top of page

Esti szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.07.24.)


Egy évvel ezelőtt Biden elnök a következőket mondta a CNN-nek: "Ez egy egyszerű, alapvető javaslat: ha beoltanak, nem kerülsz kórházba, nem leszel intenzív osztályon, és nem fogsz meghalni" – tette hozzá Biden. „Tudtam, hogy ezek a vakcinák nem fognak megvédeni a fertőzésektől. És azt hiszem, túlértékeltük az oltásokat. Ez az embereket aggodalomra késztette. Féltek, hogy nem fog megvédeni a súlyos betegségektől és a kórházi kezeléstől” – mondta Birx, a Fehér Ház egykori COVID-19 koordinátora a Fox News-on.

„A nyugati szankciórendszer nagy félreértése egy gyerekes elképzelés: ha a homokozóban elveszem a másik lapátját, akkor nem lesz mivel játszania” – írja a Focus német lapban megjelent véleménycikkében Gabor Steingart. Csakhogy, teszi hozzá, az igazság nem ez, hanem az, hogy ez a másik azonnal új barátokat és partnereket keres, és hamarosan lesz egy új lapátja, csak épp máshonnan. Ahogy fogalmaz, „a szankcióink megterhelték, de nem végeztek vele. Az élete folytatódik, csak épp a szomszédos homokozóban”. „Putyin egyszerre lenyűgöző és ijesztő”. A cikk szerzője hangsúlyozza, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök olyan rugalmasságot mutat az ellátási láncok átütemezésében és az új szövetségek kialakításában, amely egyszerre lenyűgöző és ijesztő. „Az ukrajnai háború kezdete óta először hagyta el a volt szovjet szektort” – teszi hozzá. Putyin és Erdogan török elnök kedden utazott Teheránba, hogy iráni kollégájukkal, Ebrahim Raíszivel más témák mellett megvitassák az ukrajnai gabona exportjához felhasználható biztonságos tengeri folyosók kérdését, a világméretű élelmiszerválság elkerülése érdekében. A találkozó fő témái az ukrajnai háború és a szíriai konfliktus voltak. Ez volt Putyin második személyes találkozója a NATO-tagállam Törökország államfőjével Oroszország Ukrajna elleni háborújának február 24-i kezdete óta. Steingart a Focusban megegyzi: „Putyin képessége, hogy új partnereket találjon, láthatóan jobb, mint a mi szövetségkötési képességünk. A háború fájdalmat okozott nekünk. Háborús elnökként jól érzi magát. Ezt kimondani nem szép, de igaz”.


Az EKB új eszközének bevezetése és valószínű felhasználása az „euró megmentését” jelenti, és ez a helyzet bizony nem erősíti az európai pénzbe vetett bizalmat... Az EKB július 21-i, csütörtöki bejelentése egy „új eszközről” a „töredezettségi kockázat” kezelésére, baljóslatú az euró jövője szempontjából. Az ötlet célja az, hogy megelőzzék az eurózóna felbomlásának kockázatát, mivel az irányadó kamatláb a következő negyedévekben tovább emelkedik a „semleges” irányába. Az euró magas inflációtól való megmentésének együtt kell járnia a monetáris unió felbomlástól való megmentésével (a széttöredezettség kockázata). Az új eszköz, amely „átvitelvédelmi eszköz” (TPI) néven született, katalizátora lesz az EKB felgyorsult teljes átalakulásának egy felduzzasztott európai „rossz bank” alappá. Ez az eszköz óriási kiváltságot élvez majd Európában. Európa pénzügyileg is teljesen átalakul.

Volodimir Zelenszkij szerint az ukrán haderő lépésről lépésre nyomul előre az oroszok által megszállt Herszon régióban, írja a BBC. Az Ukrajna déli részén, a Dnyeper nyugati partján, stratégiai helyen fekvő Herszon városa még a háború elején viszonylag csekély ellenállást követően az oroszok kezére került. Szombaton az Egyesült Királyság tisztviselői súlyos harcokról számoltak be a város közelében. Értékelésük szerint az ukrán előretörés miatt az orosz utánpótlási vonalak egyre nagyobb veszélyben vannak. Július elején az ukrán miniszterelnök-helyettes arra szólította fel Herszon lakosságát, hogy hagyják el a várost, nehogy beszoruljanak a városba a dél-ukrajnai ellentámadás során, mely a térség hídjaira is kiterjed.

A támadókat megsemmisítették – idézi a TASZSZ Vlagyimir Rogov szavait, aki a zaporizzsjai régió katonai-polgári közigazgatás főtanácsának tagja. Amint azt írta Telegram-oldalán, az ukrán erők rakétákkal és támadó drónokkal próbálták meg bevenni a várost, ezt azonban sikerült elhárítania az orosz légvédelemnek.


Az ukrán külügyminisztérium segíti az országot az Oroszország által indított háború miatt elhagyni kényszerült állampolgárait, ám céljának tekinti minden honfitárs hazatérését – jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter. „Mindent megteszünk az ukránok jogainak védelme érdekében. Az egyetlen dolog, amit nem teszünk, az az, hogy a külföldön maradásra biztatjuk őket. Azt akarjuk, hogy az ukránok hazatérjenek” – mondta az ukrán diplomácia vezetője. Dmitro Kuleba köszönetet mondott minden országnak, amely segíti az ukránokat. „A végső célunk azonban az, hogy mindenkit hazahozzunk, főleg a gyerekeket” – hangsúlyozta. Ezzel összefüggésben a külügyminisztérium vezetője arról tájékoztatott, hogy jelenleg csaknem kétmillió ukrán gyermek tartózkodik külföldön.


(vukics)
459 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page