top of page

Esti szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.08.31.)


Denisz Smihal miniszterelnök azt mondta, hogy Ukrajna már 2022-ben “vám vízummentességet” kap, írta Telegram oldalán – számol be róla az Ukrinform. „Tegnap a közös és egyszerűsített szállításról szóló Egyezmények Vegyes Bizottsága hivatalos határozatot hozott, melyben felkéri Ukrajnát, hogy október 1-től csatlakozzon hozzájuk. Ukrajna lesz a 36. állam, mely az egyezmények részese” – jegyezte meg a kormányfő. Szerinte a “vám-vízummentesség” gyorsabb árumozgást jelent az európai régió országai között, kevesebb bürokráciát a vámnál, kevesebb visszaélési lehetőséget, valós idejű a

datcserét a szomszédos vámhivatalokkal. Ez az egyik kulcsiránya egy kényelmes és átlátható ukrajnai vámhivatal kiépítésének – tette hozzá a miniszterelnök.

Megjegyezte, hogy a márciusi “energia-vízummentesség”, valamint a nyári “közlekedési” és “gazdasági” vízummentesség után a “vám-vízummentesség” idén a negyedik lesz. „Mi hónapok alatt megtesszük azt, ami korábban évekig tartott. Ezért biztosak vagyunk abban, hogy Ukrajna már 2024-ben készen áll az EU-tagságra”, - jelentette ki.


A Salamon-szigetek felfüggesztette az Egyesült Államok haditengerészetéhez tartozó hajók kikötését az országban - közölte kedden az Egyesült Államok canberrai nagykövetsége, ami fokozza Kína a térségben gyakorolt növekvő befolyása miatti aggodalmakat.

"Az Egyesült Államok hivatalos értesítést kapott a Salamon-szigetek kormányától a tengerészeti látogatásokra vonatkozó moratóriumról.”- mondta a nagykövetség szóvivője. Ez egy héttel azután történt, hogy Washington közölte, hogy egy amerikai őrhajótól megtagadták az engedélyt, hogy tankoljon Salamons fővárosában, Honiarában.

Szeptember 1-jén 800 ezerrel kevesebb gyerek megy iskolába az Ukrajna ellenőrzése alatt álló területeken, mint tavaly - közölte az oktatási miniszter.

Szerhij Skarlet elmondása szerint február 24-ig csaknem 4,2 millió iskolás volt Ukrajnában. Ma 641 ezer olyan iskolásról van tudomása, akik külföldön tartózkodnak és körülbelül 200 000 iskolás van az orosz agresszor által ideiglenesen megszállt területeken. Ez tragédia számunkra, mondta a miniszter a Gordon lapnak adott interjújában. A miniszter szerint szeptember elsején 800 ezerrel kevesebb iskolás jár majd iskolába az Ukrajna által ellenőrzött területeken, mint tavaly. Kifejtette, a minisztérium igyekszik kapcsolatot tartani a megszállt területeken maradt pedagógusokkal. Azokkal, akik nem egyeztek bele a megszállókkal való együttműködésbe. Félelemben, rettenetes nyomás alatt, de továbbra is dolgoznak, semmiben sem térnek el az ukrán normáktól. Az ukrán egyetemi hallgatók is más régiókba költöznek az orosz invázió miatt, de ez a távoktatási technológiáknak köszönhetően nem olyan szembetűnő.


A statisztikák azt mutatják, hogy a 168 oroszországi tőzsdén jegyzett japán cég közül csak 74 fogja felfüggeszteni létesítményeit vagy kilépni az ottani piacról, és mindössze hat cég vonul ki teljesen a Föderációból. Egy oroszországi japán cég tisztviselője azt mondja, hogy tevékenységüknek nincs hatása a háborúra vagy a szankciókra, a kivonás pedig azt jelentené, hogy az alkalmazottak elveszítenék az állásukat.


A belügyminiszter a belügyminiszter szerint „a köztársaság nagy győzelmeként” üdvözli a legfelsőbb közigazgatási bíróság zöld jelzését Hassan Iquioussen kiutasítására. A francia legfelsőbb közigazgatási bíróság zöld utat adott egy „gyűlöletbeszéddel” vádolt imám Marokkóba való kiutasítására.


Az ENSZ 14 millió dollárt kér a probléma megoldásához, és azt állítja, hogy ha az FSO Safer megsérül, az katasztrofális kiömlést okozhat, amelynek mentesítési munkálatai akár 20 milliárd dollárt is felemészthetnek..

A pusztuló, 45 éves FSO Safert nevű hajót legénysége már régóta elhagyta. A hajót sokáig úszó tárolóplatformként használták a lázadók által birtokolt jemeni Hodeida kikötőnél, de azóta nem szervizelték, hogy Jemen több mint hét éve polgárháborúba sodoródott.


Az Orosz Föderáció növeli hadseregében a zsoldosok számát. Oroszországban kudarcot vall a rejtett mozgósítás, ezért a Kreml úgy döntött, hogy növeli a katonai magáncégek zsoldosainak számát az Ukrajna elleni háborúban. Erről az Ukrán Védelmi Minisztérium Hírszerzési Főigazgatósága számolt be. A titkosszolgálatok szerint Oroszország középső és délkeleti régióiban sikertelen a mozgósítás, az oroszok egyre gyakrabban elutasítják, hogy háborúba induljanak Ukrajna ellen. Ezért az orosz védelmi minisztérium úgy döntött, hogy több zsoldost alkalmaz, elsősorban a Vagner nevű zsoldosalakulat soraiból toboroz embereket. Az ukrán hírszerzés becslése szerint 4500-5000 zsoldos harcol jelenleg Ukrajna ideiglenesen megszállt területein, akik rohamegységként dolgoznak az előrenyomuló csapatok első vonalában.


Az EU által még 2022 májusában ígért 9 milliárd eurós makrogazdasági segélyből még csak 1 milliárd eurót fizettek ki Ukrajnának. Az Európai Bizottság (EB) dolgozik rajta, hogy a fennmaradó 8 milliárdot is kiutalhassa Ukrajnának, közölte Werle Neuts, az EB szóvivője. Kifejtette, az összeget illetően technikai megbeszélések folynak a tagállamokkal az Európai Tanács mandátuma alapján.

Azt mindenki érzi, hogy sürgősen szükség van egy jó koncepcióra, melynek alapján utalásra kerülhet az összeg, mondta a szóvivő keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Amikor a bizottság jóváhagyja a javaslatokat, azokat az Európai Parlamentnek és az EU Tanácsának kell megfontolnia és jóváhagynia. A kérdésre, vajon az Európai Bizottság azért nem közöl-e további részleteket erről a támogatásról, mert a tagállamoktól továbbra is garanciákat várnak a kiutalt hitelekre, nem volt hajlandó válaszolni.

Az EB 2022. május 18-án kelt közleményében egy kivételes, 9 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatási csomagot jelentettek be Ukrajnának vészhelyzeti pénzügyi szükségleteinek kielégítésére. Ezt a javaslatot az Európai Tanács 2022. június 23–24-én hagyta jóvá. Az Európai Bizottság augusztus elején két 500 millió eurós részletben kifizette az első milliárdot Kijevnek.


(vukics)
547 megtekintés

Comentarios


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK