top of page

Ferenc pápa a sztár, avagy új hősünk született + velős hozzászólások
A mandiner.hu cikke, Vágvölgyi Gergelytől


Egymás után csendülnek fel a dicsőítő számok. A fiatalok nem csak a trianoni Magyarország, de a Kárpát-medence minden tájáról érkeztek, hogy együtt köszöntsék Ferenc pápát. Azt az embert, aki útnak indulásuk előtt nem egészen 24 órával érkezett Budapestre, s aki azóta gesztusaival, üzeneteivel, tartásával alapjaiban változtatta meg sokak véleményét önmagáról és az egyházról. Tapasztalatunkból tanuljuk ugyanis a kifejezést: „a gesztusok pápája”. S ezek a gesztusok nem mímeltek, nem terheltek, nem szívességi vagy kölcsönösségi alapon születők, de őszinték és szeretetteljesek, amik nem patikamérlegen kimért diplomáciai fogásként értelmezhetők, hanem szívből születnek.


De a fiatalokat nehéz ám lenyűgözni, tempóhoz, menőséghez, erőteljes üzenetekhez szoktatta őket a (digitális) világ, sztárokat keresnek és követnek, akik hopp, egy pillanat alatt fent vannak a színpadon, s máris azt kiáltják a mikrofonba, hogy „Szevasztok, Budapest!”. Most más kissé a forgatókönyv. A dalok végig Jézusról szólnak, némelyik ütemesebb (ekkor talpon az egész Papp László Sportaréna), van köztük lassabb (potyognak itt-ott a könnyek), de semmiképp nem azt a (látható) világot idézik, amiből megérkeztünk szombat délután erre a helyre. S hamarosan egy idős, 86 éves, járni is nehezen tudó bácsi érkezik fura kis autón. S mégis, robban az aréna, talpra ugrik mindenki, s miközben azt énekli, „Jesus Christ, you are my life”, kitörő lelkesedéssel integet Krisztus földi helytartójának, Szent Péter apostol utódának.


A pápa pedig rögtön átveszi a fiatalok lelkesedését, már az első méterek után látszik rajta, hogy talán kedvenc budapesti programpontjára érkezett. Itt dobog most az egyház szíve (vele együtt lüktet a nemzeté), egy teljesen világi helyen, s ezt megérzi vendég és vendéglátó egyaránt, mindegy, ki kinek lehetne nagypapája vagy unokája. Ferenc persze megragadja az alkalmat, hogy miután körbejárta az arénát, az autóból kiszállva még elutasítsa a tolószéket és odamenjen a mozgáskorlátozott fiatalokhoz, akikkel ki nem hagyná a személyes találkozást. A színpadra sem csak úgy felpattan, tolókocsiban érkezik, mégis ő a „sztár”, mert őszinte és hiteles. Azt pedig ez a délután bizonyítja ékesen, hogy erre van igazán igénye a fiataloknak, nem az instant világra.


Odafentről aztán bátorít és lelkesít, miközben folyamatosan az Úrra irányítja a figyelmet.


Azt gondolnánk, az üzenetei nem lesznek népszerűek 2023-ban. Olyanokat mond például, hogy minden nap keressük a csöndet, hogy lépjünk ki a digitális világból, hogy ne akarjunk mások fölé kerekedni, hanem bátran köteleződjünk el embertársaink szolgálatában. Nem ezek a divatos szavak, de nem is azért vagyunk itt, hogy lózungokat halljunk, hanem azért, hogy az igazat és az értékest. Az örökérvényűt. Időről időre elhagyja most is az előkészített beszédet és nyomatékosítja, kiegészíti mondandóját, máskor egy fél mosolya elég, hogy mindenki azonnal rezonáljon rá. A magyarul kimondott félmondataiért olyan hálás az aréna, hogy azt szavakba önteni is nehéz, mire pedig beszéde végére ér, már mindegy, ki mennyit utazott, várakozott, állt sorban, mennyit izgult, hogy bejut-e. Megérte.


A magyar fiatalok állva, szűnni nem akaró vastapssal és örömujjongással köszönnek a lassan távozó szentatyától. Minden mozdulatáért hálásak, minden szavát isszák. Már kiment, amikor még mindig őt éltetik. Új hősük született.Néhány velős hozzászólás

 • Orbán megrendezte a kereszténység ünnepét. Grandiózus ünnep. Ferenc pápát így meg nem fogadták a világon sehol. Mindenre, és mindenkire gondoltak. Nekem Novák Katalin beszede vitte a prímet. Várom a holnapi ráadast.

 • A Szentséges Atya tegnap tkp. megszentelte az Alaptörvényünket!

 • Okos ember, mert rájött, hogy OV AZ EGYETLEN RACIONÁLIS politikus

 • Interregnum van, mert már degenerálódott az USA Birodalom. A VATIKÁN belátta, hogy csak OV jelent stabilitást Európában, az ún Pax Americana végén.

 • A Katolikus Egyház eljutott addig a felismerésig, hogy mivel vége a Pax Americana időszakának, a még súlyosabb anarchia elkerülése érdekében OV-ra számíthatnak, másokra nem nagyon. A lengyel pl teljesen hülye.

 • A természet legyőzhetetlen. és az élet a természet lényege. Ezért mindig van remény.

 • Tényleg a világtörténelem formálódik itt. Ezt minden szerénység mellett el kell mondani a népnek. Most már spirituális központ is vagyunk.

 • Ezzel tényleg kiscsoportos hülyegyerekek szintjére süllyedt az ellenzék. A Főnök világpolitikai játékos.

 • A vallás nem magánügy, mivel az állam egyik legfőbb összetartó ereje, mióta léteznek országok. Aki azt gondolja, hogy egy ország létezhet X millió egyénből, minden összekötő anyag nélkül, az egy barom. Ezek pedig a hazaszeretet (benne a mítoszaink, meséink, hőseink), a vallás (Magyarországon a kereszténység), és a család (amelyből összeállnak a helyi közösségek, amikből pedig a nagyobbak).

 • Nekem különösen az tetszett, hogy felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy ne "kitalált személyiségek" legyenek, hanem valódiak. A mai fiatalság ismerete sugárzik ebből az intelemből, ennél élőbb, és gyakorlatibb tanácsot nem is adhatott volna az ifjúságnak

 • Sajnos hiába tartalak sokra, mint értelmes kommentelőt itt, a kereszténység iránti megvetésed elvakít. Mondod: A kereszténységnek nincs szüksége Magyarországra. Ez talán igaz (bár én úgy nézem, szüksége van), de hogy Magyarországnak szüksége van a kereszténységre, az egészen bizonyos.

 • Szegény komcsiknak kétszeres epeömlésük van ezen a hétvégén, nem elég Budaházy kegyelme, még itt van ez a pápalátogatás is, és nem elég, hogy itt van, de Orbánt fényezik a beszédei.


 


629 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page