top of page

Háború Ukrajnában – Gázai egészségügyi minisztérium: eddig 7028-an haltak meg, köztük 2913 gyermek

A Háború Ukrajnában vendégei a stúdióban Vukics Ferenc katonai szakértő és Stier Gábor, a Moszkvatér.com főszerkesztője voltak. Az adásban szó volt többek között arról, hogy a legújabb sajtóhírek szerint Irán nagyszabású hadgyakorlatot kezd.


A tartalomból:

 • Oroszország jövőre növelni fogja fegyveres erőinek létszámát, egy új hadtestet és egy flottillát állít fel – közölte Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a testület szerdai moszkvai ülésén.

 • Az orosz nukleáris erők szerdán nagyszabású gyakorlatot tartottak Vlagyimir Putyin vezetésével. Szergej Szojgu védelmi miniszter beszámolt arról, hogy a kiképzés során a stratégiai támadó erők egy ellenséges nukleáris támadásra adott válaszként egy nagy erejű nukleáris csapás feladatait gyakorolják. A Kreml szerint a gyakorlatok ballisztikus és cirkálórakéták gyakorlati indításait foglalták magukban, például a Barrents-tengeren.

 • A Barrents-tengeren zajló nukleáris hadgyakorlat közben az orosz légierőt riasztották egy norvég repülőgép miatt. MIG-31-es vadászgépet küldtek az oroszok, hogy „elfogjon” egy norvég Poseidon típusú repülőgépet a Barents-tenger felett. A norvég járőrgép végül nem sértette meg az orosz határt, de ez a sokadik hasonló incidens.

 • Az ukrán hadsereg háromszor is megpróbálta megtámadni a kurszki atomerőművet Kurcsatov városában, jelentették orosz források. Jelenleg a kurszki atomerőmű rendben működik, nincsenek se áldozatok, se károk.

 • Tegnap óta dróntámadás miatt szünetel a Hmelnickiji atomerőmű áramszolgáltatása. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közleménye szerint „Ez az incidens ismét rávilágít a rendkívül bizonytalan ukrajnai nukleáris biztonsági helyzetre”. Ukrajna és Oroszország egymást vádolja a támadással.

 • Az új szlovák kormány nem szállít többé fegyvereket Ukrajnának, jelentette be Robert Fico szlovák miniszterelnök. A tiltás azonban nem vonatkozik a humanitárius segélyekre, azokra továbbra is számíthat Kijev. Fico szerint Európának sem lenne szabad fegyverekkel támogatni az ukrajnai háborút.

 • Célzott rajtaütéseket hajtott végre az izraeli hadsereg a Gázai övezet középső részén. A szárazföldi erőket vadászrepülőgépek és drónok kísértek, és HAMASZ-célpontokat semmisítettek meg az övezetben, jelentette a hadsereg.

 • David Satterfield, az Egyesült Államok közel-keleti humanitárius ügyekért felelős különmegbízottja csütörtökön kijelentette, hogy a gázai helyzet humanitárius szempontból katasztrofális. Satterfield a Sky News Arabiának adott interjúban hozzátette: Most nem az ENSZ-en belüli , politikai célú vita a fontos, hanem gyorsan meg kell változtatni a gázai helyzetet. Az UNICEF akadálytalan humanitárius hozzáférést követel az enklávéhoz, ahol a lakosság fele 18 év alatti. Az ENSZ Gyermekalapítványa elítélte a gázai gyermekáldozatok „megdöbbentő” számát.

 • Biden elnök tegnap megkérdőjelezte a palesztin jelentéseket a halálos áldozatok számáról, ezért a gázai egészségügyi minisztérium ma pontos adatokat küldött, ami szerint eddig 7028-an haltak meg, köztük 2913 gyermek. 281 holttestet még nem sikerült azonosítani.

 • A gázai civilek közül többen visszafordultak észak felé, ahonnan el kellett menekülniük, mert a déli területeket is érik rakétacsapások, ez derült ki a tudósítók beszámolóiból.

 • Az izraeli hadsereg szerint 233 elrabolt emberről tudnak jelenleg.

 • Négy magyar állampolgárságú vagy származású túszról, köztük két gyerekről van tudomásunk Gázában – mondta ma reggel Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kormány mindent megtett a biztonságba helyezésük érdekében, amit eddig megtehetett.

 • Az újonnan megválasztott amerikai házelnök, Mike Johnson azt mondta, hogy az Ukrajna és Izrael támogatására szánt támogatási kérelmet külön kellene kezelni, vagyis nem fogja támogatni Joe Biden elnök mindkét országnak együtt szánt 106 milliárd dolláros segélycsomagját.

 • Csapást mért az Egyesült Államok az Irán által használt szíriai célpontokra, közölte az amerikai védelmi miniszter. Lloyd Austin szerint a precíziós csapások válaszlépés, miután a Teherán által támogatott milíciák több alkalommal támadták az Irakban és Szíriában lévő amerikai támaszpontokat. A Pentagon hangsúlyozta, hogy a lépés nem kapcsolódik az Izrael-Hamász háborúhoz. Irán azonban nemcsak jó légvédelemmel rendelkezik, hanem mindenféle működőképes taktikai és ballisztikus rakéták kiemelkedő választékával is, figyelmeztetett Andrej Martjanov katonai szakértő, aki szerint ezek komoly és rendkívül kifinomult, pontos célzóképességű rakéták. Vagyis az amerikai támadásokra válaszul Teherán meg tudja tenni, hogy felrobbanthat minden egyes amerikai támaszpontot a Közel-Keleten.

 • Mai sajtójelentések szerint Irán nagyszabású szárazföldi hadgyakorlatba kezd, amelyben támadó és rakétaegységek is részt vesznek.

 • Brüsszelben változásra van szükség, mert az Európai Uniónak most olyan vezetői vannak, akik nem tudják kezelni a megváltozott ukrajnai helyzetet és a migrációt – mondta Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjúban. A tegnap kezdődött uniós csúcs előtt a miniszterelnök arról beszélt, hogy nyilvánvaló összefüggés van a terrorcselekmények és a migráció között, aki a migrációt támogatja, az a terrorizmust is támogatja. A miniszterelnök azt is közölte: az EU-csúcson kidolgozatlannak, komoly tárgyalásra alkalmatlannak kellett minősíteni Brüsszel költségvetési előterjesztését, amely két nagy kiadási tételre épült: a tagállamok adjanak még több pénzt Ukrajnának és a migráció kezelésére. A magyar kormány ezért visszadobta a javaslatot.

 • Az Európai Parlamentet érdekli, hogy az Ukrajnának juttatott több tízmilliárd eurót mire költötték. A magyar kormány korábban jelentést követelt az Európai Bizottságtól, most pedig Ivan Vilibor Sincic horvát képviselő vetette fel az 50-70 milliárd euró felhasználásának kérdését.

 • Tegnap Hollandiában megtámadták Thierry Baudet-t, a Fórum a demokráciáért konzervatív párt elnökét, aki kampánybeszédet tartott, miközben Ukrajna-párti tüntetés zajlott a közelben.


281 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page