top of page

Kanadai lázadás a kovidönkény ellen – hírbeszámoló magyarul


Cartwright Éva írta a FB-on:

Friss információk az angolul kevésbé vagy nem tudó, a kanadai események iránt érdeklődő barátaimnak és ismerőseimnek.


Tegnap éjjel 1-ig, ma hajnal 5-től délelőtt 10-ig az alábbi információkat és képeket gyűjtöttem össze. A képek mellé írtam a transzparensek fordítását és/vagy hogy miről szólnak.


– Az első pár konvoj pénteken este bejutott Ottawaba és beparkolhattak a parlamenthez közeli utcákba, de szombaton délutánra egyre több konvojtag és vezető jelezte, hogy a rendőrség szétválasztja a kocsisorokat, illetve lezárta a belvárosba vezető utakat, ezért nem tudnak csatlakozni kocsikkal a tüntetéshez. Ezt sokan a biztonságra és a lakókra való tekintettel elfogadták és gyalogosan csatlakoznak folyamatosan a tiltakozáshoz, mások (különösen azok, akik napok óta úton vannak) a szervezőktől várnak további javaslatokat és megoldásokat.

Egy biztos: az általános hozzáállás az, hogy ha váltásban is, de a kamionosok addig nem hagyják el Ottavát és környékét, amíg a kormány el nem fogadja a követeléseiket.

– Péntek este – szombat reggel és napközben általánosságban a mainstream és a kanadai közmédia még inkább próbálkozott a tüntetés hitelének rontásával:

az Ottawa határába érkezéskor nyilvánvaló több tízezres járműszám ellenére százas nagyságrendekről számoltak be, lekapcsolták az autópályák élő kameráit,

valamint szélsőségeseket mutató képekkel, biztonságra, a parlament-téri nemzeti emlékhelyek „megszentségtelenítésére”, szélsőjobboldali nyilatkozatokra, Donald Trumpra, a Fox News híradásaira stb. hivatkozva adtak le riportokat,

lekapcsolták a mozgalom legnagyobb, 800 ezres támogatói FB-csoportját, lezárták Ottawa légterét és többször a telefonszolgáltatást...

de szombat délutánra a tömeg, az atrocitások hiánya, az internetet minden lehetséges forrásból, ezrek által ugyanazt üzenő-feltöltő és a világhálót minden tiltás és próbálkozás ellenére ellepő privát beszámolók, videók, fotók, drónfelvételek és a maroknyi független hírcsatorna tudósításai úgy tűnik megtörték a médiablokád jegét... egyre több országban és hírcsatornán jelennek meg óvatos, de legalább nem ítélkező híradások.


– A médiában nyilatkozó Canadian Truckers Alliance-ról (Fuvaros Szövetség, amely a kezdetek óta hangosan elítélte ill. elhatárolódott a mozgalomtól) többen több helyen nyilatkozták, hogy nem képviselik a tüntetőket, eleve a fuvarozói szakma vállalkozásainak nem egészen a negyede tagja csak ennek az érdekképviseletnek.


– A szervezők folyamatosan minden fórumon a mértékletességre és a békés tüntetés fenntartására hívják fel a figyelmet, a provokatőröket és a bajkeverőket saját média bejegyzéseikben nyilvánosságra hozzák, és a róluk közzétett képekkel hívják fel a békés tüntetők figyelmét az azoktól való elhatárolódásra.


– A tüntetőknek Ottawában (is) templomok, magánszemélyek és helyi vállalkozók ajánlanak fel folyamatosan szállást, ételt, melegedési, tisztálkodási lehetőséget; helyi farmerek és vállalkozások tisztítanak meg a hó alól parkolóhelyeket és szántóföldeket a kamionosoknak.


– A mozgalom gofundme kampánya túllépte a 8.5 millió kanadai dollár adományt és a 100 ezernél is több adakozói számot.


– A felvonulások országos szintűek, több nagyvárosnál és határátkelőnél vonulnak ill. demonstrálnak kamionosok.

A vidékiekről lehet több drónfelvételt találni – Ottawában mostanra teljes a légtérzár.

– A mozgalom hatására az egész világban szerveződnek a hasonló tüntetések, ezek közül az ausztrál esetében találtok több, a kanadai tüntetést is lefedő értelmezhető média híradást.


– Justin Trudeau kanadai miniszterelnök „eltűnt” – a hivatalos híradások szerint őt és családját „biztonságos” helyre szállították.


– Számos befektetői csoport nyilvános felhívást intézett a médiavállalkozások szponzorálásának és a hirdetések feladásának a leállítására amiatt, hogy azok nem, vagy nem hiteles tájékoztatást adnak az eseményekről, ami „a világ második legnagyobb országában zajlik éppen”.

– A mínusz 25-30 celsius fokos hideg, a folyamatos médiablokád és támadások, az online troll- és hackertámadások, a szélsőséges elemek és a kommunikációs csatornák folyamatos zavarása, lezárása ellenére a tüntetés folytatódik, és semmit nem veszít lendületéből – sőt ...

A péntek hajnalra lekapcsolt fő FB csoport mára újra 500 ezres tagságnál tart – ez a harmadik „újraélesztése”. Az emberek – és mostanra úgy tűnik, nem csak a kanadaiak – egészen egyszerűen nem hagyják magukat többé elhallgattatni.

Mostanra a legeslegvilágosabb üzenetté ez kristályosodott a kovidtól, Trudeau-tól, a médiától és minden mástól függetlenül:

ELÉG a hazugságból és a hülyének nézésből!

– Számomra az egyik legmegindítóbb poszton egy kislány tart egy transzparenst, amire ez van írva angolul: „Én kétéves vagyok. Mi az a szabadság? #pandemicbaby – A posztomhoz csatolt képeket teljesen véletlenszerűen válogattam több online csoportból.

685 megtekintés

Opmerkingen


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page