top of page

Egy másik Amerika – Washington égbekiáltó hazugságai az orosz-ukrán háborúról

Vukics Ferenc jegyzete


Az elmúlt időszakban elmaradtam azon ígéretemmel, hogy a tengerentúlról az amerikai fősodron kívüli véleményeket közvetítsünk a magyar olvasóknak. Ezeket az írásokat azért is tartom fontosnak, mert jól mutatják, hogy nem vagyunk egyedül és több ezer kilométerre is hozzánk hasonló következtetésekre jutottak a háborúról azok, akik még hajlandóak az eszüket használni.


Most Ted Galen Carpenter, a Randolph Bourne Intézet és a Libertarian Institute vezető munkatársának Washington égbekiáltó hazugságai az orosz-ukrán háborúról c. írását szemlézzük.Washington égbekiáltó hazugságai az orosz-ukrán háborúról


Minden kormány készít a nagyközönség félrevezetésére szánt megtévesztő propagandát. Főleg külpolitikájának egyes aspektusairól szeretné, ha az emberek mást gondolnának, mint ami a valóságban történik. Joe Biden kormánya azonban úgy tűnik, hogy valamiféle rekordot akar felállítani mind a hazugságok számát, mind azok arcátlanságát illetően. Három közülük kiemelkedik az utóbbi tulajdonság tekintetében.Ez a dicsekvés már az orosz-ukrán háború kezdetekor is kevéssé volt hiteles, és az idő múlásával pedig egyre inkább megkopott. A kormányzat állítása két ENSZ-közgyűlési szavazásra épül, az egyik 2022 márciusában, a másik 2023 februárjában zajlott le. Ezek az intézkedések ugyan bírálták Oroszországot az ukrajnai invázió miatt, de pusztán szimbolikusak voltak, mivel nem kötelezték az ENSZ-tagokat semmilyen lépésre. Ennek ellenére a Közgyűlésben képviselt országok több mint 20 százaléka nemmel szavazott vagy tartózkodott, noha tudták, hogy egy ilyen álláspont feldühítené a nagyhatalmú Egyesült Államokat.


Ami az érdemi politikát illeti, a NATO-blokkon és Washington függésben tartott kelet-ázsiai országain kívül kevés támogatást kapott az Oroszország-ellenes politika.

Nemcsak az olyan nagyhatalmak, mint India és Kína utasították el a Moszkvával szembeni szankciókat, hanem az ázsiai, afrikai és latin-amerikai országok túlnyomó többsége is fenntartotta ezt a magatartást.

Ami a Kijevnek nyújtott pénzügyi (és még kevésbé katonai) támogatást illeti, a támogatók sora még vékonyabb. A Biden-kormányzat tisztviselőinek önelégült állításaival ellentétben, az ilyen kérdésekben a Nyugat a világ többi részével ellenkező véleményen van.


Hazugság: Az orosz-ukrán háború a demokrácia és a tekintélyelvűség közötti egzisztenciális globális harc része.


Az adminisztráció vezetői és támogatóik a nyugati hírmédia visszhangkamrájában számos alkalommal hangoztatták ezt az érvet.

Ez több okból is hamis, nem utolsósorban azért, mert Ukrajna semmilyen ésszerű mérce szerint nem demokrácia.

Még mielőtt Volodimir Zelenszkij kormánya további elnyomó intézkedéseket fogadott volna el Oroszország 2022. februári invázióját követően, Ukrajna rossz minősítést kapott a Transparency Internationaltól az elterjedt korrupció miatt, a Freedom House pedig közepes minősítést adott a politikai szabadságjogok tekintetében.


Azóta Zelenszkij betiltotta az ellenzéki pártokat és médiumokat, szigorú cenzúrát vezetett be a sajtó többi része ellen és gyakorlatilag betiltotta az orosz ortodox egyházat és más, "Oroszországhoz kötődő" vallási szervezeteket. Számos személyt (köztük korábbi vezető munkatársait) zárta börtönbe hazaárulás vádjával. A rezsim még egy "feketelistát" is létrehozott mind a hazai, mind a külföldi kritikusokról, azzal vádolva őket, hogy "dezinformációs terroristák" és "háborús bűnösök".


Abszurdum, hogy a Biden-kormányzat az orosz-ukrán háborút a demokrácia és az önkényuralom közötti döntő küzdelemként állítja be, holott egyik ország sem demokrácia. Ron DeSantis floridai kormányzó sokkal közelebb járt a valósághoz, amikor kezdetben hétköznapi "területi vitának" minősítette a konfliktust, amely nem indokolja az Egyesült Államok beavatkozását. Sajnos az, hogy DeSantis később visszavonta ezt a pontos jellemzést, jól mutatja, hogy

az ukrán lobbi milyen hatékonyan félemlít meg mindenkit, aki vitatja a háborúról szóló domináns Kijev-párti álláspontot.

Hazugság: Az Egyesült Államok nem vesz részt közvetlenül az orosz-ukrán háborúban.


Amikor az orosz invázió megkezdődött, a Biden-kormányzat tisztviselői gyorsan biztosították az amerikai népet, hogy bár az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei segíteni fogják Kijev védelmi erőfeszítéseit, de nem lesz amerikai "bakancs a földön" Ukrajnában. A Pentagon 2023 áprilisában kiszivárgott dokumentumai azonban megerősítették, hogy az Egyesült Államok és több más NATO-ország több tucatnyi különleges egységgel van jelen Ukrajnában.

Egy szarkasztikus kommentárban az egyik szónok azt találgatta, hogy az amerikai csapatok lehet, hogy papucsot viselnek bakancs helyett.

Az Egyesült Államok (más NATO-tagállamokkal együtt) még szárazföldi csapatok jelenléte nélkül is mélyen érintett az orosz-ukrán konfliktusban. Washington hivatalos státusza, miszerint nem harcoló félként lép fel, komikus. A NATO, az Egyesült Államok vezetésével, teljes körű proxy-háborút folytat Oroszország ellen. Ráadásul a látszólagos cél messze túlmutat azon, hogy segítsen Ukrajnának elhárítani az orosz agressziót. Lloyd Austin védelmi miniszter őszintén megerősítette ezt, amikor kijelentette, hogy

Washington célja Oroszország "meggyengítése" olyan mértékben, hogy az többé ne jelenthessen biztonsági fenyegetést sem Ukrajnára, sem más nemzetekre.

Az Egyesült Államok szorgalmazta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság vonja felelősségre Vlagyimir Putyint háborús bűnök miatt. A kormányzat tisztviselői, köztük Biden is, utaltak arra, hogy

a NATO mögöttes célja a moszkvai rendszerváltás kierőszakolása.

A nyugati hatalmak egyre erősebb fegyverekkel látták el Ukrajnát, többek között nagyobb hatótávolságú rakétákkal és nehéz harckocsikkal. Nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok harctéri hírszerzési információkat is adott Ukrajnának, beleértve a céllistákat is. Ez a segítség tette lehetővé, hogy a kijevi erők többek között lelőjenek egy orosz csapatszállító repülőgépet több száz emberrel a fedélzetén, megöljenek számos orosz tábornokot, és elsüllyesszék Oroszország fekete-tengeri flottájának zászlóshajóját.

Ez a részvétel az Egyesült Államokat a háború hadviselőjévé teszi, és egy hihetetlenül veszélyes összecsapást kockáztat a nukleáris fegyverekkel rendelkező Oroszországgal.

Az amerikai népnek nem kellene aggódnia amiatt, hogy a saját kormánya becsapja. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban azonban a Biden-kormányzat és szövetségesei szisztematikusan félrevezetik a közvéleményt több fontos kérdésben.

Ez a magatartás az alapvető demokratikus normák teljes megvetéséről tanúskodik.


710 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK