top of page

Egy kis ismétlés: Ez az afrikai valóság (Vukics Ferenc jegyzete)
Egy évvel ezelőtt tudósítottuk kedves olvasóinkat arról, hogy nagy versenyfutás kezdődött az afrikai országok kegyeiért. AZ ENSZ közgyűlésén az Oroszország elítélésétől tartózkodó országokat mind a nyugati diplomácia, mind az ukrán külügyminiszter is próbálta meggyőzni, hogy „álljanak a jó oldalra”. A nagy futkározásban a franciák is élen jártak, mivel egyre inkább úgy tűnt, hogy meggyengülő észak-afrikai pozícióikat az oroszok és a törökök foglalják el.

Az Algéria hatalmas fegyverüzletet kötött Oroszországgal – Hoppon maradnak a franciák c. írás vége tartalmaz egy rövid összefoglalót arról, hogy mit is jelent a „gyarmatosítás második fordulója” az afrikai nemzetek számára. Érdemes feidézni ezt a részt, hogy jobban megértsük a jelenlegi afrikai helyzetet:


„Még ma is tizennégy olyan afrikai ország van, amelyeknek a devizatartalékuk 85 százalékát kötelező a Francia Nemzeti Bankban tartani. Ha szükségük lenne ezeknek az országoknak a saját pénzükre, az előző év költségvetési bevételeinek 20 százalékát megkaphatják kölcsönként a Francia Nemzeti Banktól, és eddig a mértékig a Francia Kincstár sem vétózhatja a kölcsön felvételét. A Francia Kincstár vétójogával csak akkor élhet, ha a felveendő kölcsön összege meghaladja az érintett országok előző évi költségvetési bevételeinek a 20 százalékát. Ezek az afrikai országok, ha ennél a mértéknél nagyobb kölcsönt szeretnének felvenni, a kötelezően a Francia Nemzeti Bankban elhelyezett saját tartalékaik maradékának 65 százaléka erejéig van arra módjuk, piaci kamatok mellett. A kamatot nem maguknak, hanem a Francia Kincstárnak fizetik meg. És ez nem vicc."

Franciaország paktumot kötött gyarmataival az 1950-es években, ami a mai napig érvényben van, és jelentősen megbénítja a szuverenitásukat. A paktum az alábbi tizenegy pontból áll:

 1. Gyarmati adó megfizetése Franciaország számára a gyarmatosítással járó előnyökért cserébe.

 2. A nemzeti tartalékok automatikus lefoglalása.

 3. Elővásárlási jog az országban feltárt minden nyersanyagra és természeti erőforrásra.

 4. A francia cégek és érdekeltségek előtérbe helyezése a közbeszerzésekben és nyilvános ajánlattételeken.

 5. Kizárólagos jog a katonai felszerelések szállítására, és a tisztek képzésére.

 6. Franciaországnak joga van katonai csapatok telepítésére és fegyveres beavatkozásra a saját érdekei megvédésére.

 7. Kötelezettségvállalás arra, hogy a hivatalos nyelv az országban és az oktatásban a francia.

 8. Kötelezettségvállalás arra, hogy az afrikai valutaközösségi frank, az FCFA a hivatalos valuta.

 9. Kötelezettségvállalás arra, hogy az ország az éves fizetési mérlegének és taralékainak egyenlegét Franciaországban helyezi el.

 10. Lemondás a jogról, hogy katonai szövetséget kössön az érintett ország Franciaország hozzájárulása nélkül.

 11. Háborús vagy globális válsághelyzetben kötelező a Franciaországgal való szövetség.

Az afrikaiak számára nagyobb becsben van az újonnan érkező hatalmakkal való kapcsolat, mint a régi gyarmatosítókkal való együttműködés.

Oroszország, Kína, Törökország megjelenése a térségben ezeknek az országoknak több mozgásteret és jobb alkupozíciókat teremt. Afrikában a népesség folyamatosan nő. Sok a fiatal, munkaképes korú ember.

Amennyiben nagyobb önállóságot kapnak, javaikat, alapvető szuverenitásukat nem veszik már el tőlük, ezek az országok, új gazdasági középhatalmak is lehetnek rövid időn belül. Immáron Franciaország nélkül!

637 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page