top of page

Drónokkal és rakétákkal támadtak amerikai katonai bázisokat a Közel-Keleten


Háború Ukrajnában és a Közel-Keleten


Műsorunk vendégei Vukics Ferenc katonai szakértő és Stier Gábor, a moszkvatér.com főszerkesztője voltak, később pedig érkezett hozzánk Toldi Ottó, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója.


Két hét alatt 23 légitámadást hajtottak végre amerikai vagy szövetséges katonai célpontok ellen Irakban és Szíriában – közölte a Pentagon egyik magas rangú tisztviselője.


Washington közben azzal vádolja Iránt, hogy közvetve részt vett ezekben a támadásokban. Lloyd Austin, a Pentagon vezetője arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok fenntartja a jogot a védekezésre.


Bár a Közel-Keleten kevésbé van jelen Amerika, mint amennyire a múltban volt, az október 7-i Hamász-támadások óta nyilvánvalóan nagyon is résen van. Másrészt jelentősen megnövelte katonai jelenlétét a Földközi-tenger keleti részén, miközben jordániai szövetségese a Patriot légvédelmi rendszer szállítását kéri tőle.


Washington természetesen határozottan kiáll Izrael mellett, az ellenség jelenleg a Hamász, de hosszabb távon majd inkább Irán hatalmának és befolyásának kérdése kerülhet előtérbe.

207 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page