top of page

Esti szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.04.29.)

"A vakcina 51%-ban hatásosnak bizonyult a tünetekkel járó fertőzések ellen a 2 évnél fiatalabbak körében, és 37%-ban a 2-5 évesek körében."


Dmitro Kuleba a Nyugatot és a NATO-t teszi felelőssé az Ukrajna elleni orosz agresszióért. A portál a Twitterre hivatkozva írja, hogy az ukrán diplomácia vezetője szerint az orosz agresszió annak az egyenes következménye, hogy Ukrajna lemondott a nukleáris fegyverekről és nem nyert bebocsátást a NATO-ba. Ezért a vezető nyugati országok most kötelesek határozatot hozni Ukrajna biztonságának garantálásáról. „Mi kopogtattunk a NATO ajtaján, de az sehogy nem akart kinyílni számunkra. A biztonságunkban keletkezett légüres tér az orosz agresszióhoz vezetett. Ezért a világ köteles biztosítani Ukrajna biztonságát” – jelentette ki Dmitro Kuleba.


Az ukrán elnök közölte, sikerült megállapodást kötni Bulgária vezetőivel arról, hogy az ottani üzemekben fogják javítani a megsérült ukrán haditechnikát. Volodimir Zelenszkij bejelentése a bolgár miniszterelnök, Kiril Petkov kijevi látogatását követően látott napvilágot. Az ukrán államfő szerint Bulgária egyike azoknak az országoknak, amelyek villámgyorsan reagáltak az Ukrajna elleni orosz agresszióra. A Kiril Petkovval folytatott eszmecseréje során védelmi, energetikai, közlekedési kérdések és az Oroszország elleni szankciók szerepeltek. A legfontosabb azonban az a megállapodás, amely szerint bulgáriai üzemekben fogják kijavítani a sérült ukrán haditechnikát. Zelenszkij köszönetet mondott a bolgár vendégnek azért is, hogy Várna kikötőjének használatával lehetővé tették az ukrán agrárium termékeinek exportját.


Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója úgy véli, hogy növekedni fog az oroszországi üzemanyag- és fegyverraktárak elleni incidensek száma, írja a Korrespondent. A saját területire terjeszti ki a háborút Oroszország – kommentálta az utóbbi napokban az oroszországi fegyver- és üzemanyagraktárakban történt robbanásokat és tüzeket a Szabadság Rádiónak adott interjújában Podoljak. Hozzátette: Moszkva azt a közvélekedést akarja lerombolni, hogy a háború Oroszországtól messze zajlik. Az elnöki iroda vezetőjének tanácsadója provokációknak nevezete ezeket az eseteket. Úgy véli, hogy a közeljövőben elszaporodhatnak az ilyen jellegű incidensek. “Még ha Ukrajna nem érintett is ebben, természetesen érdeklődéssel figyeljük majd, hogyan bukik meg a hatalmas orosz 'hatalmi vertikum'” – tette hozzá Podoljak.


Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) péntek reggel azt közölte, hogy néhány orosz egység elhagyja Mariupolt és északnyugati irányba haladnak, írja az UNIAN hírügynökség. A Pentagon szerint ennek ellenére folytatódnak a harcok a kikötővárosért. Az amerikai védelmi minisztérium egyik meg nem nevezett tisztviselője azt közölte, hogy az orosz csapatok csak részlegesen ellenőrzik Mariupolt, emiatt a megszállók továbbra is rakéta- és légicsapásokat hajtanak végre. A tisztviselő szerint, ha a várost teljesen elfoglalták volna, nem lenne értelme a rakétacsapásoknak.


Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter, az EBESZ elnöke és Helga Maria Schmid, a szervezet főtitkára bejelentette, hogy az EBESZ hamarosan befejezi ukrajnai tevékenységét. Az EBESZ sajtószolgálatától származó információ szerint ezt a döntést azért kellett meghozni, mert nincs egyetértés az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Állandó Tanácsában az ukrajnai misszió folytatását illetően. A szervezet közleménye szerint az Orosz Föderáció álláspontja nem hagyott más lehetőséget, mint az ukrajnai misszió befejezését. Ugyanakkor az EBESZ lengyel elnöke közölte, hogy a tagállamokkal közösen azon fáradoznak, hogy tanulmányozzák az alternatív megoldások lehetőségeit az EBESZ ukrajnai jövőbeli szerepéhez. A szervezet főtitkára közölte, hogy az EBESZ nyolc éven át fontos szerepet játszott az ukrajnai konfliktus kezelésében, a szemben álló felek közötti közvetítésben. Most azonban elkezdik felszámolni az ukrajnai misszióját.


Az új jogszabály értelmében nem lehet minden önkéntes ukrán katona a harci cselekmények hivatalosan elismert résztvevője. Módosították azt a március 15-én elfogadott jogszabályt, amely kimondta, hogy valamennyi önkéntes katona, aki belépett a területvédelmi alakulatok valamelyikébe, jogot szerzett a harci cselekmények résztvevője státuszra és az azzal járó különféle kedvezményekre. Vagyis minden önkéntes katona megkaphatta az ezt igazoló okiratot. A parlamentben azonban most módosították a törvénycikket. E szerint nem minden önkéntes ukrán katona jogosult a harci cselekmények résztvevője státuszra és az azzal járó kedvezményekre. A jogosultságot mostantól külön e célból alakult szakbizottság hivatott eldönteni. Az új jogszabály értelmében csak azok kaphatják meg az igazolványt és a kedvezményeket, akik valóban ott voltak a frontvonalban és fegyverrel a kezükben védték az országot.


„A cég Ukrajnába küldte, és fizetést kapott, amíg ott harcolt." Egy amerikai állampolgár, egy tengerészgyalogos „veterán” meghalt az oroszokkal vívott harcokban Ukrajnában, miközben a hírek szerint egy meg nem nevezett katonai vállalkozónál dolgozott. A 22 éves Willy Joseph Cancel valamikor március 12-én vagy 13-án érkezett Lengyelországból Ukrajnába, és családja éppen hétfőn jelentette be a halálát – írja a CNN. "Egy katonai magáncégnél dolgozott, amikor hétfőn megölték. A cég Ukrajnába küldte, és fizetést kapott, amíg ott harcolt" – mondta Cancel édesanyja, Rebecca Cabrera a CNN-nek. Furcsa módon a CNN nem tudja azonosítani a szerződő céget. A fiatal tengerészgyalogos édesanyja azt is elmondta, hogy "Amikor a háború elkezdődött, a cég vállalkozókat keresett az ukrajnai harchoz, és a Cancel beleegyezett, hogy elmenjen." Cancelt felesége és 7 hónapos fia várta otthon.

A kínai állami média kihasználta az alkalmat, hogy becsmérelje az Egyesült Államokat, azt állítva, hogy az Egyesült Államok nemzetközi státusza és a dollár „veszélyben van”. Az első, jüanban fizetett orosz szénszállítmány április végén, a kőolaj májusban érkezik meg Kínába.


(vukics)

358 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page