top of page

Esti szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.05.27.)Ismét élesen bírálta a német kancellárt Andrij Melnik Ukrajna berlini nagykövete Olaf Scholz Davosban elhangzott beszéde miatt. Az ukrán diplomata a Bild-nek adott nyilatkozatában elmondta, szerette volna azt hallani a német kancellártól, hogy milyen konkrét lépéseket tesz Németország Ukrajna győzelme érdekében. Erre azonban hiába várt. Egyáltalán nem volt szó a nehézfegyverek azonnali szállításáról. Láthatóan nincs elég bátorság a német vezetésben. Katonai téren Berlin egyszerűen becsapja Ukrajnát, hangoztatta Andrij Melnik. A nagykövet azt is a német kancellár szemére vetette, hogy egyetlen konkrét jelzést sem adott Ukrajna uniós tagjelöltségének támogatásáról. Az ukrán diplomácia azért bírálja a német vezetést, mert az nem hajlandó nehéz fegyverekkel ellátni az oroszok támadása ellen küzdő ukrán haderőt.


Idén is megtartják a NATO-tagországok balti-tengeri hadgyakorlatát, amelynek most a NATO-csatlakozási kérelmet benyújtó Svédország lesz a házigazdája – közölte a Pentagon. A hadgyakorlatra június 5–17. közt kerül sor, a művelet idejére az Egyesült Államok 6. flottájának egységeit a Balti-tengerre vezénylik át. John Kirby Pentagon-szóvivő szerint a hadgyakorlathoz 14 NATO-tagország, valamint rajtuk kívül Svédország és Finnország is csatlakozik majd, amelyek nemrég nyújtották be a csatlakozási kérelmüket. A műveletben összesen 45 hadihajó, 75 repülőgép és mintegy 7000 katona vesz majd részt.

Június 1-től változások lépnek érvénybe. Több uniós ország módosít az ukrán menekültek utazási szabályain, és eltörli az ingyenes utasszállítást – írja a PMG az Európai Bizottság honlapjára hivatkozva. A bizottság frissítette az ukránok számára közzétett információkat. E szerint június 1-től teljesen megszűnik az ukránok ingyenes utazása Lengyelországban, Csehországban, Németországban, Bulgáriában és Svájcban. Ám egyes területeken kedvezményes viteldíjak vannak még érvényben a menekültek számára. Például Csehországban minden tömegközlekedési eszköz viteldíja 7 euróba fog kerülni. Lengyelországban az ukránok június 1-től csak az alábbi állomásokra jogosultak ingyenesen utazni: Helma, Doroguska, Lublin, Hrubieszów, Przemyśl, Zagórz, Jarosław és Rzeszów. Vannak azonban kivételek: a 18 év alatti gyermekek, nők, 60 év feletti férfiak, illetve 18 és 60 év közötti fogyatékkal élő férfiak továbbra is ingyenesen utazhatnak a vonatok másodosztályain. Németországban 9 euróért vásárolhatnak majd jegyet az ukránok bármelyik tömegközlekedési eszközre, illetve regionális vonatra.

Az orosz csapatok elfoglalták a Donyeck megyei Liman város nagy részét, az ukrán erők megerősített állásokba vonultak vissza – közölte Pavel Kirilenko, a Donyeck Megyei Katonai Adminisztráció vezetője pénteken egy televíziós interjúban, adta hírül az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint Kirilenko a Hromadszke televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy Liman nagy részét nem az ukrán hadsereg ellenőrzi. „Ugyanúgy, mint Szvitlodarszk esetében, az ukrán fegyveres erők csapatai átcsoportosítást hajtottak végre, hogy megerősített állásokba vonuljanak. Az ellenség most a Szvitlodarszki kistérség területén van” – emlékeztetett. A megyevezető azt is elmondta, hogy az ukrán csapatok továbbra is a limáni terepszakaszon maradnak. Mint jelezte, az ellenség folytatja a tüzérségi támadást a teljes arcvonal hosszában a donyecki térségben, tűz alatt van Bahmut, Pokrovszk és Kramatorszk. A hírportál emlékeztetett rá, hogy csütörtökön az ellenség behatolt Limanba, és orosz zászlót tűzött ki a városi tanács épületére. Az ukrán fél tegnap még nem erősítette meg a város elfoglalásáról szóló információkat.


Görögország és Ciprus támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz, de ellenzi a több kelet-európai ország által javasolt gyorsított folyamatot. A jelentés szerint az orgánum azt írta: görög külügyminisztériumi források szerint Görögország álláspontja az, hogy az EU-szerződés 49. cikkelyében előírt összes eljárást be kell tartani. Athén ugyanakkor kiemelt jelentőséget tulajdonít a nyugat-balkáni csatlakozási folyamatnak, amelyet folytatni és gyorsítani kell – közölték az informátorok, hozzátéve, Athén ragaszkodik ahhoz, hogy a térség európai perspektívája azonnali prioritásnak minősüljön. Arra a kérdésre, hogy Görögország hozzájárul-e ahhoz, hogy júniusban megadják Ukrajnának a tagjelölt státuszt, egy, az ügyhöz közel álló forrás azt mondta, Athén először az Európai Bizottság javaslatát szeretné látni, ami ilyen szempontból általában pozitív, azzal a feltétellel, hogy a tagállamok egyhangúlag döntenek. . Ami a Ciprusi Köztársaságot illeti, kormányzati források azt mondták az Euractivnak, hogy először meg kell nézni, milyen irányba halad az Európai Bizottság által kiadott nyilatkozat. Ha ez pozitív, akkor Ciprus elfogadja azt a javaslatot, amely Ukrajna tagjelölti státuszának megadása mellett szólna. A forrás ugyanakkor hozzátette, hogy minden vonatkozó eljárást szigorúan be kell tartani, ezért a csatlakozási folyamat hosszú lesz. Egy ilyen egyenletben ciprusi források szerint a nyugat-balkáni tagjelölt országokat is figyelembe kell venni, amelyek közül többen már nagy lépéseket tettek a csatlakozás felé, végrehajtották a szükséges reformokat és teljesítettek több kötelezettséget is.


A 710-es autópálya, a Los Angelest a kikötőkomplexumával összekötő fő artéria, a továbbiakban nem bővül, köszönhetően annak az ellenzéki felvetésnek, miszerint az autópálya valójában rasszista. Az autópálya azzal érdemelte ki ezt a minősítést, hogy az ellenzéki politikusok szerint olyan károsanyag-kibocsátást termel, amely hatással van az út mentén élő kisebbségi közösségekre. A határozat miatt a 710-es továbbra is zsúfolt marad, így a teherautók tovább maradnak az úton az araszolás miatti üresjáratban, ami nagyobb szennyezést okoz, mint akkor, ha egyenletesen, az optimális, hatékony sebességgel, 45 és 65 mérföld/óra között haladnának.


Barack Obama volt elnök a texasi uvaldei iskolai lövöldözést használta arra, hogy George Floyd halálára emlékezzen, miközben a két tragédiának semmi köze sincs egymáshoz. Valójában május 25-én, szerdán van a két éves évfordulója George Floyd halálának, de ahelyett, hogy a volt elnök önmagában emlékezne meg a napról, a volt elnök Floyd emlékét összekötötte a szörnyű texasi mészárlással, amelyben 19 gyerek és két tanár halt meg. „Amikor ma gyászoljuk Uvalde gyermekeit, időt kell szánnunk annak felismerésére, hogy két év telt el azóta, hogy egy rendőr meggyilkolta George Floydot” – írta a volt elnök a Twitteren. "Megölése mind a mai napig velünk marad, különösen azokkal, akik szerették őt." „Meggyilkolását követően az aktivisták új generációja emelkedett fel, hogy gyötrelmét szervezett cselekvésre terelje, mozgalmat indított el, amely felhívja a figyelmet a rendszerszintű rasszizmusra, valamint a büntető igazságszolgáltatás és a rendőrség reformjának szükségességére” – tette hozzá.


(vukics)
436 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page