top of page

Czigány Edit: Meditáció vagy szerelem az utált interneten?Egész életemben idegenkedtem a gépektől, a személyes jelenlét és kapcsolat helyett.

Nem volt a konyhámban, és ma sincs mikro, nem volt soha, és ma sincs televízió a lakásban, számítógép is csak két éve.

A rádión, a gáztűzhelyen, a mosógépen kívül nem tűrtem meg semmit magam körül.

Természetesen a fűtést gázkonvektor, cserépkályha szolgáltatja, a meleg-vizet bojler, de nincs minden mechanikára állítva.

Ismerősök, barátok döbbenten kérdezték, hogy tudok meglenni tévé nélkül?

Úgy – feleltem –, hogy egyébként sem jöhet be akármilyen gengszter, szélhámos, csaló az otthonomba, így hát gépesítve sem.

A technikai kényszer itt fogott meg, hogy a cikkíráshoz elkerülhetetlenné vált a kapcsolat e-mailen/számítógépen való tartása.

Az erőszakos világtendencia megúszhatatlan áramával lépést tartva, igába hajtottam a fejem, és a cikkeket a Szilaj Csikónak így küldtem, és ezzel kapcsolatban a net elenyésző számú országútját használni kényszerültem.

A munkát ezen az úton oldom meg, de ha szórakozni akarok, mit csinálok???

Azerbajdzsáni, szabadtéri főzőműsorokban gyönyörködöm.

Égbenyúló havasok, sűrű erdők, kedves hegyek között, zúgó patakok mellett élő, egyszerű emberek életét nézem elolvadó boldogsággal, ahogy a hatalmas kertjükben, az ízlésesen, gyékényből, farönkökből ácsolt nyári konyhájukban, komplettül megtervezett és megépített, alkalmas kemencéikben, vagy csak egyszerű, azonnal összeállítható: „kis fémtálca, plusz állvány” sütőalkalmasságukon gusztusos, egyszerű ételeket állítanak elő.

A kiskutyájuk, macskájuk kedves társaságában, a természet gazdagsága jóvoltából a citrom, a narancs, a gránátalma, a padlizsán, a mindenféle ismert vagy ritka gyümölcs, zöldség páratlan variációiból főzőcskéznek.

Érdekes gyümölcsfelbontási módokat, zöldségtisztítási trükköket tanulok belőle.

Egyébként is gyönyörteli nézni a különböző szüreteket: paradicsom, paprika, padlizsán, dinnye, eper, málna begyűjtését, a csalamádé télire eltevését, a nagy üvegekben való festői összeállítását.

A kertben kecskék, juhok, tehenek legelnek, tyúkok kapirgálnak, libák, kacsák pancsolnak a patakban. Méhkasok körül nyüzsögnek, donganak a méhek, virágzó fák, fűszernövények, állandóan zubogó kerti kutak üzemelnek a kikövezett, hangulatos környezetben.

És mindenütt „Édeni béke”!

Miért tetszik mindez?

Nem vagyok éhes, itthon is lehet hasonlót előállítani a konyhában, nincs hiányom semmiben.

Azért tetszik, mert a bennem több millió éve élő ősember fizikai gyönyöre jár át, amikor ég a tűz, lobognak a lángok, a fahasábok izzanak, készül, sül a pecsenye, szállnak a jó illatok, és – legalább lélekben – OTTHON VAGYOK A VILÁGBAN!

196 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page