top of page

Esti szemezgetésünk idegennyelvű sajtóból (2022.03.21.)

„Magyarországon csak áthaladnak az ukrán menekültek” írta a balliberális Le Monde, ismertetve, hogy a 429 ezer Magyarországra érkezett menekültből eddig mindössze 2300 nyújtott be menedékkérelmet, a többiek Nyugat felé folytatják útjukat. A Keleti pályaudvaron megszólított, Nyugat-Európa felé tovább utazó menekült család azzal indokolta útja folytatását, hogy minél messzebbre akarnak kerülni Ukrajnától, félnek a háború tovább terjedésétől. Hozzátették, hogy úgy tudják, hogy Németország pénzzel és lakhatással segíti az ukránokat. Bár erről még nincsenek hivatalos adatok, kétségtelen, hogy az ukránok túlnyomó többsége nem marad Magyarországon, amely „az elmúlt években migránsellenes politikájáról vált ismertté”. A Le Monde szerint „a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló nacionalista kormány által hozott rendeletek értelmében felfüggesztik azokat a törvényeket, amelyek eddig szinte lehetetlenné tették a menedékkérést”.


„Valami bűzlik Dániában”, mondja Shakespeare Hamlet című drámájában az egyik mellékszereplő, arra utalva, hogy hiába sejtik sokan az igazságot, de ha azt bizonyítani nem tudják, nem sokat tehetnek…Itt egy aggodalomra okot adó hír és kétfajta ukrán reagálás… Ma Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a brüsszeli külügyminiszteri tanácsülés után tartott online tájékoztatást, ahol elmondta, ma nem döntöttek „újabb szankciós intézkedésekről, azonban látszik, hogy egy új dimenzióba léptünk a háborús kockázatok tekintetében, ezért az elkövetkezendő időszakban még keményebben és még egyértelműbben kell fellépünk nemzeti érdekeink, vagyis a béke és biztonság magyarországi garantálása érdekében”. Elmondása szerint, abból látszik, hogy „új dimenzióba léptünk”, hogy „egyre erőteljesebbek azok a javaslatok, amelyek egy repülésmentes övezet létrehozásáról szólnak Ukrajna fölött, és megint más tagországok egyre erősebben javasolják azt, hogy legyen szárazföldi misszió, ezt békefenntartásnak nevezik, ami szintén az elkövetkezendő időszakban jelenjen meg Ukrajnában”. Egy hete Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter keményen megtámadta a magyar álláspontot. Az ukrán külügyminiszter szerint a Magyarország polgárainak biztonságáról való gondoskodás nem egyenlő azzal, hogy szemet hunynak ukrán állampolgárok meggyilkolása felett. „Felszólítom a magyar hatóságokat, hogy álljanak egyértelműen Ukrajna oldalára, és adjanak meg minden szükséges támogatást!” *** Volodimir Zelenszkij ukrán elnök irányt váltott, és vasárnap az első videóüzenete után egy másodikat is küldött Izraelbe. Az éjszakai videobeszédében köszönetet mondott Izraelnek, miután korábban a nap folyamán a törvényhozókhoz intézett beszédében bírálta a zsidó államot.„Természetesen Izraelnek megvannak a maga érdekei, stratégiája állampolgárai védelmére. Mi mindezeknek a tudatában vagyunk” – mondta Zelenkszij a videóban, melyet közzétett a közösségi médiában.

Zelenszkij vasárnap a Kneszet tagjaihoz intézett bíráló beszédében többször is a holokausztra hivatkozott, és kritizálta Izraelt, amiért nem fegyverezte fel országát, és nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben. A holokauszttal való összehasonlítása több izraeli törvényhozóból felháborodást váltott ki. „Február 24-e Ukrajnában kétszeresen vonul be a tragédia napjaként a történelembe, Ukrajna, a zsidók, Európa és az egész világ számára” – mondta Zelenszkij ZOOM-on keresztül a Kneszet-tagjainak. A beszédet Izrael fő televíziós csatornái valamint a tel-avivi Habima téren is közvetítették. Héber sajtóorgánumok névtelenül nyilatkozó minisztereket is idéztek Zelenszkij „felháborító összehasonlítása” miatt. „Zelenszkij eltorzította országa szerepét is a zsidók meggyilkolásában” – mondták a Ynet híroldal szerint. A likudos Juvál Steinitz szerint Zelenszkij beszéde „a holokauszt tagadásával határos”. „A háború mindig borzasztó dolog… de minden összehasonlítás egy hagyományos háború, bármilyen nehéz legyen is, és a zsidók millióinak gázkamrákban való elpusztítása között a végső megoldás keretein belül a történelem teljes torzítása”. A szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus párt több képviselője is bírálta Zelenszkijt, a párt vezetője, Becalel Szmotrich a holokauszt-összehasonlítások miatt azzal vádolta az ukrán vezetőt, hogy megpróbálja „újraírni a történelmet és eltörölni az ukrán nép részvételét a zsidók elpusztításában”.


Nagyobb eszkaláció van a levegőben, ahogy két atomfegyverrel felvértezett szuperhatalom továbbra is egy rendkívül riasztó harmadik világháborús forgatókönyv felé botorkál, mivel az oroszok Ukrajna elleni inváziója csaknem egy teljes hónapja tart. A Wall Street Journal hétfőn amerikai védelmi tisztviselőkre hivatkozott, akik szerint Washington rejtetten szovjet gyártmányú légvédelmi berendezéseket küld Ukrajnába az orosz légierő visszarettentésére. Úgy tűnik, ez a Biden-adminisztráció „alternatívája” a repüléstilalmi zóna közvetlen megvalósítására, de ez mégiscsak egy lépés ebbe az irányba. "Az Egyesült Államok elküldi a szovjet gyártmányú légvédelmi berendezések egy részét, amelyeket évtizedekkel ezelőtt titokban szerzett meg, hogy megerősítse az ukrán hadsereget, miközben az orosz légi- és rakétatámadásokat igyekszik kivédeni" – írja a WSJ. "A rendszerek, amelyek egy amerikai tisztviselő szerint magukban foglalják az SA-8-at is, több évtizedesek, és az Egyesült Államok szerezte be, hogy megvizsgálhassa az orosz hadsereg által használt technológiát, amelyet Moszkva a világ minden tájára exportált."

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma közölte, hogy a Krím felől előrenyomuló orosz erők továbbra is megpróbálják megkerülni Mikolaivot, miközben nyugat felé, Odessza felé igyekeznek. Ezek az erők az elmúlt héten alig haladtak előre, ugyanakkor hozzátette, hogy az orosz haditengerészeti erők továbbra is teljesen blokád alá vonják az ukrán partokat. A tengerről rakétacsapásokat tudnak indítani Ukrajna-szerte. A WSJ szerint az amerikai tisztviselők arra utalnak, hogy a Kreml új stratégiára tér át a kulcsfontosságú területek birtokba vétele érdekében. Az Al Jazeera szerint a luhanszki szeparatisták azt állítják, hogy megnövekedett az ukrán tüzérség intenzitása területeiken, különösen a Pervomajszk régióban.


Felfüggesztett börtönbüntetést kapott Romániában 3 izraeli állampolgár, akik a Black Cube hírszerző cég alkalmazásában álltak. Távollétében Dan Zorellát, Avi Yanuszt és Gal Farchit is elítélték egy korrupciós ügyész megfélemlítéséért. Azzal vádolták őket, hogy létrehoztak egy „szervezett bűnözői csoportot”, amely 2016-ban Laura Kovesi ügyészt vette célba, aki akkoriban Románia korrupcióellenes ügynökségét, a DNA-t vezette, és felügyelte az ország vezető személyiségei ellen folytatott széles körű nyomozásokat. Kövesi 2019-ben távozott az ügynökségtől, az EU újonnan létrehozott legfelsőbb ügyészségéhez került.


(vukics)

475 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page