top of page

Háború Ukrajnában: egy európai atomfegyver teljesen megváltoztatná a kontinensen a viszonyokatA brit vezérkar főnöke szerint Nagy-Britannia teljes civil lakosságának fel kell készülnie arra, hogy háborúba kerülhet Oroszországgal. Vendégünk volt Vukics Ferenc, katonai szakértő és Csizmadia Tamás, jogász-elemző, Skype-on pedig kapcsoljuk Kusai Sándor volt pekingi nagykövetet.
A tartalomból: 


  • Megtalálták a hadifoglyokat szállító lezuhant orosz gép fekete dobozát. Kijev előbb tagadta, majd beismerte az ukrán hadifoglyokat szállító repülőgép lelövését, de állításuk szerint Moszkva hibájából. Állításuk szerint az oroszok nem tájékoztatták őket arról, kik utaznak a fedélzeten.

  • Európának saját nukleáris fegyverre van szüksége, hogy Amerika nélkül is meg tudja védeni magát – mondta Manfred Weber. Az Európai Néppárt vezetője szerint ebben egyelőre az egyetlen uniós atomhatalomra, Franciaországra kellene támaszkodni. Nagy-Britannia teljes civil lakosságának pedig fel kell készülnie arra, hogy háborúba kerülhet Oroszországgal, közölte a brit vezérkar főnöke. Patrick Sanders úgy fogalmazott: nem elég csupán a reguláris erőket modernizálni, mert a katonai konfliktusokat a „polgári hadseregek” nyerik meg.

  • Miközben a NATO legnagyobb hadgyakorlata zajlik, és a balti államok közös erődítményrendszert építenek az orosz határon, Putyin a Kalinyingrádi exklávéba látogatott. Az orosz fegyverekkel és hadsereggel megerősített térség aggodalmat kelt a balti és a lengyel vezetésben, de a Kreml szóvivője azt mondta: Putyin kalinyingrádi útjának nem célja, hogy üzenetet küldjön a NATO-országoknak az Ukrajna körüli patthelyzet miatt.

  • A Hamász szabadon engedi az izraeli foglyokat, ha a palesztin foglyokat is elengedik, közölte a palesztin terrorista szervezet. A Hamász azt is tudatta, hogy tiszteletben tartja az ENSZ Nemzetközi Bíróságának ítéletében foglalt tűzszünetet, ha Izrael betartja azt. Az izraeli miniszterelnök hétfőn ajánlott a Hamásznak több hetes tűzszünetet a gázai övezetben, cserébe az összes izraeli túsz szabadon bocsátásáért.

239 megtekintés

Commentaires


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page