top of page

Helyi, kistérségi önszerveződés – Levél azoknak, akik úgy érzik, nekik is szól...

Tisztelt…


…ha úgy érzi, hogy egyező a véleményünk környezetünk alapvető dolgaiban:

  • A körülmények alapjaiban változtak meg (kérdéses energia ellátás, széteső ellátási láncok), de ezt nem követte a gazdaságszervezésről gondolkodás megújulása.

  • „A rendszert nem megdönteni kell, hanem ki kell szervezni alóla a társadalmat!”

  • Hálózatok ellen csak hálózat veheti fel a győzelem esélyével a küzdelmet.

Még a Covid-őrület előtti „boldog békeidőkben” kidolgoztunk egy helyi, kistérségi alapon szerveződő, az önellátást tágabb értelemben is megközelíteni kívánó gazdaságszervezési módszert, melynél a mezőgazdaság, az ipar, a feldolgozóipar, a kereskedelem és a szolgáltatások helyi szereplői egymásnak teremtenek piacot.

Egy kistérség 16 falujának vezetőit (polgármesterek, képviselő testületek) sikerült a terv mögé állítanom, akik politikai meggyőződésre tekintet nélkül egységesen támogatták, szerződések aláírásával is a szerveződést.

A Pápai Ipartestület néhai vezetője szintén egyetértett az elképzeléssel, így nem csak gazdálkodók, kistermelők, hanem iparosok is látták a lehetőségeket. Konzorcium formában is gondolkodtunk. Segített a szervezésben, hogy

a legaktívabb polgármesterek szervező munkája által, pályázati úton kertészetek kezdtek működni, zöldség-gyümölcs feldolgozó üzemet, pékséget, kisboltokat indítottak.

A felvevőpiac alapjait a helyi lakosságban láttuk, ehhez saját kereskedelmi hálózat kialakítását szerveztük, a kisboltok bevonásával, és saját gyártású elektromos teherszállító kisjárművek logisztikai rendbe iktatásával. A mindezek támogatását, összehangolását ellátó informatikai adatgyűjtéseket, adatfeldolgozásokat és szolgáltatásokat szintén saját, közösségi megoldásban láttam megvalósítani, melyben benne van a lehetőség, hogy alulról építkezve, a szerveződést alulról szervezett hálózattá kiterjesztve szorítsa vissza a multikat.

A legfelsőbb akarat trombózisom, tüdőembóliám útján másként vezérelt, és ezután a Covid is beleszólt, így a szerveződés felbomlott.

Az újraszervezés lehetőségét nem vetettem el, és bárhol, a Kárpát-medencében indítani kívánt hasonló szerveződésnek is szívesen adom át tapasztalataimat, illetve a következőkben is tervezett jármű fejlesztéseimet. Korábbi tapasztalataim alapján, és az önellátó közösségek velemi gyűléséről készült híranyagot látva bizakodó vagyok.

Egyetértek velük abban, hogy a kereskedelem megszervezésében nem kell kormányzati segítségre várni. Ami a politikumtól segítségként elvárható, az a támogató jogszabályi környezet kialakítása.

Pár gondolatot fűznék még a fentiekhez:


…. 15 km-es körzetében hozzávetőleg 5000 ember lakik. A KSH adatai szerint 2020-ban(!) az egy főre jutó élelmiszer fogyasztás megközelítette a havi 30.000 Ft/főt. Kérdésem: Ha háztáji termeléssel is számolunk, akkor is, hova lett a környék lakóitól havonta mintegy 100 millió forint? Ha helyi termékek helyi kereskedelmébe csak havi 10.000 Ft/fő árut lehet bevonni, akkor is havi 50 milliós forgalom keletkezik (2020-as árakon számolva).

A mostani energia mizéria idején a legcélszerűbb elvnek azt látom, hogy a helyben termelt terményt helyben kell feldolgozni, és helyben elfogyasztani, ennek pedig legcélszerűbb módja az ebéd-illetve készétel kiszállítás.
Véleményem az, hogy jelenlegi formájában az ún. „precíziós mezőgazdaság” nem más, mint az agráriumból való jövedelem-kivonás legújabb fedőneve.

A kivont jövedelem döntően külföldre vándorol, a monokultúrás gazdálkodás pedig kiszolgálja a multi hálózatokat. (Egyéb káros mellékhatásokról nem is beszélve.) A kertészetekhez már fejlesztettek ki sorközművelő, termény betakarító robotokat, mint ahogy ilyenek a kisparcellás gazdálkodást is segíthetik. Úgy gondolom, hazánkban megvan az a technikai tudás és ötletesség (leginkább vezérlésmód és algoritmus kérdése), mely ezen a téren világszínvonalú gépek gyártását tenné lehetővé, ez pedig „házon belül” tartaná a jövedelmeket, és nagyobb lehetőség nyílna a tágabb értelemben vett önellátásra.

Ezek a robotok jórészt elektromos működésűek, ezért a Bükk-Térségi LEADER Egyesület tapasztalatait érdemesnek látom figyelembe venni – viszont attól tartok, esetük egyedi, és az MVM nem hagyja megismételni.

Csak jelzem, mert minden bizonnyal Ön jobban tudja, hogy az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a vetőmag-kísérletek és az ősgabonákkal történő foglalkozás mellett hálózatfejlesztéssel is foglalkozik a fenntartható gazdálkodás érdekében. Érdemesnek látszik a velük való együttműködés, annál is inkább, mert a Nestlé az európai LENS program keretében elindította „ökológiai megújuló” pilot programját Bükön.

Én bizony nem szeretném, ha egy multi szervezné a gazdákat! Inkább mi is támogassuk az alulról kezdeményezett szerveződéseiket!

Az ipari jogvédelmet tekintve már volt tapasztalatom arról, hogy a kínaiak, illetve a Renault felhasználták gondolatomat, megkérdezésem, vagy partnereim megkérdezése nélkül. Első körben ezért, a hírverés mellőzésével, kísérleti járművekként lennének üzemeltetve az elektromos kisteher-szállító járművek, kivárva az alkalmas időpontot, amikor a jogvédelem indításával a lakossági felhasználást is megcélozva, az említett, gyárépítés nélküli sorozatgyártás is elkezdhető.


Mint láttam, Ön vízügyekkel is foglalkozik, ezért nem lehet Ön előtt ismeretlen az Árpád-házi királyaink idejében létezett, fantasztikus mérnöki tudással kivitelezett vízkormányzási rendszer, mely, ha most is létezne, nem 8 méter mélyen lenne a talajvíz, nem lenne elsivatagosodás. www.arpadviz.hu

Szövetkezetünk igazgatósági tagja, Németh Zoltán az egyik motorja az elv újraélesztésének, vízügyi fejekbe ültetésének.

Hogy hol tart az ügy? Nagy István Miniszter Úrtól már elhangzott ez a mondat: „a legfontosabb feladat, hogy az országban történelmileg kialakult csatornahálózatot alkalmassá tegyék az öntözésre, emellett új, nagy kapacitású tározótavak létrehozására is szükség van, ahogy a talajvízszint megemelése is elengedhetetlen a következő időszakban.” Németh Zoltánnal a Karc FM által készített legújabb interjú: https://www.youtube.com/watch?v=WTWQixa1rz4 Kérjük, támogassa Ön is a vízügyek hagyományokon alapuló megújítását!


Szövetkezetünket ernyő szervezetként működtetjük, induló vállalkozások inkubálására, szervező munkánkat mindannyian munkaviszonyunk, vagy nyugdíjunk mellett, szabadidőnkben, önkéntesen, „lelkesedésből” végezzük.


Mint fentebb vázoltam, a gazdaságszervezésben is a legjobb hagyományokra építve, a rendelkezésünkre álló legfejlettebb eszközökkel szeretnénk a megújításban segédkezni. Ebben keresünk társakat, és szívesen nyújtunk másoknak is támogatást.


Tisztelettel:

Czobor Imre

igazgatósági tag, Pannon Korona Szövetkezet

(lakcím és telefon a szerkesztőségben)A Szilaj Csikó közleménye:

  • A szerző a megadott e-címen várja a csatlakozni kívánók jelentkezését.

  • Az elkövetkező napokban közzé tesszük Czobor Imre korábbi, de időszerűségét még nem vesztett írásait.
390 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page