top of page

Esti szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.05.16.)
Az ukrán hadsereg erőssége a hatékony és gyors tűzvezető rendszer, ehhez azonban olyan adattovábbítóra van szükség, amelyet a háború elején az oroszok megsemmisítettek. Az Elon Musk által biztosított Starlink-rendszer ezt a problémát hidalja át. Az orosz hackerek eddig nem tudtak mit kezdeni vele.


Harkiv kormányzójának beszámolója szerint az ukrán térséget védő csapatok elérték az orosz államhatárt – írta a Sky News. Az ukrán védelmi minisztérium a Twitteren osztott meg egy videót, melyben állítólag az látható, hogy ukrán csapatok érkeznek a két országot elválasztó határhoz. "Nincsenek szavak. A mai napon a 127. területvédelmi dandár 227. ukrán zászlóalja elérte az orosz határt Harkiv térségében. Dicsőség Ukrajnának!" – írta posztjában Maria Avdeeva, az információkért és a dezinformációkért felelős igazgatóság vezetője.


Angela Merkel volt német kancellár katona-politikai tanácsosa a Der Spiegel szerint arról beszélt, hogy a világ alábecsüli az oroszok haderejét, írja a novyny.live. Erich Vad tábornok közölte, hogy a világ korábban alábecsülte az ukránok ellenállási képességeit. Most viszont fennáll annak a veszélye, hogy az orosz haderőt becsülik alá. Az oroszok Kelet-Ukrajnában mintegy 500 kilométeres frontvonalon 100 000 fős sereggel lassan, de határozottan nyomulnak előre, mondta a német tábornok. Az ukrán haderőről szólva kijelentette, hogy nincs értelme nehézkes páncélosokkal ellentámadást indítani. Az oroszok ugyanis túl erősek ahhoz a földön és a légtérben, hogy az ukrán sereg sikert érjen el. Az ukránoknak akkor lehet esélyük a győzelemre, ha elnyújtják a konfliktust és az oroszok kifárasztására játszanak, valamint megsokszorozzák az oroszok veszteségeit.


A tervek szerint ma kezdődnek Észtországban azok a nagyszabású NATO-gyakorlatok, amelyeket hónapokkal az ukrajnai orosz invázió előtt terveztek – írja a The Guardian élő háborús közvetítésében. A Hedgehog (Sündisznó) fedőnevű hadgyakorlat – az egyik legnagyobb – Észtországban zajlik majd 14 ország 15 000 katonájának részvételével. 1991 óta ez az egyik legnagyobb katonai gyakorlat a balti országban. A „Defender Europe” és a „Swift Response” hadművelet, ezzel párhuzamosan zajlik majd, ebben 20 ország 18 000 katonája vesz részt. A művelet Lengyelországban és nyolc másik országban zajlik majd. Litvániában egy további, Vasfarkas kódnevű gyakorlaton 3000 szövetséges katona és 100 jármű vesz részt. Oana Lungescu NATO-szóvivője pénteken azt mondta: az ehhez hasonló gyakorlatok azt mutatják, hogy a NATO erős és kész megvédeni nemzeteinket és kivédeni minden fenyegetést. Kiemelték azt is: a NATO-gyakorlatok védekező jellegűek, átláthatóak és összhangban vannak nemzetközi kötelezettségvállalásaikkal.


A Kárpáthír írja: „Vállalati berkekben a legtöbben a környezetvédelemre csupán valami szükséges rosszként tekintenek, és javarészt csak a nehézségeket, megoldásra váró problémákat látják benne. Pedig jobban megnézve a dolgot, hamar kiderül, hogy valójában hatalmas lehetőségek rejlenek a klímatudatosságban, csak kell hozzá valaki, aki megtalálja ezeket a réseket. Ekkor újra kinyílik a világ, és akár végfelhasználóként, lakossági szinten is megtapasztalhatjuk, hogy a pénzügyi döntéseinkkel nemcsak magunkon tudunk segíteni, hanem másokon vagy a bolygón is." *** "Mi az az ESG? Ez egy angol eredetű betűszó a Környezet (Environment), Társadalom (Social) és a Vállalatvezetés/-irányítás (Governance) összetevőkből áll. A társadalmilag felelős pénzügyeket foglalja magába. Túlmutat a hagyományos pénzügyi megfontolásokon, de ha rosszul kezelik, akkor akár káros is lehet az alkalmazó közösségre, vállalatra nézve. Éppen ezért nem árt, ha nagy körültekintéssel kezeljük, vagy egyszerűen csak szakértőkre bízzuk ezt a fajta megközelítést. (...) Mára már nyilvánvalóvá vált, hogy a környezetbarát termékekre igazán nagy az igény, ráadásul hasonló profitot lehet velük elérni, mint a szennyező társaikkal. Márpedig ebben az esetben érdemes egy kicsit könnyíteni a lelkünkön, és inkább elmenni a tudatos, fenntartható irányba, hogy minden este úgy hajthassuk álomra a fejünket, hogy valami jót is tettünk a Föld érdekében. Azok pedig, akik nem termelnek ténylegesen, a vásárlási és támogatási szokásaik megváltoztatásával is sokat tudnak lendíteni az ügy helyzetén." *** Fenntarthatóság és biztosítás *** "A biztosítási terület tipikusan az, ahol nem teljesen egyértelmű, mit is lehet rajta pontosan zöldíteni. Pedig valójában rengeteg kiaknázatlan lehetőség tárul elénk, ha jobban belemélyedünk a témába. A biztosítók a legtöbbet a befektetési portfóliójuk alakításával tudják tenni, hiszen ebben az esetben ők döntik el, hogy kik azok a cégek vagy melyek azok a szektorok, amiket támogatni kívánnak. A bolygó szempontjából pedig egyáltalán nem mindegy, hogy egy szénbányára vagy egy karbonsemleges vállalatra esik a választás. Ezenfelül a belső rendszerükön, szokásaikon is tudnak a biztosítók olyan változtatásokat eszközölni, amivel nagy terhet vesznek le a bolygóról. Ilyen például a digitalizáció is, aminek köszönhetően lényegesen kevesebb papírra, nyomtatásra van szükség, hiszen az online térben elintézheted a legtöbb ügyedet. Legyen szó akár egy új biztosítás kötéséről, kárbejelentésről vagy egy megszüntetésről, a Te döntésed is sokat számít, hogy mindezt papíralapon vagy online formában teszed."

(vukics)
621 megtekintés

Comentarios


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page