top of page

Czigány Edit: Repülőverseny és a csalfa Aphrodité esete az ókori Görögországban

A görög mitológia emberszerű istenei valószínűleg atlantisziak voltak, és – mivel technikailag igen magas szinten álltak – teljesen tisztában voltak azzal, hogy legendás szigetük előbb-utóbb el fog süllyedni, így idejében kitelepültek a világűrbe.

Számos olyan eszközzel rendelkeztek, amelyeket fejletlenebb szinten lévő embertársaik varázstárgyaknak véltek.

Az egyik atlantiszi, Péliász – például – egy repülő fogattal dicsekedett. Péliasz kihirdette, hogy annak adja a leánya kezét, aki legyőzi az ő kocsiját. Sokan jelentkeztek, mert azt hitték, hogy hagyományos szekérről van szó, nem gondolták, hogy a jármű valóban tud repülni.

Csak azt látták, hogy Péliász beül egy különös szerkezetbe, amely felszáll, és viharsebesen otthagyja a versenytársakat.

Amikor reklamáltak nála, gúnyosan annyit közölt: azt nem mondta, hogy csak a földön lehet versenyezni!

Szegény leánya örökre vénlány maradt volna, ha nem jelentkezik Admétosz, aki egy olyan repülőgéppel versenyzett, amelyet Apollon „istentől” kapott és gyorsabb volt, mint Péliász gépe. A gépet Hephaisztosz, az istenek kovácsa tervezte, meg is nyerte a „futamot” a fiatalember, így Alkétisz királylány felvehette a menyasszonyi koszorút.

Az atlantisziak vezetője, Zeusz sok, saját biztonságát védő eszközzel rendelkezett, például említhetjük az „AIGISZ”-t, amelyet pajzsnak tartottak. Ne hagyományos pajzsra gondoljunk, hanem egy szerkezet által gerjesztett erőtérre, amely egyfajta védőburokként megvédte a viselőjét az ellenségtől. Ezt az eszközt Hephaisztosz, az istenek technikusa tervezte, mint ahogy Achilleusz pajzsát is, amely nagyon szép lett.

Hephaisztosz különböző, kóddal működő zárakat is tervezett anyja, Héra palotájára, csak a megfelelő „varázsszó” nyitotta őket. A sánta kovácsisten ravasz csapdákat is készített, amikor rájött, hogy felesége, Aphrodité megcsalja őt Árésszal, a háború istenével.

Finom, de erős acélhálót készített, és azt felakasztotta neje ágya fölé.

Amikor a szerelmesek megint együtt voltak, a háló lehullt és foglyul ejtette az ágyon lévőket.

Ha tudta volna, hogy felesége ennyire csalfa lesz, aligha küzdött volna a kezéért. Héra ugyanis ellenezte a házasságot. A ravasz ezermester egy csodálatos trónust is készített. Annyira tetszett Hérának, hogy nem tudta megállni, és beleült. Ekkor a szerkezet váratlanul felemelkedett és lebegett a levegőben. Csak akkor oldotta fel a varázslatot, amikor anyja hozzájárult a házasságához.163 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page