időkben, és rendkívül nehezek mindaddig, amíg Oroszország háborúja Ukrajna ellen folytatódik".

Nemrégiben óriási felháborodást okozott Antony Blinken amerikai külügyminiszter azon kijelentése, miszerint

„az atomháború nem rosszabb, mint a klímaváltozás”.

Az Egyesült Államok vezető diplomatája szerint a felmelegedés jelenti az első számú "egzisztenciális fenyegetést" a világra nézve, és a nukleáris megsemmisülés veszélye nem komolyabb, mint a klímaváltozás fenyegetése.

Az Egyesült Államokban a nukleáris konfliktus közvetlen veszélyére vonatkozó figyelmeztetések elsősorban a Republikánus Párt egyik egyre inkább elszigetelődő szárnyától érkeztek. Tucker Carlson, a Fox News egykori műsorvezetője és Donald Trump volt elnök volt a két leghangosabban szóló, aki az Egyesült Államok Kijevnek nyújtott támogatásának megszüntetését követelte. Trump áprilisban kijelentette, hogy a világ "a történelem legveszélyesebb időszakával" néz szembe a nukleáris fegyverek és a washingtoni "inkompetens" vezetés miatt.

"Minden egyes nappal, amikor ez a proxyharc folytatódik, globális háborút kockáztatunk"mondta Trump márciusban, arra biztatva, hogy "támogatnunk kellene a rendszerváltást az Egyesült Államokban, hogy elhárítsuk ezt a kockázatot".

Az orvosok által közzétett véleménycikk a maga részéről három konkrét lépést ajánl, amelyekkel a nukleáris kockázatok csökkenthetők lennének, ha mégse kerülne sor a nukleáris fegyverek teljes eltörlésére. Az egyik javaslat az, hogy az államok fogadják el a "no first use" politikát, ami azt jelenti, hogy csak a területük elleni nukleáris támadásra válaszul vetnének be nukleáris fegyvereket. A másik javaslat az atomfegyverek kivonása az "azonnali riasztásból", ami meghosszabbítaná a döntéshozatali időt egy nyilvánvaló támadás esetén. Végül az orvosok felszólítják a háborúban álló államokat, hogy "nyilvánosan és egyértelműen kötelezzék el magukat, hogy nem fognak atomfegyvert használni ezekben a konfliktusokban".

A szerzők megjegyzik, hogy e lépések egyike sem szüntetné meg a nukleáris apokalipszis kockázatát.

"A veszély nagy és egyre nő" – figyelmeztetnek az orvosszakértők. "A nukleáris fegyvereket birtokló államoknak előbb kell felszámolniuk nukleáris arzenáljukat, mielőtt a fegyverek pusztítanák el őket és minket."

256 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page