top of page

Czigány Edit: Pató Pál és Oblomov bennünk van. Miért halogatunk?
„Majd holnap!”

Unalmas a munka, magas mércét állítunk magunk elé, félünk a hibázás lehetőségétől, félreértjük a feladatot, túl sokat vállaltunk. Nincs ember, aki ne érezne hasonlókat.

A kutatások szerint vannak speciális és krónikus halogatók. A speciális halogatók csak néhány, ugyanazon dolgot halogatják, a krónikus halogatók az élet minden fontos feladatának elvégzését.

A perfekcionista (= tökéletességre törekvő) nem tudja elkezdeni, vagy befejezni a feladatokat, mert nem tud megfelelni az önmaga által állított magas elvárásoknak. Az álmodozó hajlamos a határozatlanságra, s ha ez a realizmus hiányával is párosul, akkor nagyon sok hátrányt jelent az életében. Gyakran találkozunk olyan emberekkel, akiknek remek gondolataik vannak, de amikor cselekedni kell, nem tesznek semmit.

Az aggódó fél a kockázatoktól, szorong a változásoktól. A vizsgálatok szerint ezek a típusok önbizalomhiánnyal küzdenek, ezek a valódi, krónikus halogatók.

A kríziskeltő csak az utolsó pillanatban, a hajrában tud dolgozni. A dacos típus vagy az agresszív, okoskodó úgy érzi, meg akarják mondani neki, mit tegyen. A segítséget meg beavatkozásnak tartja. A valódi halogatók az aggódó típusok és a dacosok. A túlteljesítő is krónikus halogató, fontos neki a nélkülözhetetlenség érzése, túlterheltségre hivatkozva nem fejezi be a munkát.

Van még a kényelmes halogató, aki a barátok vagy egy program kedvéért minden kötelességet félretesz.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen önbevallós kérdőív segítségével végzett vizsgálat halogatást firtató kérdése alapján kiderült, hogy a hallgatók 73%-a ezt a tábort erősíti.

A három leggyakoribb típus: a tökéletességre törekvő, a kríziskeltő és a kényelmes halogató.

Nem minden estben romboló hatásúak ezek a magatartásformák; vannak olyan helyzetek, amikor a késleltetés valóban hatékonyabbá teheti a munkánkat.

A feszültség a határidő nyomásából ered, de segítheti a teljesítményünket, és van, amikor a „pihentetés” segítheti a megoldást, különösen kreatív feladatok esetében.

122 megtekintés

Commentaires


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page