top of page

Ha ultraliberális vagy, nem bocsáthatnak el…

A jelenleg közel hétezer főt oktató St Andrews-i Egyetem (University of St Andrews) Skócia legrégebbi felsőoktatási intézménye. Az alig 16 000 fős kisváros a golf szülőhazájaként is ismert. Itt találhatóak a világ leghíresebb golfklubjai. Trump is itt pihente ki az ellene indított eljárás fáradalmait. Az egyetemre a világ több mint száz országából érkeznek hallgatók. Az egyetemi statisztikák szerint a hallgatók többsége Oxbridge-ről lemaradt, túlnyomóan fizetős (bentlakásos) középiskolákból felvételiző diák.

A kedveltebb szakok (például kémia, pszichológia, matematika, történelem, közgazdaságtan, menedzsment, nemzetközi kapcsolatok) az Egyesült Királyságban a legmagasabb ponthatárral bírnak.

Az egyetem nemrégiben az európai elvárásokat követve „nemi tanulmányok” kurzust indított. A kurzust Dr. Alison Kerr amerikai filozófus vezette az első három évben. Alkalmatlansága miatt azonban az egyetem vezetése nem hosszabbította meg a hölgy lejáró szerződését, s ez világbotrányt okozott. Több mint 1000 hallgató és világszerte sok száz akadémikus írta alá azt a petíciót, amelyben elítéli St Andrews döntését. Szerintük Dr. Kerr amerikai filozófusnak döntő szerepe volt a tanszék felállításában 2018-ban, és kiválóan vezette a szak posztgraduális mesterképzését.

Dr. Kerrt határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatták, és abban reménykedett, hogy állandó alkalmazott lesz. A hölgy teljesen összetört, amikor azt mondták neki, hogy munkaviszonya júniusban megszűnik. Az egyetem vezetése szerint hosszú távon „megfelelő képesítésű személynek” kell irányítania a képzést. A lépés haragot váltott ki számos magas rangú gender-tudós akadémikusban”, néhányuk StAndwithAlison nevű kampányt indított.

Andrea Peto, a budapesti Közép-európai Egyetem munkatársa elmondta: „A nemi tanulmányokat globálisan támadják. Nagyon szomorú, hogy ez a St. Andrews Egyetemen is megtörténik. Talán még nem késő megváltoztatni ezt a döntést.”

Dr. Kerr támogatói elutasítják az egyetem érvelését, mondván, hogy minden oka megvan arra, hogy hároméves szerződése lejártát követően állandó pozícióra számítson, mivel segít orvosolni a nemek közötti egyensúlyhiányt a filozófiai tanszéken. A 19 állandó oktatóból csak négy nő van, ami példátlan diszkrimináció. Dr. Kerr egyik mesterképző hallgatója, Aimee Louise Lewis elmondta, hogy a diákok megdöbbentek tanáruk kezelésétől. „Ezt a fokozatot karrierváltásként vállaltam, hogy segítsek felszámolni a nők kizsákmányolását, amelynek világszerte tanúja voltam és magam is tapasztaltam a munkahelyemen" – mondta Lewis. „Fel vagyok háborodva, hogy az ilyen típusú kizsákmányolás megtalálható St. Andrews-ban."


Az eset jól mutatja, hogy az ultraliberális körök hálózata nem tűr semmilyen ellentmondást, és megállíthatatlanul tapossa maga alá a tudományt – no meg a korábban oly nagyra tartott egyetemi önállóságot is.

 

Forrás:28 megtekintés

Komentarai


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page