top of page

Esti szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.07.08.)

Berlin minden lehetséges módon támogatja Kijevet, de garantálnunk kell a saját biztonságunkat – jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter csütörtökön, adta hírül a Korrespondent.net. Biztonsági aggályokra hivatkozva Németország mégsem szállítja le Ukrajnának a korábban beígért Fuchs páncélozott csapatszállító harcjárműveket. Ezt azután jelentette be a német védelmi miniszter, miután az ellenzék további katonai segítséget szorgalmazott Ukrajnának. Lambrecht a CDU/CSU ellenzéki Bundestag-frakciójának kérését “rablásnak” nevezte. “A mostani időkben felelőtlenség lenne kifosztani a német hadsereget (Bundeswehr), és figyelmen kívül hagyni a német hadsereg főparancsnokának javaslatait” – mondta a német védelmi miniszter. Eberhard Zorn tábornok, a német hadsereg főparancsnoka korábban azt közölte, hogy a Bundeswehr nem tud fegyvereket szállítani készleteiből Ukrajnának.


Attól tartanak, hogy Ukrajna nem tudja törleszteni a kölcsönt. Az Európai Bizottság javaslatot tett egy új, 1 milliárd euró összegben Ukrajnának nyújtandó makroszintű pénzügyi támogatási műveletre, amely az Európai Tanács 2022. június 23–24-i ülésén jóváhagyott, 9 milliárd euró összegig terjedő rendkívüli makroszintű pénzügyi támogatási csomag első része. A bizottság azonban blokkolja a hitel kiutalását Ukrajnának. Az EB költségvetési osztályán Ukrajna pénzügyi megbízhatatlanságától tartanak. A kölcsön az Európai Beruházási Banktól (EBB) származna, s az Európai Bizottság kezesként jár el az EU-n kívüli műveletekhez nyújtott kölcsönökért. A bizottság képviselője hangsúlyozta: az EU-nak gondoskodnia kell a veszteségek fedezésének lehetőségéről Ukrajna fizetésképtelensége esetén. Jelenleg az Európai Bizottság alternatív megoldásokat keres. Azt tervezik, hogy az EU-tagországok vagy az EBB megosszák egymással a hitelekkel kapcsolatos kockázatok egy részét.


Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz fegyveres erők által Ukrajnában végrehajtott „különleges katonai művelet” kérdéséről beszélt. Ukrajnában még nem kezdtünk el komolyan semmit – mondta Vlagyimir Putyin. Hozzátette: „Ma azt halljuk, hogy le akarnak minket győzni a csatatéren, nos, mit mondhatnék… Hadd próbálkozzanak”. Az ukrán nép számára tragédiának nevezte a Nyugat azon kijelentéseit, miszerint az „utolsó ukránig” harcolnak. De úgy tűnik, hogy a dolgok így mennek – tette hozzá.


Egyes ukrajnai intézmények elkezdték erővel kilakoltatni azokat a családokat, akiknek ott nyújtottak menedéket a háború borzalmai elől. Irina Verescsuk, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter elmondta, jelenleg rengeteg olyan belső menekült van az országban, akiket iskolákban, szanatóriumokban, kórházakban és más közintézményekben helyeztek el a helyi szervek. Az utóbbi napokban azonban egyre másra érkeznek a panaszok, hogy a menekülteket egyszerűen kirakják az utcára. A miniszter közölte, hogy tanácskozást rendeztek a kérdésben. A fórumon megállapították, hogy előállhatnak olyan körülmények vagy okok, amelyek miatt távozásra kell felszólítani az oda menekülteket. Ám az megengedhetetlen, hogy az utcára tegyék az embereket. Nem lehet szó egyszerű kilakoltatásról, csak átköltöztetésről egy legalább azonos komfortszintű másik intézménybe. Irina Verescsuk elismerte, hogy elsősorban anyagi problémák merültek fel a menekültekkel kapcsolatban. A kormány keresi a megoldást, pontosabban az ehhez szükséges pénzt. Elsősorban külföldi segítségre számítanak. A miniszter arra kéri az érintetteket, hogy azok, akiket erőszakkal lakoltatnak ki és tesznek az utcára, hívják a minisztériumot a 1548-as telefonszámon.


A fehérorosz haderő kész csapást mérni Lengyelország területére válaszul a “nyugati országok provokációira”. Ezt Ruszlan Koszigin vezérőrnagy, a fehérorosz vezérkari főnök helyettese osztotta meg újságírókkal. Koszigin szerint Fehéroroszország készen áll arra, hogy megfelelő választ adjon a nyugati provokációkra, és egy esetleges konfliktus esetén Lengyelország területe, annak katonai infrastruktúrájával együtt, egy belarusz támadás elsődleges célpontjává váljon. “Lengyelország, valamint a balti államok területe olyan gyakorlótérré válik, amelynek területén az USA azt tervezi, hogy újabb véres konfliktust robbant ki Európában az Orosz Föderáció és szövetségesei ellen” – mondta a vezérőrnagy.

Ukrajnában a munkaadóknak nem kell többé fizetni az átlagbért azoknak az alkalmazottaknak, akiket a mozgósítás során besoroztak a hadseregbe. Korábban a mozgósított katonák esetében megmaradt a munkavégzés helye és a beosztásuk, továbbá az átlagfizetés is változatlanul járt számukra a hadiállapot ideje alatt. A Legfelsőbb Tanács képviselői azonban olyan módosítást javasoltak, amely teljesen megváltoztatja ezt a gyakorlatot. A javaslat szerint a hadseregben lévő katonák esetében csak a munkahely és a beosztás maradhat meg, de fizetést nem kaphatnak a munkaadójuktól. A dokumentum csak azután lép életbe, miután az ukrán elnök aláírja azt. Galina Tretyakova, a Legfelsőbb Tanács szociálpolitikai és veteránjogi bizottságának vezetője szerint ez a rendszer még 2014-ben alakult ki, ám akkoriban még korántsem volt ennyi mozgósított katona, az állami költségvetés pedig nem volt képes a katonai szolgálat kellő finanszírozására. Kiemelte, hogy a katonák ma már a régi munkahelyükről kapott fizetés nélkül is tisztességesen keresnek. Egy mozgósított katona egyszeri, 30 ezer hrivnyás pénzbeli támogatást kap, majd minden aktív harci műveletben való részvétel után 100 ezer hrivnyát.

A megszállt területeken élők az ukrán fegyveres erők sikereiről és előretöréseiről szóló információk terjesztésével segíthetik az ellenállást. Így lehet ellenállni az orosz propaganda álhíreinek – jelentette ki Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke július 6-i videóüzenetében. „A mai napon a társadalom tudomást szerzett arról, hogy hazánk déli részén, a megszállt területeken élőknek nincs hozzáférésük a közösségi oldalakhoz, a messengerekhez és a YouTube-hoz. Az orosz erők blokkoltak mindent, hogy az embereknek ne legyen lehetőségük megtudni az igazságot arról, hogy mi történik, ne tudják, hogy fokozatosan nő a potenciálunk” – mondta az elnök. Zelenszkij emlékeztetett arra, az ukrán csapatok most egyszerre több frontvonalon nyomulnak előre, többek között Herszon és Zaporizzsja térségében. Egész Ukrajnát felszabadítjuk a megszállóktól, senkiről sem feledkezünk meg. „Nem adjuk oda területeinket – Ukrajna szuverén területe ukrán lesz. Az embereknek ezt tudniuk kell. Ezért, ha lehetőségük van beszélgetni az országunk déli részén élőkkel – Herszon, Henicseszk, Bergyanszk, Melitopol és más városokkal és falvakkal, kérjük, terjesszék az igazságot. Használják ki az alkalmat arra, hogy elmondják a megszállt területeken élőknek, hogy nem feledkeztünk meg róluk, és harcolunk értük” – összegezte az államfő.


A Bundeswehr tanulmányt készített a krími-kongói láz halálos eseteiről Ukrajnában, hogy elkülönítsék a leginkább fertőző kórokat – mondta Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők Sugárkémiai és Biológiai Védelmi Erőinek (RCBZ) vezetője. Elmondása szerint nemcsak az Egyesült Államok, hanem a NATO szövetségesei is, különösen Németország, Ukrajnát és más posztszovjet országokat használták biológiai fegyverek kísérleti terepeként.


Az Egyesült Államok légiereje egy Minotaurusz hordozórakéta próbaindítás során történt felrobbanásáról számolt be. Az amerikai sajtó korábban arról tudósított, hogy a tesztet a légierő új visszatérő járművének fejlesztésére tervezték, amelyet viszont a jövőbeni LGM-35 Sentinel interkontinentális ballisztikus rakétához használnak majd fel.


(vukics)
593 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page