top of page

Az EU figyelmezteti Muskot: „A madár a mi szabályaink szerint fog repülni” (Vukics Ferenc jegyzete)
„A nép és a vadásztársaság nevében elkobzom a biciklijét.”

– idézet Jirí Menzel Hóvirágünnep c. filmjébőlA tényellenőrzők túlnyomó többségét Közép- és Kelet-Európában Soros György milliárdos oligarcha finanszírozza. Musk állítólag tervezi a moderálás csökkentését, de ezek a tervek ütközhetnek az úgynevezett gyűlöletbeszédre vonatkozó, most készülő uniós törvényekkel.

A különböző kihívások között, amelyekkel Elon Musknak a Twitter új tulajdonosaként szembe kell néznie, az egyik legnehezebb az Európai Unió vezetői által folytatott kommunikáció. Az EU „szabadságának bajnokai” azonnal felfortyantak, mikor Musk a szólásszabadság visszaállítására tett kijelentéseket. Miután a Twitter megvásárlását követően Musk azt tweetelte, hogy "a madár szabad", Thierry Breton uniós biztos azonnal figyelmeztette miszerint:

Európában a madár a mi [európai uniós] szabályaink szerint fog repülni."

Breton azt írta, hogy a DSA (az EU digitális szolgáltatási törvénye, főképpen a gyűlöletbeszéd elleni szabályozásról szóló része) mindenképpen korlátozni fogja az ott zajló párbeszédeket. A DSA lényegében széleskörű jogköröket biztosít az EU-nak a másként gondolkodók politikai véleménynyilvánításának korlátozására. A szabályozás lényegében korlátozhat bárkit, aki fenyegeti a kiépülő baloldali-liberális berendezkedés politikai hatalmát.


„A digitális szolgáltatásokról és a digitális piacokról szóló törvény célja egy biztonságosabb digitális tér létrehozása, ahol a felhasználók alapvető jogai védelmet élveznek és egyenlő versenyfeltételeket teremt a vállalkozások számára"olvasható a törvény szövegében az Európai Bizottság honlapján.

Az Európai Tanács a DSA elvi működését vázolva ezt írja:


A DSA azt az elvet követi, hogy ami offline illegális, annak online is illegálisnak kell lennie. Célja, hogy megvédje a digitális teret az illegális tartalmak terjedésével szemben, és biztosítsa a felhasználók alapvető jogainak védelmét."

„A bevezetett kötelezettségek arányosak az érintett szolgáltatások jellegével és a felhasználók számához fognak igazodni. Ez azt jelenti, hogy a nagyon nagy kitejedésű online platformokra (VLOP) és a leggyakrabban használt (az eredeti szöveg szerint nagyon nagy) online keresőmotorokra (VLOSE) szigorúbb követelmények vonatkoznak majd, mint kisebb társaikra. Az Európai Unióban a több mint 45 millió havi aktív felhasználóval rendelkező szolgáltatások a nagyon nagy online platformok és a nagyon nagy keresőmotorok kategóriájába tartoznak majd."

Musk új tulajdonosként hiába tervezi a moderálás csökkentését, ha ezek a tervek konfliktusba kerülhetnek a DSA-val. A szabályozás pedig megköveteli a platformoktól, hogy „agresszív módon vegyenek részt” a tartalom moderálásában.

A törvény még nem lépett hatályba, de várhatóan radikálisan korlátozza majd a szólásszabadságot Európában.

„A DSA közvetlenül alkalmazandó lesz az egész EU-ban, és a hatálybalépést követően tizenöt hónappal vagy 2024. január 1-jétől – attól függően, hogy melyik következik be később – lesz alkalmazandó. Ami a nagyon nagy online platformokra és a nagyon nagy online keresőmotorokra vonatkozó kötelezettségeket illeti, a DSA-t egy korábbi időponttól, azaz a kijelölésüket követő négy hónaptól kell alkalmazni" - olvasható az oldalon.

Nem világos, hogy mi minősül majd „gyűlöletbeszédnek" vagy „dezinformációnak". Az sem teljesen egyértelmű, hogy ki lesz a bejegyzések döntőbírája.

A Facebooknál a Közép- és Kelet-Európában dolgozó tényellenőrzők túlnyomó többségét Soros György milliárdos oligarcha finanszírozza, akinek pénze szinte minden jelentős baloldali-liberális civil szervezet és jogi személy esetében feltűnik.

Nyugaton a tömeges bevándorlás, a szólásszabadság korlátozásának ellenzői vagy a hagyományos családi értékek hangoztatói „gyűlöletbeszéd" terjesztőinek minősülhetnek, és a DSA értelmében bírságok vagy cenzúra alá eshetnek.

A DSA mellett Musknak a baloldali gondolatokat terjesztő nagy cégek reklámbevételeinek elmaradásával és a rivális techcégek által diktált szabványokkal is meg kell küzdenie.


A Google Play és az Apple Store máris az alkalmazás korlátozásával fenyegette meg az új tulajdonost, hacsak Musk nem szabályozza a platformot. A Twitter „túlságosan szabados” működése miatt a bankok is leállíthatják a fizetési folyamatokat, és az amerikai szabályozó hatóságok is bírságolhatják és zaklathatják a platformját.

A valóság az, hogy a Twitteren már most is rengeteg olyan tartalmat találunk, amely az EU homályos meghatározása szerint a „gyűlöletbeszéd" kategóriájába tartozhat.

A DSA „megalkotóinak" listáján számos olyan szervezet szerepel, amelyet Soros György milliárdos oligarcha és az általa létrehozott Nyílt Társadalom Alapítvány támogat. Az Avaaz és az Amnesty International a magyarok számára már régóta ismerős. Thierry Breton uniós biztos is az érdekeltek között van. Olyan vezető technológiai cégekkel alkotják ezt a „baloldali elveket valló mélyállamot” mint a Google, az IBM, a Facebook, a Twitter korábbi tulajdonosai, valamint olyan aktivista civil szervezetek, mint a HateAid.

Robert Fulghum amerikai író szava jutnak az eszembe:


„Ha a pitypang ritka volna és kényes, az emberek boldogan fizetnének 14,95 dollárt egy cserépért, saját kezűleg, üvegházban nevelgetnék őket, pitypangegyleteket alapítanának és így tovább. De a pitypang mindenütt él, semmi szüksége ránk, és azt csinál, amit akar. Ezért aztán gyomnak tituláljuk, s irtjuk, ahol csak érjük.”


Winston Churchill szerint annak a társadalomnak, amelyben az emberek nem mondhatják el a véleményüket, nincs jövője. A történelem már többször bebizonyította, hogy így van.

A szabad szellem és a szabad vélemény mindenütt él, semmi szüksége rátok és azt tesz, amit csak akar. Ti ezért gyomnak tituláljátok és irtjátok ahol csak tudjátok. Mindhiába…

623 megtekintés

Kommentare


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page