VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Egy orvos javaslatai a korlátozások céltudatos enyhítéséhez

A polgárok életminőségét jelentősen javítaná, anélkül, hogy a fertőzés veszélyét fokozná, ha a korlátozásokat az alábbiak szerint módosítanák:

1. A 20 órától 5 óráig elrendelt kijárási tilalom megszüntetése.

2. Az üzletek – az üzletvezetők belátása szerinti – korlátlan nyitva tartása.

3. Az éttermek működtetése, kapacitásuk 50 százalékos mértékében.

4. Tömeges összejövetel sem nappal, sem éjjel nem megengedhető.

Indokolás:


Mért ne mehetne valaki sétálni 20 óra után ugyanúgy, mint a nap bármely más órájában? Vagy meglátogatni családtagjait, barátait ugyanúgy, mint nappal. A vírus nincs időhöz kötve. Miért kötözzük meg mi magunkat?


Tömeges összejövetel természetesen, sem nappal sem éjjel nem ajánlott és nem megengedhető, de az egyén legyen szabad.


Az üzletek 19-órai zárása és a 20 órai kijárási tilalom következménye, hogy 17 és 19 óra között tömegek töltik meg az üzleteket, különösen az élelmiszerüzleteket. Ezzel pontosan az ellenkezője történik annak, mint amit a korlátozásokkal el szeretnének érni, vagyis a távolságtartás megoldhatatlan. Nem volna sokkal ésszerűbb, hogy az üzletek később zárjanak és az emberek bármikor mehessenek vásárolni? A nyitvatartási idő megnyújtásával kivédhető lenne a zárás előtti zsúfoltság.


Az étterem a magyar nép barátságos természetének, tevékenységének fontos színhelye. Miért ne lehetnének nyitva korlátolt formában? Nem beszélve arról, hogy ez a gazdasági válságukon is enyhítene, és növelné az életminőségünket.


A pandémia miatt egyedül a bárok, kocsmák, diszkók zárva tartása indokolt.

Kérem, fontolják meg javaslataimat, mert véleményem szerint a túlzott korlátozások próbára teszik az emberek tűrőképességét, és aláássák az egészséget is.

Ha egy folyó sodrását enyhíteni akarom, akkor a medret nem szűkíteni, hanem bővíteni kell.

Tisztelettel,


Dr. Szele György

író, orvos