top of page

Esti szemezgetésünk idegennyelvű és külföldi sajtóból – frissítve (2022.04.19.)


Az Orosz Fegyveres Erők 14:00 órakor egy folyosót nyitottak azon ukrán fegyveresek számára, akik feladják a harcot Mariupol Azovstal gyárnegyedében. Mihail Mizincev vezérezredes, a Nemzetvédelmi Irányító Központ vezetője a következőt nyilatkozta: „Tekintettel a mariupoli Azovstal kohászati üzemben kialakult katasztrofális helyzetre, tisztán humánus elvek alapján, 2022. április 19-én, moszkvai idő szerint 14:00 órától az orosz fegyveres erők humanitárius folyosót nyitottak a kivonuláshoz. Az ukrán katonák és a nacionalista alakulatok fegyveresei, akik önként tették le a fegyvert, eltávozhatnak" – mondta.


Adalbi Shagosev, az Állami Duma Biztonsági Bizottságának tagja: Kijevnek nincs szüksége kompromittáló bizonyítékokra, ezért az ukrán hatóságok nem engedik, hogy az Azovsztálnál tartózkodó fegyveresek megadják magukat az orosz fegyveres erőknek. Az Orosz Föderáció Nemzetvédelmi Irányító Központjának vezetője, Mihail Mizincev vezérezredes – azt mondta, hogy az orosz fegyveres erők az ukrán nacionalista fegyvereseket és külföldi zsoldosoknak egy speciália eljárásrendet biztosítanak, ha moszkvai idő szerint 12.00-kor megadják magukat. "Kétségtelenül manapság vannak olyan erők, amelyek nem engedik ki a nacionalistákat. Az első erő a kijevi hatóságok, amelyeknek nincs szükségük élő ügyfelekre, tanúkra és bűneik elkövetőire. A második erő az Azov-parancsnokok és maguk a nácik, akik súlyos bűncselekményeket követtek el” – mondta a parlamenti képviselő. Shkhagosev biztos abban, hogy a fegyveresek többsége meg akarja adni magát, "de minden attól függ, hogy ez a többség hogyan birkózik meg az őket tartó kisebbséggel". "Természetesen az RF fegyveres erőinek és a DPR milíciájának lépése ismét bizonyítja a világközösség előtt, hogy az 'azoviták' és az ukrán hatóságok által az Azovstali civilekről terjesztett kijelentéseknek semmi alapja sincs. Több tucat mentőautó, több kilépő folyosók, száz busz... készek vagyunk fogadni őket" – összegzett a politikus.


A Nabiullina Központi Bank vezetője bejelentette, hogy az Orosz Föderáció követeléseket készít elő a nemzetközi tartalékok visszatérítésére. Elvira Nabiullina, az Orosz Központi Bank elnöke Oroszország bíróságon fogja megtámadni külföldön lévő vagyonának befagyasztását – mondta Elvira Nabiullina, a jegybank vezetője a kommunista párt frakcióülésén az Állami Dumában. "Példátlan arany- és devizatartalék-befagyasztásról van szó. Jogi lépéseket fogunk előkészíteni, készülünk ezek előterjesztésére. Világviszonylatban is példátlan, hogy egy ekkora ország arany- és devizatartalékát befagyasztják."


A magyarországi ukrán önkormányzatok és civil szervezetek tiltakoznak az április 30-án 13 órára, a Hősök terére engedélyezett „Fejezzük ki szolidaritásunkat Oroszországgal” elnevezésű tüntetés miatt. Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Világkongresszus vezetőségi tagja a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak címzett levelében azt írta, tiltakoznak, mert február 24-én Oroszország durva támadást intézett Ukrajna ellen, az ukránok pedig jogosan védekeznek, nem támadják az orosz városokat. Az oroszok által megszállt területeken az orosz katonák embertelen vérengzést hajtanak végre, mely ellen az egész világ tiltakozott a Bucsa városban feltárt tömegsírok láttán. A Hősök terére egy számunkra ismeretlen magánszemély hirdetett tüntetést, ezzel lejáratva Magyarországot, Budapestet és annak szép terét – fogalmaznak. Megjegyzik, a magyarországi 13 nemzetiség között az ukránok is békésen élnek az országban, az úgynevezett szolidaritás ellentétet szít és sérti a magyarországi ukránokat és jóérzésű magyarokat is. Ez az úgynevezett szolidaritás az orosz agresszorral a magyar kormány politikáját is lejáratja, hiszen Magyarország is elítélte az oroszok által, Ukrajna ellen elkövetett agressziót. Továbbá az úgynevezett szolidaritás keresztülhúzza azt a hathatós humanitárius segítséget, amit a magyar nép és kormánya nyújtott és nyújt Ukrajnának és népének – áll a levélben. Ezért tisztelettel kérik a provokatív megmozdulás engedélyének visszavonását, hiszen „annak semmi köze a demokratikus jogok gyakorlásához”. Az említett rendezvényről a Facebookon azt írják a szervezők, hogy elegük van a hazug médiából, az ukrán, az EU-s és az amerikai hazudozásból. Autós, motoros, gyalogos, rolleres, biciklis felvonulásra készülnek. Mint írják, ha a németeknek megy és Cipruson is megy, akkor nekünk is menni fog.


Csaknem a teljes Luhanszk megye maradt áramszolgáltatás nélkül azt követően, hogy az orosz megszállók rommá lőtték a térséget ellátó erősáramú fővezetéket. A helyzetről Szerhij Gajdaj a megyei katonai közigazgatás elnöke számolt be. Elmondása szerint április 19-én a délelőtti órákban több találat érte a régiót árammal ellátó 300 kilowattos fővezetéket. Ennek következtében a megye 215 települése maradt áramszolgáltatás nélkül. Ennél sokkal nagyobb probléma, mondta az elöljáró, hogy az áramszolgáltatás hiánya és az orosz tüzérség aktivizálódása miatt leálltak a gázközlő és elosztó állomások is. Ezért az ország jelentős részében a gázszolgáltatás is szünetel. Az ukrajnai gázellátó rendszer elosztó központjainak 60 százaléka ugyanis e régióban található.


A munkaadók háromnegyede a háború alatt népszerűtlen intézkedések meghozatalára kényszerült: nem fizették vagy csökkentették a béreket, elbocsátották alkalmazottaikat – derül ki a grc.ua által végzett tanulmány eredményeiből. „Minden munkaerő-piaci válság negatívabban érinti a munkavállalókat, mint a munkaadókat. A vállalatok optimalizálják a költségeket, csökkentik a fizetéseket és a prémiumokat, vagy teljesen elbocsátják alkalmazottaikat. Ennek eredményeként nő a verseny az álláskeresők között. A munkaadók pedig válogathatnak, elkezdik diktálni szabályaikat, így a munkaerőpiac a „munkaadók piacává” válik” – közölte a cég. A felmérés szerint a háború kezdete óta a munkaadók túlnyomó többsége (78%) népszerűtlen intézkedések meghozatalára kényszerült. A válaszadók negyede nem fizetett bért, a cégek 16,5 százalékánál elbocsátották, 10 százalékánál fizetés nélküli szabadságra küldték dolgozóikat. A válaszadók negyede részletekben kapja bérét, többségüknél 30 százalékos fizetéscsökkentés történt. „A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint az álláskeresők csaknem kétharmada (65%) hajlandó csökkenteni bérigényét a munkaerő-piaci válság idején. 26 százalékuk hajlandó alacsonyabb fizetést kapni, vállalják a munkát 10-25 százalékkal alacsonyabb bérért” – áll a felmérésben.


A lemberg megyei Ihor Dasko Mariupolban halt meg. Az Ukrán Állami Határőrszolgálat beszámolója szerint egy gránáttal robbantotta fel magát Ihor Dasko, hogy megállítsa az orosz megszállókat, akik egy mariupoli rádióállomást akartak elfoglalni. A 44 éves alezredes posztumusz Ukrajna hőse címet kapott. Dasko április 9-én halt meg. Az alezredes társaival együtt tartotta vissza az ellenséget a város védelme során. A határőr súlyosan megsebesült, és annak érdekében, nehogy fogságba essen, és az ellenség nehogy elfoglalja a mariupoli rádióállomást, felrobbantotta magát egy gránáttal. Halála előtt a férfi azt kiabálta a rádióba: „Dicsőség Ukrajnának!” – tudatta a határőrség.


Az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kijelentette: ha a megszállók átveszik az irányítást Mariupol felett, előfordulhat, hogy nem folytatnak több béketárgyalást Oroszországgal. Olekszij Aresztovics megjegyezte, ebben az esetben Ukrajna fő célja az ellenség teljes megsemmisítése lesz. A tanácsadó ezt az április 19-i videóbejelentkezésében mondta. „Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij emlékeztette őket (a megszállókat – a szerk.) arra, hogy ha elfoglalják Mariupolt, akkor lehet nem is lesznek béketárgyalások. Mert akkor a fő célunk az ellenség teljes megsemmisítése lesz, a nyugati segítségre, és arra a tényre támaszkodva, hogy az oroszoknak nincs honnan segítséget kérniük" – mondta Aresztovics. Az elnöki tanácsadó korábban arról beszélt, hogy az orosz csapatok megpróbálják körülzárni az ukrán hadsereget.


Alihanov, a kalinyingrádi régió kormányzója kijelentette, hogy a térség blokádja lehetetlen, mivel a repülőgépek semleges útvonalakon repülnek, a vízi közlekedés pedig összeköti a térséget Oroszország többi részével – mondta Anton Alikhanov kormányzó a RIA Novosztyinak adott interjújában. A kormányzó szerint a Kalinyingrádon keresztüli vasúti tranzit bezárása veszteséges az európai szomszédok számára. „Európa profitál ebből a tranzitból, rengeteg időt takarít meg a szállításon, pénzben pedig néha olcsóbb, mint a vízi szállítás, nem beszélve arról, hogy három-négyszer gyorsabb” – részletezte Alikhanov. A kormányzó szerint a vasúti szállítás bezárása teljesen blokkolja a Délkelet-Ázsiából és Kínából érkező áruk Európába történő tranzitjának lehetőségeit. „Elég csak a térképre nézni, és megérteni, hogy ez az új Selyemút, amely többek között Kalinyingrádon keresztül vezet, a blokád esetén elvileg Európa egésze számára lehetetlenné válik ennek az útvonalnak a használata” – zárta gondolatait a régió vezetője.

Hétfő reggelre a Luhanszk megyében lévő Kreminna vált a háború legforróbb helyszínévé, mert az orosz erőknek sikerült behatolni a településre. Az orosz előrenyomulásról Szerhij Gajdaj a megyei katonai közigazgatás elnöke számolt be. Elmondása szerint a városban súlyos utcai harcok dúlnak. Az orosz erők nagy számú harci járművet vetettek be és mindenre lőnek, ami mozog. Gajdaj közölte azt is, hogy még vasárnap kérte a lakosságot, hogy a települést övező erdőn át meneküljenek a háború elől. Aki a városban maradt, az most nagy veszélynek van kitéve, mert lehetetlenné vált a település elhagyása. A katonai közigazgatás elnöke hozzáfűzte, hogy Liszicsanszkban találat érte a közlekedési rendőrség épületét, amely során hat rendőr megsebesült.


Az Oscar-díjas Viola Davis azt mondta Hollywoodban, hogy a sikerhez „a fehér ideál fekete változatának” vagy fehérnek kell lenned. Az Akadémia-díjas színésznő, Viola Davis szerint egy olyan iparágban, amely liberálisnak és befogadónak vallja magát, valójában a rasszizmus és szexizmus uralkodik. Davis a Guardiannek elmondta, hogy kicsik voltak az esélyei a sikerre, amikor fekete nőként lépett be a szórakoztatóiparba az 1990-es években, és gyorsan rájött, hogy a sikerhez „vagy egy fehér ideál fekete női változatának, vagy fehérnek kell lenni."

Clement Bonn francia külügyminiszter kijelentette, hogy annak ellenére, hogy nincsenek kétségei az orosz megszállók által Ukrajnában elkövetett háborús bűnökkel kapcsolatban, helytelennek tartják a „népirtás” kifejezés használatát. Erről az UNN számolt be LeParisienre hivatkozva. Franciaország nem hajlandó népirtásnak nevezni az orosz hadsereg ukrajnai tetteit, állítólag azért, mert az akadályozza a nemzetközi bírósági folyamatot.


Az Orosz Föderáció által kirobbantott háború globális élelmiszer-katasztrófához vezethet – jósolja a szervezet. Ukrajnában a mezőgazdasági területek több mint 30 százalékát nem használhatják búza, árpa, napraforgó és kukorica termesztésre. A háború globális élelmiszer-katasztrófát okozhat, ugyanis 36 ország gazdasága függ Ukrajna és Oroszország exportjától – áll a jelentésben. A korrespondent.net közlése szerint április 15-ig 1,94 millió hektár földet vetettek be az ukrán gazdák, ami az idei szezonra tervezett 13,44 millió hektár 14,4 százaléka.


A cégtulajdonosok fele (50%) helyteleníti a szövetségi kormánynak az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban meghozott döntéseit. A kisvállalkozások tulajdonosainak mindössze 18%-a helyesli azt, ahogy a Biden-kormányzat reagált a háborúra. A válaszadók 38%-a "nagyon hatástalannak" nevezte a politikát, megjegyezve, hogy éppen kárt tettek az Egyesült Államokban, miközben az ukránoknak valójában nem sikerült segítséget nyújtani. Míg 24%-uk azt állítja, hogy készleteket és/vagy pénzt adományozott az ukrán menekülteket segítő nemzetközi szervezeteknek, addig 46%-uk azt mondta, hogy saját jelentős pénzügyi nehézségeik miatt sajnos nem tud semmit sem adományozni a menekülteknek.A körülmények találkozása egy „tökéletes vihart” hozott létre a globális élelmiszertermelés számára, és most ez a „tökéletes vihar” mindennél rosszabb lesz... Az ENSZ Élelmezésügyi Világprogramjának vezetője arra figyelmeztet, hogy ez lesz a legrosszabb világméretű élelmiszerválság a második világháború óta, és még Joe Biden is elismeri, hogy a közeledő élelmiszerhiány „valóságos lesz”. Sajnos történt néhány új fejlemény, amelyek a dolgok jelentős eszkalációjával fenyegetnek. Kínában a koronavírus járvány miatt jelenleg bezárt emberek száma meghaladja az Egyesült Államok teljes lakosságának számát. Ők teljesen kieshetnek a termelésből. Eközben az Egyesült Államokban a műtrágya-válság még súlyosbodik. Ezzel egy időben az új madárinfluenza-járvány az Egyesült Államokban csak tovább erősödik. „De ha legalább ha meg tudnánk állítani az ukrajnai háborút, az reménysugárt adhatna.”

"Nagyon szoros párbeszédet folytatunk az All England Clubbal, a kormánnyal..." A hírek szerint az orosz sportolókat eltilthatják a nyári wimbledoni játéktól. A Lawn Tennis Association (LTA) vezérigazgatója, Scott Lloyd megerősítette a Daily Expressnek, hogy tárgyalások folynak brit teniszügyi testülete és Boris Johnson miniszterelnök között arról, hogy helyénvaló-e Daniil Medvegyev orosz teniszező és mások eltiltása a wimbledoni játéktól. „Ez egy rendkívül összetett helyzet... Azt hiszem, mindannyian egyetértünk abban, hogy az újságokban és a tévéképernyőinken látott cselekedeteket teljesen visszataszítónak találjuk.” Medvegyev más orosz és fehérorosz teniszezőkkel együtt „semleges sportolóként” versenyzett a BNP Paribas Openen márciusban. Az Egyesült Királyság sportminisztere, Nigel Huddleston azonban azt mondta, hogy ez a „semlegesség” nem elég. Az elmúlt két hónapban a teniszben elmaradt az orosz és fehérorosz sportolók kitiltása a versenyekről. A bostoni maraton szervezői megtiltották az orosz és fehérorosz sportolóknak, hogy részt vegyenek a hétfői versenyen. Érdekes módon a szervezők soha nem tiltották ki a kirgizeket, miután 2013-ban két testvér robbantott a versenyen, ahol a bomba három embert megölt és 280 embert megsebesített... és bocsásd meg a tudatlanságunkat, de nem emlékszünk arra, hogy a szaúdiakat szeptember 11. után kitiltották volna a világsportból! Furcsa, igaz? A russzofóbia társadalmi jelenséggé vált, ahol a nyugati elitek úgy érzik, hogy az orosz kultúra minden aspektusára csapást kell mérni. Ha egy csomó orosz teniszprofit és futót távol tartanak a sporteseményektől, az egyáltalán nem lesz hatással Oroszország ukrajnai háborús erőfeszítéseire. Lehet, hogy az orosz gazdaság szankcionálása és katonai segélyek Ukrajnába küldése akadályozhatja Moszkva háborús ambícióit, de a sportolók sporteseményektől való kitiltása abszurd. A nyugati elitek mindenkit megtanítottak arra, hogy ne tegyenek különbséget faj, bőrszín vagy hit szerint. Ennyit erről... Úgy tűnik, a Nyugatnak rasszizmusproblémája van Oroszországgal szemben.


Választási beavatkozás? Feltehetően annak a szándékos erőfeszítésnek a részeként, hogy az elnökválasztási esélyeit csorbítsa, az Európai Unió exhumált egy 18 éves sikkasztási vádat Marine Le Pen ellen. "Az EU csalásellenes testülete Marine Le Pen francia szélsőjobboldali vezetőt és társait körülbelül 600 000 euró elsikkasztásával vádolta meg EP-képviselői idejük alatt" – írja az AFP. A Nemzeti Rally vezetőjét személyesen vádolják azzal, hogy „mintegy 137 000 euró (150 000 dollár) értékű közpénzt sikkasztott el a strasbourgi parlamenttől, amikor 2004 és 2017 között EP-képviselő volt”. Le Pen ügyvédje, Rodolphe Bosselut elutasította a vádakat, hozzátéve, hogy gyanús az „időzítés”. Megjegyezve, hogy a jelentés „tíz évesnél régebbi tényekre vonatkozik”. Bosselut kiemelte, hogy Le Pent eddig „egyetlen francia igazságügyi hatóság sem idézte meg”, hogy válaszoljon a vádakra.

Az MSNBC amerikai televíziócsatorna volt külpolitikai elemzője csatlakozott az ukrán hadsereghez, hogy az orosz megszállók ellen harcoljon, írta meg a Sky News. Malcolm Nance, aki korábban a tengerészetnél szolgált, elmondta, hogy „befejezte a dumálást”, és Ukrajnába utazott, hogy segítsen az ukránoknak „a kiirtásukra indított háborúban”.


Az orosz külügyminisztérium szerint Antonio Guterres ENSZ-főtitkár nem próbált kapcsolatba lépni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Oroszország ukrajnai inváziója kezdete óta – írja a Guardian. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője kijelentette: „Senki sem tartotta a kapcsolatot sem Oroszország állandó ENSZ-képviseletén keresztül, sem közvetlenül a külügyminisztériummal.”


Nem ez az első eset, hogy Belgiumban zsidókat ér gazdasági diszkrimináció. Egy Antwerpen közelében lévő autószervíz tulajdonosa kijelentette, hogy nem fogad többé „zsidó ügyfeleket javításra vagy karbantartásra”. A vállalkozó Izraelnek az ukrajnai háborúban tanúsított álláspontjára hivatkozott. Nem ez az első eset, hogy Belgiumban zsidókat ér gazdasági diszkrimináció az izraeli politikára hivatkozva. A belgiumi flamand nyelvű közösséget képviselő Zsidó Szervezetek Fóruma feljelentést tesz az autószervíz tulajdonosa, Ludo Eyckmans ellen. Belgiumban tilos a vallás, faj vagy szexuális orientáció miatti megkülönböztetés, beleértve a szolgáltatások megtagadását is. A vállalkozó azért utasítja el a zsidó ügyfeleket, mert szerinte Izrael „nem ismeri el az orosz háborús bűncselekményeket Ukrajnában”. Az elmúlt években bejárták a világsajtót a belgiumi farsangi karneválokon készült felvételek, amelyek klasszikus antiszemita klisékben – többek között pénzeszsákokon ülő patkányként és rovarokként – ábrázolták a zsidókat.


Több mint 40 embert tartóztattak le Svédországban a rendőrség és a szélsőjobboldali csoport nyilvános Korán-égetésre irányuló tervei miatt kitörő, több napos erőszakos zavargások kapcsán. Erőszakba torkollt nyilvános koránégetéseket tartott egy dán bevándorlásellenes politikus csütörtökön és pénteken Svédország több pontján. A svéd állampolgársággal is rendelkező Rasmus Paludan svédországi akciói nyomán kitört rendbontásokban csütörtökön Norrköping és Linköping városokban négy ember sérült meg, köztük két rendőr. A tiltakozók több autót, a többi között rendőrségi járműveket is felgyújtottak. A pénteken tartott koránégetéseken újabb rendbontások voltak Stockholm Rinkeby nevű elővárosában, ahol különösen sok bevándorló él. Hírügynökségek szerint Paludan a szomszédos Svédországban végrehajtott vitatott akcióival szeretné népszerűsíteni a 2017-ben, Dániában alapított, Stram Kurs (Kemény Vonal) nevű bevándorlásellenes pártját. Paludan bejelentette: a napokban további koránégetéseket tervez. Eddigi akcióihoz hatósági engedéllyel rendelkezett. A svéd országos rendőrfőkapitány, Anders Thornberg kijelentette, hogy még soha nem látott olyan heves zavargásokat, mint a vasárnapi összecsapások Norrkopingban. Pénteken két városban dúlt az erőszak, de Stockholm külvárosában, Rinkebyben és a nyugati Orebroban is gyújtogattak. Szombaton zavargás volt a déli Malmöben is. Hétfőn a rendőrség azt közölte, hogy az erőszakhullámban 26 rendőr és 14 civil sérült meg eddig, valamint több mint 20 jármű rongálódott vagy semmisült meg teljesen. A hatóságok a zavargásokkal kapcsolatban eddig mintegy 40 embert vettek őrizetbe. Körülbelül 200 főre becsülik a zavargásokban résztvevők számát, és úgy vélik, hogy az erőszakos akciókat bűnbandák hálózatai szervezték. A dán-svéd politikus pártjának, a Stram Kursnak a Korán elégetésére irányuló tervei elleni tiltakozások már korábban is torkolltak erőszakba Svédországban.

(vukics)

372 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page