top of page

Esti szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.06.29.)


Divatos dolog az orosz hadsereg inkompetenciáját kritizálni. Az utóbbi időben a kritikusok leginkább a bekerítési kísérletek ismétlődő kudarcát pellengérezik ki. Legtöbbször ezt a tézist olyanoktól halljuk, akik sohasem tapasztalták elsőkézből, hogy mekkora károkat tud okozni egy minden szempontból gyengébb, de sarokba szorított ellenfél. A tüzérség vezette csigalassúságú orosz taktikából arra következtethetünk, hogy az első prioritás az oroszok számára a saját élőerejük megőrzése. Az ellenfél csapatainak és haditechnikájának a semlegesítése, illetve a terület elfoglalása csupán másodrendű megfontolások. A prioritások és a bevált harcászati gyakorlat fényében a legbölcsebb dolog minimális menekülési útvonalat biztosítani a bekerített ellenfélnek. Olyan menekülési útvonalat, ami arra kényszeríti, hogy a nehéz haditechnikát hátrahagyva vonuljon vissza. Lásd pl. a szeverodonyecki rohamcsónakos evakuáció. Még jobb, ha a menekülési útvonalat tüzérségi tűz alatt lehet tartani. Ez az, amit a Donbasz katlancsatáiban leggyakrabban láttunk. Ennek az alternatívája egy Azovstal típusú ostrom, ami az ostromló számára is igen költséges vállalkozás, úgy időben, mint emberanyagban. Ez csak akkor indokolt, ha pótolhatatlan ellenséges elitalakulatokat akarunk teljesen megsemmisíteni, mint pl. az ukrán tengerészgyalogosok és az Azov zászlóalj. A dolognak van egy olyan olvasata is, hogy amit nem értünk, az nem feltétlenül valakinek a kudarca. Legfeljebb a miénk.


Ez a feladat nem mindig egyszerű, de szerencsénkre sikerült kitenyésztenünk egy masszív szakértői réteget, aminek a létjogosultságát az adja, hogy képesek meglátni a fa mögött azt a bizonyos erdőt. Amikor azonban a “menő” nyugati elemzők, akiknek szomjas mohósággal isszuk minden twittyegését, nem képesek észrevenni az elefántbikát a cselédszobában, akkor joggal inog meg a hitünk a dioptriáikban. Vagy a tisztességükben. A Telegram pletykákat és a Tik-Tok videókat újracsomagoló, Google fordítóval hadonászó szakértők hada mesteri szintre fejlesztette azt a képességet, hogy a tájékozódni kívánó laikust, szláv helységnevek és haditechnikai szakkifejezések általi unalomhalállal sújtsa. Közben a cselédszobában tomboló elefántbikáról vagy jót, vagy semmit… Sajnos a kellemetlen kérdések már régóta kimentek a divatból. Lényegre törő oknyomozás ebben a háborúban nem létezik, csak haditechnikai pornográfia. A sztárolt nyugati biztonságpolitikai elemzés pedig alig több, mint az inkompetens, de öntelt elitet kiszolgáló propaganda, más eszközökkel.


A háborús állapotokra hivatkozva Ukrajnában a bankok elkezdték zárolni a nagyobb összegű betéteket, írja a biz.today.ua. Az információ szerint azokról a bankbetétekről van szó, amelyeken a készpénzben elhelyezett összeg eléri a 400 000 hrivnyát. Az ilyen betétekről szóló adatokat pedig átküldik az SZBU-nak. A banki eljárás miatt rengeteg a panasz. A 400 ezer hrivnyát elérő vagy meghaladó összegű betétekhez a pénzintézményben igazolást követelnek az összeg legális eredetéről. A bankárok a márciusban elfogadott, a háború miatt született törvényre hivatkoznak. E szerint korlátozták a pénzügyi műveleteket azoknak, akik havonta legalább 400 000 hrivnyát helyeztek el a bankszámlájukon. Most az ekkora összeg a hadiállapot teljes időszakára engedélyezett. A „vastagra” hízott bankbetéteket zárolják, amelynek feloldását az Ukrán Biztonsági Szolgálat engedélyezheti, de csak abban az esetben, ha a tulajdonosról kiderül, hogy nem bűncselekmények útján jutott a pénzhez. A bizonyítási eljárás bizonytalan ideig tarthat. A hatályos törvény szerint a betétesek számláján maximum 400 ezer hrivnya szerepelhet. Ennél nagyobb összeg csak a hadászati célokra történő felhasználás estében engedélyezett. A korlátozás azonban csak a készpénzes befizetésekre vonatkozik. Banki átutalások esetében nincs ilyen korlátozás. Ezért a jogászok azt javasolják az ukrán állampolgároknak, hogy több bankban nyissanak számlát, és akkor nem lehet gond, ha egyik számláról a másikra banki átutalással helyeznek át jelentős összegeket. Az ügyvédek szerint senki ne vitázzon, és főleg ne pereskedjen a bankokkal, mert annak semmi értelme, minden esetben a banknak adnak igazat. A legbiztonságosabb több bankban nyitni számlát és több bankkártyát használni.


Bár ez jelenleg nem élvez prioritást, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete a jövőben kész visszatérni Ukrajna felvételének kérdéséhez. „Jelenleg az ukrán vezetés figyelmének középpontjában a háború megnyerése van. És ez az, amit mi teljes mértékben támogatunk. S amikor Ukrajna jónak látja, hogy beszéljünk a következő lépésről, akkor visszatérünk a kérdéshez… Jelenleg a középpontban a háború megnyerése van” – mondta Ukrajna tagságával kapcsolatban egy NATO tisztviselő a szervezet madridi csúcstalálkozóján. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a csúcstalálkozón mondott megnyitóján kijelentette: a szövetség folytatja a példa nélküli segítségnyújtást Kijevnek, annak érdekében, hogy Ukrajna győzzön abban a háborúban, melyet Oroszország folytat ellene. „A szövetségesek továbbra is Ukrajna mellett állnak” – szögezte le Stoltenberg.


Ukrajna katonai győzelme jelenti az egyetlen lehetőséget az oroszok kezdte háború befejezésére, és az ennek következtében kialakult világválság leküzdésére – jelentette ki Alexander De Croo. A belga miniszterelnök a NATO csúcstalálkozóján hozzátette: a cél elérése érdekében segíteni kell Ukrajnát. A politikus aláhúzta: az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók erősen hatnak az országra, de ezzel egyidejűleg súlyos terheket rónak Európa lakosságára is. „A legjobb módszer ennek az egésznek a befejezésére Ukrajna támogatása annak érdekében, hogy katonai értelemben győzelmet arasson. Nincs más választásunk” – mondta Alexander De Croo. A miniszterelnök hozzátette, Belgium eddig is szállított katonai eszközöket Kijevnek, s a jövőben is kész segíteni.


(vukics)
445 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page