top of page

Izraeli orvos háborús bűnökről fújja a kürtöt (Brett Wilkins jegyzete)
Eredeti cikk:

Schiller Mária küldeménye


Az IDF központja Tel-Avivban. (Justin LaBerge, Flickr, CC BY 2.0)Egy névtelen orvos a Haaretz által megtekintett levélben figyelmeztette az izraeli tisztviselőket arra, hogy mi folyik egy hírhedt fogolytáboron belüli tábori kórházban. 


Egy orvos egy olyan hírhedt fogolytáboron belüli izraeli tábori kórházban, ahol több száz palesztin foglyot tartanak ideiglenesen fogva, megkongatta a vészharangot a kínzások és a szörnyű körülmények miatt, amit egyes emberi jogi aktivisták – köztük izraeliek – "Izrael Guantánamójának", sőt "koncentrációs tábornak" neveznek.


Az izraeli főügyésznek, valamint a védelmi és egészségügyi minisztereknek írt levelében, amelyet a Haaretz látott – amely csütörtökön számolt be a történetről – a névtelen orvos leírja, hogy valószínűleg háborús bűnöket követnek el az Izraeli Védelmi Erők Beersheva melletti Sde Teiman bázisán.


Az IDF-csapatok által elfogott palesztin fegyvereseket, valamint számos civil túszt – a tizenévesektől a hetvenévesekig – ketrecekben tartanak ott, ketrecenként 70-100-at, amíg át nem szállítják őket rendes izraeli börtönökbe vagy szabadon nem engedik őket.


"Az egészségügyi létesítmény működésének első napjaitól kezdve a mai napig komoly etikai dilemmákkal szembesültem" – írta az orvos. "Ennél is többet írok, hogy figyelmeztessem önöket, hogy a létesítmény működése a törvénytelen harcosok internálásáról szóló törvény egészségüggyel foglalkozó szakaszai közül egyetlenegynek sem felel meg".


Az izraeli erők által letartóztatott és fogva tartott gázaiakat Izrael jogilag nem tekinti hadifoglyoknak, mivel nem ismeri el Gázát államként.

A Gázai övezet izraeli lerombolása, 2023. október 17.

(Fars Media Corporation, Wikimedia Commons, CC BY 4.0)


Ezeket a fogvatartottakat többnyire a törvénytelen harcosok internálásáról szóló törvény alapján tartják fogva, amely lehetővé teszi, hogy bárkit, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vesz az Izrael elleni ellenségeskedésben, akár 75 napra bebörtönözzenek anélkül, hogy bíróhoz fordulnának.


A Human Rights Watch figyelmeztetett, hogy a törvény "megfoszt az értelmes bírói felülvizsgálattól és a tisztességes eljáráshoz való jogtól".

A Sde Teiman fogvatartottakat szívószálon keresztül etetik, és pelenkába kényszerítik őket székletürítésre. Emellett arra is kényszerítik őket, hogy bekapcsolt villany mellett aludjanak, és állítólag veréseknek és kínzásoknak vannak kitéve.
Más, az izraeli erők által fogva tartott palesztinokat áramütés ért, kutyák marcangolták őket, hideg vízzel áztatták őket, megtagadták tőlük az ételt és a vizet, megfosztották őket az alvástól, és hangos zenét hallgattak az ideiglenes fogva tartási helyeken.

A feljelentő Sde Teiman orvos elmondta, hogy a tábor tábori kórházában minden beteget mind a négy végtagjánál fogva megbilincselnek, függetlenül attól, hogy mennyire tartják őket veszélyesnek.

Decemberben az izraeli egészségügyi minisztérium tisztviselői elrendelték ezt a bánásmódot, miután megtámadtak egy egészségügyi dolgozót a létesítményben. Most a tábor becslések szerint 600-800 foglya a nap 24 órájában meg van bilincselve.


348 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page