top of page

Cser Ferenc: Régi-új történések: katonai tanórák idegen szavakkalOlvasom, hogy újra megkísérlik bevezetni az iskolai katonai oktatást...


1959. Ekkor már a rendszer úgy-ahogy stabilizálódott, egyetemi évfolyamtársaim már megtalálták az utat a KISZ-hez, én pedig kívül maradottként lettem megbélyegzett. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy az elvtársak imádtak idegen szavakat belekeverni a beszédjükbe, de persze fogalmuk sem volt a jelentéséről, és olykor hasonlóan hangzó, de teljesen már értelmű szavakat foglaltak szövegeikbe. Ilyen elvtárs volt intézetünk külügyese is, aki történetesen Gór Nagy Sándor felesége volt, és életemben addig oly mértékben buta nőt nem ismerhettem meg. Egyik alkalommal hallottam tőle a „'szuterén jog” formulát, és akkor visszaemlékeztem 1959 egyik eseményére: a BME 3. éves hallgatóinak légvédelmi előadást tartott a repüléstani tanszék hadnagya az Aud-Max előadóteremben, és magyarázta az atombomba lényegét. közben meg anyagszerkezeti ismereteket adott. Ezen közben hangzott el:


Van pozitív és van negatív elektromosság” – majd mintegy mellékesen megjegyezte: „A honvédségnél a pozitív van rendszeresítve”.


Na most, képzeljük el Karinthy: Röhög az osztály c. elbeszélését... Csak most több száz harmadéves mérnökhallgató (gépész, villamos és vegyész) horkant és röhögött föl.


Hadnagyunk feje teljesen elvörösödött. Két ököllel verve az asztalt közölte:


„Elvtársak! Én nem vagyok sovinizmus, de amit önök művelnek, az rizikó!”


Az előadásnak vége lett. A röhögést képtelenek voltak elfojtani.


A válasz: egy hét múlva Buci Gyuri (azaz Marosán György) tartott előadást – itt fontos, hogy nem voltam KISZ tag, mert nem lehettem ott, de a barátaim elmondták a lényeget. Moszkvában járt a magyar pártküldöttség, és Hruscsov vacsorát adott nekik: mustárt és fekete kenyeret. Aztán kifejtette: Elvtársak! Jegyezzék meg: teli gyomorral nem lehet dolgozni!


Megértettük az üzenetet. Az ösztöndíjak leszálltak, az árak föl...


Nos, ezt felidézve tódult fel agyamba a hajdan gyakran emlegetett szöveg:


Az idegen szavak használata szuterén jogunk és manzárd kötelességünk! Mert amikor az ellenség keze betette a lábát, felütötte fejét a fejetlenség. A divergenciásokat koncentrikus impregnáló táborokba helyezték, és a generátor invenciótól reszketve kijelentette: én nem vagyok sovinizmus, de ez már rizikó!


Egy intervencionalista patronizmusát vibráltató közkatona levonta róla a konkurenciát, majd síkra szállt a makrokultúra kollegalizmusa mellett kijelentvén: Az atomgombák elszaporodása hathatós fungimidekkel meggátolható – s portán javaslatot tett azok afrikációjára.


A generátor felismerte benne az ellenség kezét, globuszosan lojalizálta azt, majd átoordinálta csapatait, hogy vírusos esetben fiziológiai csapást mérhessen az ellenségre.”


Pont.
204 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page