top of page

Ikertornyok – Szánalmas emlék a 21. századból


A Világkereskedelmi Központ (angolul World Trade Center, WTC) egy eredetileg hét épületből álló épületkomplexum volt New York város Manhattan városrészében. A WTC-t Raymond Hood álmodta meg és vázolta fel futurisztikus művében a Manhattan 1950-ben. Jamaszaki Minoru japán-amerikai építész és segítőtársa, Emery Roth tervezte meg. Legismertebb épületei a 110 emeletes ikertornyok voltak (World Trade Center 1 és 2).

Az épületkomplexum az 1970-es években épült és egyszer már kibírt egy terrortámadást (1993. február 26.) Az Egyesült Államok legfontosabb és a világ egyik legfontosabb pénzügyi központja volt, ezen kívül New York legmagasabb és az Egyesült Államok második legmagasabb épülete. A 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokban az ikertornyok megsemmisültek.

A komplexum olyan hatalmas volt, hogy saját irányítószámot rendeltek hozzá (10048).

A WTC bizonyos részei a katasztrófa ellenére részben még tovább üzemeltek, ahogy a szomszédos, a Központtal szinte egybeépült World Financial Center is. A tornyok helyét körülkerítették és már a tragédia után közvetlenül elhatározták, hogy új, a korábbinál magasabb tornyot építenek a helyére. Később statikai és egyéb okokból úgy döntöttek, hogy lebontják a megmaradt sérült épületeket is és egy új központot építenek a helyére. Az új épület eredetileg a Freedom Tower (Szabadság torony) nevet viselte volna, végül azonban One World Trade Center lett. Megtervezésére nemzetközi pályázatot írtak ki, alapkövét 2006. december 19-én rakták le, a torony pedig 2013. május 11-én készült el. A terület többi részén emlékparkot és egy új, nagyrészt föld alatti közlekedési csomópontot (vasúti-, metró- és buszpályaudvart) alakítanak ki. A tornyok helyét Ground Zero-nak (Nulladik szint) nevezik, jelenleg egy összefüggő, kb. 7 emelet mély gödör. Az újjáépített 7-es épületet 2006-ban adták át, a World Financial Center 2001 óta is folyamatosan üzemel.

Ma van a 21-ik évfordulója a lerombolásának.

2001. szeptember 11-én reggel négy utasszállító repülőgépet térítettek el az Al-Káida terroristái, hogy azokat New York-i és washingtoni célpontoknak irányítsák. Két repülőgép a World Trade Center ikertornyaiba csapódott, egy utasszállító a Pentagont, azaz a védelmi minisztérium épületét találta el. Miután a negyedik gép utasai rájöttek, hogy mire készülnek velük a gépeltérítők, megpróbálták visszavenni az uralmat a gép felett, így az Pennsylvania államban a földbe csapódott. A 20 évvel ezelőtti terrortámadásban közel háromezren haltak meg. Az Egyesült Államok válasza az eseményekre a terrorizmus elleni háború volt, első lépésként megszállták Afganisztánt. Így próbálták meg elkapni a tálibokat, akik Al-Káida tagokat rejtegettek.


SOHA NEM DERÜLT KI AZ IGAZSÁG! – legalábbis a fősodorban.Miért kellett meghalniuk az Oszama bin Ladent állítólag megölő kommandósoknak?

Műsorvezető: Szaniszló Ferenc.(czigány)
440 megtekintés

1 komentaras


Döme Sanya
Döme Sanya
2022-09-11

Hát, aki ezt az arab terorista mesét még beveszi, az menthetetlen.

Patinka
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg