top of page

Czigány Edit: Legalább vagy bárcsak„Nem bánok semmit sem” – énekli Edith Piaf a divatos életfilozófiáról.

A megbánás korántsem csak a „lúzerek menedéke”. Egészséges emberi jelenség, hozzájárul a tisztánlátáshoz. El tudunk vonatkoztatni a Jelentől. Egy rossznak bizonyult döntés után, természetes, hogy végiggondoljuk, mi lett volna ha?.. .

Ha optimisták vagyunk, azt gondoljuk, hogy rosszabbul is alakulhatott volna a dolog, még jó, hogy legalább ez vagy az megtörtént, vagy nem történt meg.

Ha pesszimisták vagyunk, akkor azon tépelődünk, hogy bárcsak jobban odatettük volna magunkat a siker érdekében.

A különböző kutatásokból az derül ki, hogy bármennyire kellemesebb és megnyugtatóbb a „legalább” hozzáállás, az emberek 80 százalékát emészti a „bárcsak” önvád.

Mit szoktak leginkább sajnálni az emberek?

Az 1950-es évek óta kutatják a megbánás jelenségét, de kevés volt a reprezentatív vizsgálat.

Az amerikai bestseller-szerző Daniel Pink és társai „Amerikai Megbánásprojekt” keretében az utolsó évtizedben, a teljes lakosságot reprezentáló 4489 fős mintát vizsgáltak.

Pink alaposan elemezte a kapott vallomásokat és „A megbánás hatalma” című, új könyvében sikerült 4 fő okra visszavezetni őket:

  1. Alapvető megbánások. Nem voltunk elég előrelátók, lelkiismeretesek. Nem sikerült biztos alapokat teremteni.

  2. Bátortalanság, elszalasztott, meg nem ragadott lehetőségek. A emberek döntő többsége nem olyasmit sajnál, amit megtett, hanem amiért nem vállalt kockázatot.

  3. Erkölcsi megbánások. Igen gyakoriak, és ezektől szenvedünk a legtovább. Ugyanis az önmagunk jóságában vetett hitünk rendül meg (megbántunk valakit, csalunk, megcsalunk).

  4. A kapcsolati megbánások a legnagyobb kategória. Megszakadt, tönkrement kapcsolatok, heves szakítás, vagy hosszú, észrevétlen eltávolodás következtében.

Azért fontos ismerni ezt a 4 fő okot – Pink szerint –, mert ha tudjuk, mit sajnálnak leginkább az emberek, akkor azt is tudni fogjuk, hogy mit értékelnek a legtöbbre az életben.

Ezek alapján a stabilitást, a bátorságot, az erkölcsösséget és a szeretetteljes kapcsolatokat.

Fejlődésünk szolgálatába is állíthatjuk a megbánást – mondja Pink. Első lépés az önfeltárás és jóvátétel. Hasznos technika, ha önmagunkkal is olyan együttérzők vagyunk, mint ha egy barátunkkal bánnánk hasonló helyzetben.

A lényeg, hogy megtartsuk a helyes egyensúlyt, mert a megbánás csapda is lehet, ugyanis ha sokat rugózunk rajta, akkor kényszeresen kockázatkerülők leszünk.

123 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page