top of page

Esti szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.05.15.)

A háborús állapotok miatt az ukrajnai dolgozók nagy része maradhat jövedelem nélkül. Az orosz offenzíva következtében számos ukrán vállalat volt kénytelen leállni. A veszteglést elsősorban az okozta, hogy a vállalatok elveszítették a szervezési és műszaki feltételeiket, ám a leállásoknak bármi más indítéka is lehet. A döntést minden esetben a tulajdonosok hozzák. A lényeg, hogy a cégek nem látják el munkával az alkalmazottjaikat. A leállás idejére a hatályos törvény értelmében a cég köteles bérként fizetni a dolgozók alapbérének legalább 2/3-át. Ám ez csak akkor érvényes, ha a leállás nem a munkavállaló hibájából történik. Sok munkaadó viszont épp ezzel él vissza. Most sokan a munkavállalási szerződés megszegésével vádolják meg az alkalmazottaikat és ezzel sok munkáltató bér és jövedelem nélkül hagyja a dolgozóit.


Ahogy arra a legtöbb ítész és fogadóiroda is számított, 2022-ben Torinóban az ukrán Kalush Orchestra lett az egyik legrégebbi európai zenei tehetségkutató-verseny győztese, maga mögé utasítva a briteket és a spanyolokat. A zenekar az eredmény kihirdetése után megköszönte mindenkinek a szavazatokat, és azt, hogy támogatták a háború sújtotta országot. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök is gratulált a zenekar tagjainak, akik Ukrajna 2003-as debütálása óta már a harmadik első helyezést szerzik a versenyen. Azt mondta, „Mindent megteszünk, hogy egy nap majd Mariupol kikötővárosában rendezhessük meg a viadalt. Az ukrán, szabad, békés, újjáépített Mariupolban” – húzta alá az ukrán elnök, utalva arra, hogy a hagyomány szerint a soron következő versenynek mindig a győztes ország ad otthont. Zelenszkij Telegramon küldött üzenetében végül arra is kitért: „biztos vagyok benne, hogy az ellenséggel vívott csatában a győzelmünk már nincs messze”. A nyertes dalt, amelyben a rap és az ukrán népzene elemei keverednek, eredetileg Stephania anya tiszteletére írták. A formáció minden ukrajnai „matriarchának” ajánlotta a szerzeményt, mivel az olyan sorok, mint „Mindig hazatalálok, még akkor is, ha minden út tönkremegy”, új értelmet nyertek a háború kapcsán. A zenekar tagjainak külön engedélyt kellett kérniük azért, hogy elhagyhassák Ukrajnát és Olaszországba utazhassanak a háború alatt – írta a portál.


Ukrajnában igyekeznek elbontani minden olyan emlékjelet, amely a három keleti szláv nép rokonságát jelképezi. A dilo.net.ua híre szerint Csernyihiv megyében hozzáláttak a „három nővér” elnevezésű emlékmű komplexum elbontásához. A monumentális alkotás az orosz, a fehérorosz és az ukrán nép testvériségét és megbonthatatlannak hitt barátságát volt hivatott jelképezni. A Szenkivci település határában lévő komplexumot a megyei katonai közigazgatás utasítására már elkezdték szétverni. Ehhez az információ szerint szükség van a műemlékvédelmi hivatal külön engedélyére. Az építmény ugyanis műemléknek van nyilvánítva, és most ahhoz, hogy teljesen lebonthassák, a hatályos törvény szerint törölni kell a műemlékek sorából. A folyamat már elindult, és a három nép rokonságát jelképező monumentális építmény hamarosan eltűnik a föld felszínéről.


Az orosz hadsereg által megszállt dél-ukrajnai várost még mindig sok civil próbálja elhagyni, írta a Korrespondent. A háború elől elmenekült emberek lakásait foglalják el az orosz megszállók Melitopolban. Az ukrán hatóságok olyan esetekről is tudnak, amikor orosz katonák nekik tetsző autókat foglaltak le önkényesen – közölte a Zaporizzsjai Megyei Katonai Közigazgatás. A közlemény szerint az orosz fegyveresek feltörik a melitopoli lakosok hátrahagyott lakásait és garázsait. Tetteiket a “partizánok és szabotőrök felkutatásával” magyarázzák. A katonai adminisztráció ugyanakkor megjegyezte, hogy Melitopolból még mindig sok civil próbál elmenekülni. Azonban az ellenőrző pontoknál az evakuációs konvojokat az oroszok napokat váratják, annak ellenére, hogy az autókban gyerekek, idősek és nők ülnek. Ismeretes, hogy február 24-e óta a lakosok több mint 60%-a már elhagyta Melitopolt – azaz körülbelül 70 ezer ember.

(vukics)
434 megtekintés

Commentaires


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page