top of page

Esti szemezgetésünk – idegennyelvű, külföldi sajtóból is (2022.07.15.)

A demokrata többségű amerikai képviselőház megszavazta az abortuszhoz való jog országos visszaállítását, miután az amerikai legfelsőbb bíróság hetekkel korábban érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést, vagyis szövetségi szinten hatályon kívül helyezte az abortuszhoz való jogot - írta az AP amerikai hírügynökség pénteken.


Ha a Nyugat ennyire kretén, akkor miféle világot uraló háttérhatalomnak is az eszköze?


Gerry Rice, az IMF szóvivője sajtótájékoztatón mondta el, miként alakul a Nemzetközi Valuta Alap és Ukrajna viszonya. A szóvivő állítása szerint az IMF elvárja és bízik benne, hogy Ukrajna továbbra is kezelni fogja a külföldi adósságait. Bár egyre többször hangzanak el vélemények, melyek szerint Ukrajna a háborúra hivatkozva fizetésképtelenséget fog bejelenteni. Gerry Rice közölte, hogy Ukrajna eddig rendezetten törlesztette az adósságait, és reméli, hogy ez továbbra is így marad. Hozzáfűzte, hogy az IMF speciális folyószámlát nyitott Ukrajna támogatása érdekében. Ezzel a lehetőséggel eddig Kanada, Németország és Hollandia élt. Az IMF azonban ennél sokkal több támogatóra számít. (v)

Ukrajna már most jelentős katonai támogatásban részesül a Nyugat részéről, de a jelenleginél sokkal több fegyverre volna szükség. A nyugati fegyverszállításokat azonban nagyon nehéz növelni, mert erre nem volt felkészülve a NATO, mondta el egy interjúban Marc Arnold nyugalmazott amerikai tábornok, iraki és afganisztáni veterán. Állítása szerint a nyugati fegyvergyárak a békeidőben megszokott ütemben állítják elő a legkorszerűbb arzenált, a lőszereket. Valamint a nyugati országok nem tartották szükségesnek a fegyvertartalékok halmozását. A korlátozott mennyiségű készletek azt eredményezik, hogy nem tudnak kellő mennyiségű fegyvert, szállítóeszközt küldeni a háborúban álló Ukrajnának. A hadiipar pedig nem tud gyorsan átállni a nagyobb termelésre, hogy növelhesse a korszerű fegyverek szállítását Ukrajna számára. Ha sikerül is növelni valamelyest a szállításokat, az csak rövid távon fog működni, állítja a tábornok. (v)

Az ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadója megfogalmazta Kijev hivatalos véleményét a Kreml békés rendezést illető javaslatairól. Mihajlo Podoljak Twitteren válaszolt Andrej Rudenkónak, az orosz külügyminiszter helyettesének szavaira. Az orosz diplomata a béke feltételeként a jelenlegi területi állapotok Kijev általi realitásként való elismerését nevezte meg. Az ukrán fél szerint a békének 141 napja tartó háború után csak egyféle feltétele lehet. Mégpedig az orosz haderő teljes kivonása Ukrajna területeiről, Moszkva lemondása az Ukrajnával szembeni területi követeléseiről, az okozott veszteségek elismerése és teljes kártérítés. Az egyetlen, Moszkva részéről elismerésre váró realitás, hogy Oroszország békés embereket gyilkoló terrorista ország, közölte Podoljak. (v)

A New York Times magyar idő szerint pénteken megjelent összeállításban mutatja be, hogy mekkora különbségek vannak az Ukrajna mellett kiálló nyugati államok tényleges támogatásai között. Miközben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Lengyelország valóban komoly katonai segítséget biztosít Ukrajnának, addig Németország tényleges segítsége messze elmarad a vállalásaitól (valószínűleg Franciaország is, de a hézagos francia adatközlések miatt ezt nem lehet biztosan állítani). Ulrich Speck német külpolitikai elemző a lapnak nyilatkozva ezt a jelenséget azzal magyarázza, hogy a kontinentális hatalmak nem akarják sarokba szorítani Oroszországot. Úgy tűnik, az az alapelv valósul meg, nem szabad hagyni, hogy Oroszország győzzön, de azt sem, hogy vereséget szenvedjen (…) Összességében a Nyugat épp elegendő fegyvert biztosít Ukrajnának a túléléshez, de ahhoz már kevés a támogatás, hogy Kijev visszaszerezze az erőszakkal elcsatolt területeit. (v)


Homoszexuális, LMBTQ-aktivista, gender fluid, és drag queen is.


Betölthetjük egész Amerikát és Európát szélturbinákkal, de a szélnek nem tudjuk megparancsolni, hogy fújjon - írja Robert Bryce amerikai újságíró a Newsweek oldalán.
407 megtekintés

Hozzászólások


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page