VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Kína szerint az önmagukat túlértékelő politikusok vitték tévútra a járványkezelést

Bár a kínai esetszámokat sokan továbbra is kétségbe vonják (a nyugati országokban is egyre több botrányos „számítási hibával” kapcsolatos hír lát napvilágot), de úgy tűnik, hogy Kínában még mindig késik a második hullám, miközben az európai országok többségében már harmadik hullámról beszélnek. Ma talán a kínai emberek hétköznapjai hasonlítanak leginkább a járvány előtti életükhöz. Az élet visszatért a normális kerékvágásba: engedélyezettek a tömegrendezvények, működnek az iskolák, elképesztő eredményeket produkál a belföldi turizmus, növekszik a gazdaság. Az esetenként felbukkanó megbetegedésekre gyorsan és hatékonyan reagálnak a hatóságok. A párt és a kínai egészségügyi rendszer valóságos „népi háborút” hirdetett meg a vírussal szemben. A kínai stratégia nem a járvány kezelésére és gazdasági hatások ellensúlyozására épült, hanem a vírus teljes kiirtására. Az ázsiai országok a járványkezelésben a központosított vezetés és a kollektív érdekeket hangsúlyozó kulturális háttér miatt messze lekörözték a nyugati társadalmakat.

Nyugaton a járvány csak tovább mélyítette azokat a mély ideológiai törésvonalakat, amelyek évtizedek óta erodálják az állam és a társadalom intézményeit. A demokratikus intézmények, a sajtó, a nyilvánosság tekintélye megrendült. A politikusok, egészségügyi vezetők, gyógyszeripari cégek vezetőinek nyilvánosságra került botrányai és az elhibázott járványügyi intézkedések következtében a tudományba vetett hit is minden korábbinál súlyosabb válságba került.

Kínában a hadseregként reagáló egészségügyi rendszer, a megfelelő időben alkalmazott tömeges tesztelés, a drákói karantén, a legfejlettebb technológia tömeges alkalmazása, a szinte titkosszolgálati módszereket alkalmazó kontaktkutatás és a különböző társadalmi csoportok teljes mobilizációja mind-mind hozzájárultak a sikerhez.

A Global Times vezércikke szerint a járványügyi harcban elért eredmények, a gazdaság ereje és a kínai tudósok megkerülhetetlen szerepe miatt Kínának kell vezetnie a vírusellenes harcot az egész világban.