top of page

Esti szemezgetésünk idegennyelvű sajtóból (2022.03.18.)

A kínai külügy tájékoztatása szerint Hszi azt mondta Bidennek, hogy a NATO-nak és Oroszországnak közvetlen tárgyalásokat kell folytatnia az ukrajnai válság megoldása érdekében... Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára várhatóan tájékoztatja az újságírókat Biden-Xi telefonhívásáról, amely reggel 9 óra után kezdődött, és csaknem két órával később ért véget. Míg Peking gyorsan kiadta hivatalos összefoglalóját, amely állítólag 20 perccel a telefonhívás befejezése előtt jelent meg, a Fehér Ház még nem adott ki hívásösszefoglalót, pedig a beszélgetés már órák óta véget ért. Eddig mindkét fél elismerte, hogy a megbeszélés „konstruktív” volt és Ukrajnára összpontosított, de azt is, hogy Hszi szorgalmazta a tajvani kérdés felvetését is, és figyelmeztetve Washingtont, hogy ne kövessen függetlenségpárti menetrendet, különben annak „felforgató” hatása lesz. Közben Párizs bejelentette, hogy Macron francia elnök újabb telefonbeszélgetést folytatott Putyinnal. A francia vezető többször megkísérelte leállítani az orosz hadműveleteket Ukrajnában, de eddig nem történt áttörés.


Szlovákia védelmi minisztere csütörtökön kijelentette, hogy az ország hajlandó átadni Ukrajnának S-300-as föld-levegő rakétavédelmi rendszereit, ha „megfelelő cserét” kap. Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel tartott szlovákiai sajtótájékoztatóján azt mondta, Szlovákia az S-300-asokról tárgyal az Egyesült Államokkal és Ukrajnával. „Készek vagyunk erre azonnal, ha lesz megfelelő csere. Az egyetlen stratégiai légvédelmi rendszerünk Szlovákiában az S-300 rendszer” – mondta.


A Maersk arra figyelmeztet, hogy Kínában a COVID-elzárások megzavarják az ellátási láncokat. A készenléti terveket aktiválták. Annak ellenére, hogy a kínai Sencsen engedélyezte a gyárak és a tömegközlekedés újraindulását pénteken, a COVID-19 terjedésének mérséklése érdekében elrendelt hatnapos lezárás után, a globális ellátási láncokban máris fennakadások vannak. A.P. Møller – A Maersk A/S, a világ kapacitása szerint legnagyobb konténerszállító vállalatának vezetője elmondta ügyfeleinek, hogy Kína zéró toleranciája a vírussal szemben máris új zűrzavarokat és logisztikai késéseket okozott a láncban. "Bár a gyártás az ország más részein is zajlik, ezek a késések továbbra is hatással lesznek a termelésre, bár nem drasztikusan" – mondta Maersk a Bloomberg által az ügyfeleknek írt feljegyzésben. A zavarok miatt bezárták a gyárakat, és leállították a szállítási ipart.


A háborúk lefejezték a 20. század összes nagyhatalmát. Amerika vágya ma az lehet, hogy vereséget mérjen Putyin Oroszországára. Az Egyesült Államok létfontosságú nemzeti érdekei azonban tárgyalásos békét diktálnak... *** Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Kongresszusnak nyilatkozva sok mindent kért az Egyesült Államoktól. Azt akarja, hogy hozzunk létre egy repüléstilalmi zónát Ukrajna felett. Azt akarja, hogy a NATO-szövetségesek (a Varsói Szerződés idejéből származó) szovjet kori MiG-eket adják át. Azt akarja, hogy a NATO-készletekben szereplő orosz gyártmányú S-300-as légvédelmi rendszereket Kijevbe szállítsák. Azt akarja, hogy az Egyesült Államok szankcionáljon minden orosz tisztviselőt, aki nem utasítja el az ukrajnai háborút. Azt akarja, hogy az összes amerikai vállalat vonuljon ki Oroszországból. Azt akarja, hogy minden orosz gyártmányú árut tartsanak távol az Egyesült Államok piacairól. Röviden, Zelenszkij azt akarja, hogy az Egyesült Államok teljes értékű szövetségese legyen Ukrajna háborújában az orosz megszállók ellen. Ám míg Amerika az orosz agresszió legyőzésére is törekszik, Joe Biden elnöknek magasabb kényszere van: el kell kerülni a háborút az Egyesült Államok és a világ másik nukleáris nagyhatalma, Vlagyimir Putyin Oroszországa között. Valójában, ha felsorolnánk a köztársaságot fenyegető legnagyobb fenyegetéseket, amelyeknek mindannyian hűséget esküdtünk, a fél világ körül zajló háború kimenetele nem szerepelne a listán. *** Mi lenne a listán? Hazánk inváziója a déli határ túloldaláról illegális idegenek milliói által. A dollár leértékelődése az infláció révén, ami tönkreteszi az amerikai nép jövedelmének és megtakarításainak értékét. Évente 100 000 amerikai hal meg kábítószer-túladagolásban. A COVID-19 által okozott napi 1500 halálesetet. Amerikaiak ezrei lőttek, késeltek és vertek agyon egymást az egykori nagy amerikai városok utcáin. A Szovjet Birodalom és a Nyugat közötti hidegháború idején az elnökök nagy teljesítménye az volt, hogy elkerülték azt a fajta háborút, amely 1914 és 1918, valamint 1939 és 1945 között nyugati népek millióinak életét emésztette fel. Gondoljunk csak bele, mi lett azokkal a nemzetekkel és birodalmakkal, amelyek nagyhatalmak, vagy nagyhatalmakként léptek be a 20. századba. A Habsburg, a Hohenzollern, a Romanov és az Oszmán Birodalom elesett az I. világháborúban. A brit és a francia birodalom nem sokáig élte túl a második világháborúban aratott „győzelmét”. A Szovjetunió csődbe ment és felbomlott. A háborúk lefejezték a 20. század összes nagyhatalmát, kivéve az USA-t. Amerika vágya ma az lehet, hogy vereséget mérjen Putyin Oroszországára. Az Egyesült Államok létfontosságú nemzeti érdekei azonban a tárgyalásos békét diktálják.


Nagy orosz nyelvű szlogen jelent meg a színpadon: "Egy világért nácizmus nélkül." Vlagyimir Putyin elnök volt az első számú szónoka annak a hatalmas háborúpárti tüntetésnek, amely pénteken Moszkvában a Luzsnyiki nemzeti futballstadionban tartottak. Sajtóértesülések szerint mintegy 200 000 ember volt jelen a hazafias zenét is felvonultató eseményen, amely olyasmire hasonlított, mint egy nagy politikai gyűlés az Egyesült Államokban. "Tudjuk, mit kell tennünk, hogyan tegyük és milyen áron. És minden tervünket teljes mértékben megvalósítjuk" - mondta Putyin a tömegnek. A február 24-én megindult ukrajnai inváziót szükségesnek nevezte az ukrajnai orosz ajkú lakosság elleni "népirtás" megállításához. Vállt-vállnak vetve segítjük egymást, támogatjuk egymást, ha kell, testükkel védjük egymást a golyóktól, mint a testvérek. Ilyen egység már régóta nem volt” – mondta Putyin beszédében. Általánosságban leírta a folyamatos katonai offenzívát is, amelynek célja a „nácik” Ukrajnájának a felszámolása volt – amit a színpadon megjelenő nagy orosz nyelvű szlogen is nyomatékosított: „Egy nácizmus nélküli világért”. *** Az Associated Press így írt az orosz elnök megjelenéséről az eseményen: Putyin fehér garbóban és kék kabátban állt a színpadon, és körülbelül öt percig beszélt. Néhányan, köztük az esemény előadói, „Z” betűs pólót vagy kabátot viseltek – ez a szimbólum látható az orosz tankokon és más katonai járműveken Ukrajnában, és amelyet a háború támogatói azóta a magukévá tettek.


„Kitartóan azt mondogatják Önnek, hogy jelenlegi nehézségei Oroszország ellenséges fellépésének a következményei, és Önnek kell kifizetnie az állítólagos orosz fenyegetés ellen tett erőfeszítéseket a saját zsebéből. Mindez hazugság.” Az orosz televízió élőben közvetített beszédében a Kreml frontembere az Izraelbe menekülő orosz oligarchákat is a „nemzeti árulók ötödik oszlopának” nevezte, akik „felsőbbrendű fajnak” tekintik magukat, és „nem tudnak meglenni libamáj, osztriga vagy az általuk nemi szabadságnak nevezett dolog nélkül.” "Bármely nemzet, és még inkább az orosz nép mindig meg tudja majd különböztetni az igazi hazafiakat a söpredéktől és az árulóktól. Egyszerűen kiköpi őket, mint amikor egy bogár repül az ember szájába és kiköpi a járdára" - mondta Putyin.

Orosz Védelmi Minisztérium: Oroszország készen áll a banditákat kiszabadítani Mariupolból, hogy megmentsék őket a biztos pusztulástól. Oroszország kész garantálni a Mariupolban fegyvert letevő nacionalisták életét – mondta Mihail Mizincev vezérezredes, a Nemzetvédelmi Irányító Központ vezetője. "Rádió-lehallgatások alapján megbízhatóan megállapították, hogy a városban a nacionalisták intenzív tárgyalásokat folytatnak Kijevvel Mariupol esetleges felmentéséről, mivel most már belátják, hogy erősítés nélkül nem tudják ellátni feladataikat" – mondta Mizincev. Elmondása szerint az elmúlt három napban jelentősen megnőtt a tárgyalások intenzitása, miközben mindkét oldalon "rendkívül durva hangnemben" zajlanak a tárgyalások. „Egyrészt a mariupoli neonácik érzik a jelenlegi helyzet kilátástalanságát, másrészt Kijev próbálja velük megértetni, hogy lehetetlen bármilyen segítséget nyújtani” – tette hozzá a tábornok. Az ukrán hatóságok ugyanakkor megpróbálják meggyőzni a fegyvereseket, hogy a kitartás példájává kell válniuk. Fel kell áldozniuk magukat a közös győzelemért, és megkapják a "mariupoli mártírok" státuszt. „Nem szabad elfelejteni, hogy ennek a 'nagy' küldetésnek a teljesítéséhez a nacionalistáknak több mint 200 ezer civilje van, akiket 'a legteljesebb mértékben' 'emberi pajzsként' használhatnak. Ez egy pontos idézet a számos rádió-lehallgatások egyikéből” – mondta Mizincev. Március 7-én Alekszandr Szemenov, a DPR Vosztok zászlóaljának parancsnok-helyettese azt mondta, hogy a várost körülzárták, és megkezdődött egyes körzeteinek megtisztítása. Mariupolban más ukrán egységek mellett jelen van az "Azov" nacionalista ezred is, amelynek harcosai ellen büntetőeljárást indítottak Oroszországban. A nyugati hírforrások szerint a harcok már a város központjának birtoklásáért folynak.


(vukics)

462 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page