top of page

Köszönet – és szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.06.27.)

A világon élni csak hősként érdemes…

Tisztelt Barátaim! Szeretném megköszönni, hogy sokan közületek segítettétek a 3. Tudomány és Spiritualitás Konferencia – a két Zrínyi Miklós tiszteletére elnevezésű rendezvényünk megvalósítását. A konferencia nagyon jól sikerült, a Magyarországi Karma-Kagyüpa Buddhista Közösség pedig nagyszerű vendéglátónk volt. Nemzetközi példánk a "Szellem és Élet Dialógus/ Konferenciák" (Mind and Life Dialogues/Conferences) sorozata, amely 1987 óta jelenti inspiráció forrását a tudomány és a spiritualitás vezető képviselői és az egész világ számára. Az előadásokról filmanyag készült, ezt a világhálón tervezzük közkinccsé tenni, hasonlóan a 2014-es (első) Tudomány és Spiritualitás Konferencia válogatott előadásaihoz (1,2), és a Kőrösi Csoma Sándor tiszteletére rendezett 2. Tudomány és Spiritualitás konferencia archívumához. Tervezzük a konferencia-sorozat folytatását is, lehetőség szerint egyetemi és spirituális helyszínek között váltakozó helyszínnel. Konferenciánk végső gondolata az volt, hogy „a világon élni csak hősként érdemes”, a hős pedig az, „aki maga miatt indul útnak és mások érdekében érkezik meg”. Mindazt, ami az elkövetkező időszakban előttünk áll, talán a legjobban a Ghymes együttes Zivatar c. dalával tudnám leírni. Ha van pár percetek, akkor hallgassátok meg és alaposan figyeljetek a dal szövegére! (Vukics Ferenc)


Fontos stratégiai pontot foglaltak el az orosz erők a Donyec Izjum és Szeverdonyeck közötti szakaszán. A Donyec folyó bal partja itt orosz ellenőrzés alatt áll, így a szintén bal parton levő Szeverdonyeck itt egyfajta hídfőt képezett az ukránok számára.


Az SZBU őrizetbe vett egy berdicsevi nőt, mert az a közösségi oldalán a csecsen harcosokat dicsérte, áll a kriminal.tv hírében. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat Zsitomir Megyei Főosztálya eljárást indított egy berdicsevi nő ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy a közösségi oldalán köszönetet mondott Kadirov csecsen harcosainak. Valamint azzal vádolta meg az ukrán katonákat, hogy a békés állampolgárok otthonait lőtték. Az esetről a televízió műsorában Irina Martinyuk, az SZBU szóvivője számolt be. A gyanúsított a csecsenek benderista ukrán fasiszták elleni harci sikereinek örvendezett, sajátjainak nevezve Kadirov katonáit. Ezen kívül polgári létesítmények, családi házak szándékos lerombolásával vádolta meg az ukrán katonákat.


Volodimir Zelenszkij elnök kijelentette, hogy Fehéroroszországot aktívabban vonják be a háborúba, mint Oroszország általános Ukrajna elleni inváziója kezdetén, és a Kreml már „mindent eldöntött” – írja az Ukrajinszka Pravda az államfő videóüzenete nyomán. „Külön szeretnék ma Fehéroroszország polgáraihoz szólni – civilekhez és egyenruhásokhoz egyaránt. Önöket bevonják a háborúba. És még aktívabban, mint februárban és tavasszal. A Kremlben már mindent eldöntöttek önök helyett. Az életük értéktelen számukra. De önök nem rabszolgák és nem ágyútöltelékek, nem kell meghalniuk. És lehetőségük van rá, hogy ne hagyják senkinek, hogy eldöntse, mi vár önökre ezután” – fogalmazott. Zelenszkij meggyőződésének adott hangot, hogy a fehérorosz nép Ukrajnát támogatja, nem a háborút. „És éppen ezért akarja az orosz vezetés bevonni önöket, minden fehéroroszt a háborúba. Gyűlöletet akar szítani közöttünk. Sok múlik most az egyszerű fehérorosz embereken. Tudom, megtehetik, hogy nem vesznek részt ebben a háborúban. Az önök élete csak az önöké és nem valakié a Kremlben” – hangsúlyozta az elnök, aki oroszul szólt a fehéroroszokhoz.


Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának június 27-én közzétett hadijelentése szerint eddig összesen 35 000 orosz katona halt meg a háborúban. Az ukrán vezérkar természetesen a saját veszteségekre nem tért ki. Ha ez igaz lenne, akkor az orosz erők eddig már 120 000 halottat és sebesültet „vesztettek” volna el a műveletek során. Ez azt jelenti, hogy az ukránok szerint az orosz részről eddig bevetett erők 72 % át felszámolták. Az orosz és az ukrán halálesetek száma szigorúan őrzött titok mindkét fél részéről. Moszkva márciusban 1351-re tette az orosz halálos áldozatok és 3825-re a sebesültek számát, de már akkor is volt okunk azt hinni, hogy ez jóval magasabb. Egy brit áprilisi becslés szerint ez a szám körülbelül 15 000 fő. A britek élen járnak a „számok gyártásában”. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának „vágyvezérelt” jelentése szerint az oroszok a teljes haderő nagyjából 55%-át vesztették el a harcokban. Ha ez így lenne, akkor a moszkvai vezetés csapatai alkalmatlanok lennének támadó műveletek végrehajtására. A Donyecki Népköztársaság két héttel ezelőtt közzétett adatai szerint több mint 2100-an haltak meg a hadműveletek kezdete óta, és csaknem 9000-en sebesültek meg a saját harcosaik közül. A Szilaj Csikó számításai szerint eddig kb. 16-18 ezer orosz fegyveres eshetett el, amiből 9-10 ezren a szakadár erőket, 6-7 ezren pedig a Föderáció csapait szolgálva harcoltak. Viszonylag „érintetlenek” a térségben harcoló csecsen alakulatok és a Wagner PMC csoportosításai, akik eddig csak 1-5 %-os veszteséget szenvedtek. Az ukránok jelenlegi helyzetéről beszédesek lesznek az alábbi számok. Csak a tegnapi nap során közel 2300 ukrán katona sebesült meg vagy esett el az orosz erőkkel vívott harcokban. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentésben elmondta, hogy a nap során a légi-, rakéta- és tüzérségi csapások következtében több mint 720 “nacionalista” vesztette életét. A számokból látszik, hogy egyre több gyalogos és fegyverkezelő (pl. tüzér kezelőszemélyzet) esik el és viszonylag kevés (12) harckocsi és harcjármű kerül kilövésre az oroszok által. Az ukránok kifogytak a páncélos erőkből is! Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 215 repülőgépet, 132 helikoptert, 1363 drónt, 350 légvédelmi rakétarendszert, 3809 harckocsi és egyéb páncélozott harcjárművet, 682 rakéta-sorozatvetőt, 3012 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3864 speciális katonai járművet veszítettek. A Szilaj Csikó szerint az ukránok vesztesége mintegy 31-34 ezer halott és 78-85 ezer sebesült.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik közeli szövetségese szerint London lesz az első stratégiai fontosságú NATO-célpont, amelyet orosz rakéták fognak eltalálni, ha kitör a harmadik világháború, írja az Independent. Az orosz állami televízióban Andrej Guruljov, a moszkvai védelmi bizottságban helyet foglaló parlamenti képviselő a balti tagországok elleni teljes körű invázióról is beszélt.

Egy újságíró arról kérdezte az orosz elnököt, hogy miért nem folytatnak intenzívebb bombázásokat a nagyobb ukrán városok ellen a siker érdekében, amire az orosz elnök válasza „praktikus” volt: „Sztálingráddá akarnánk változtatni ezeket a városokat? Valóban, miközben a mi embereink vannak ott! Ezek a jövőbeli városaink! Teljesen egyértelmű… ez a mi földünk és a mi embereink. Ezeket a városokat helyre fogjuk állítani.” A britek szerint Putyin válaszai már csak azért is aggasztóak, mert egyértelműen arra mutatnak, hogy nem hajlandó alkudozni, és csak azt a kimenetelt fogadja el, hogy Ukrajna teljes mértékben orosz irányítás alá kerül.

Az ukrán állami titkosszolgálat azt állítja, leleplezett egy orosz kémhálózatot, amelybe egy ukrán politikust, Andrij Derkacsot is beszervezték. Derkacs a vádak szerint részt vett az orosz csapatok bevonulásának előkészítésében is. Az ukrán Állambiztonsági Szolgálat (SZBU) azt állítja, az Ukrán Legfelsőbb Tanácsig, a Verhovna Radáig érnek annak a kémhálózatnak a szálai, amelyet még a háború elején kezdett felfejteni, és mostanra sikerült is felgöngyölítenie. Az ukrán titkosszolgálat azt nem árulta el, tudja-e, hol van most a kémkedéssel megvádolt ukrán politikus, Andrij Derkacs. Azt azonban közölte, hogy a független parlamenti képviselőt és üzletembert azzal vádolja, hogy biztonsági cégek hálózatát hozta létre Ukrajnában azzal a céllal, hogy közreműködésükkel segédkezzen az orosz fegyveres erők kelet-ukrajnai bevonulásában – írja a Reuters.


Az Egyesült Államok az új biztonsági csomag részeként közel 20 járőrhajót is küld Ukrajnának az oroszok elleni harc jegyében. Az USA rövid időn belül bejelentett két olyan biztonsági csomagot is Ukrajna részére, amelynek hatalmas hasznát vehetik. Egy 1 milliárd, illetve egy 450 millió dolláros csomagról van szó, melynek részeként rengeteg fegyvert tesznek elérhetővé. Kiderült, hogy a csütörtökön bejelentett csomagban 18 járőrhajó is szerepel. Ezen hajók között szerepel hat 40 lábas tengeri harci hajó is, illetve tíz 34 lábas Dauntless Sea Ark típusú járőrhajó, valamint két 35 lábas folyami hajó. A The Guardian beszámolója szerint a Pentagon egyik magas rangú védelmi tisztviselője azt mondta, ezek a hajók nagyrészt a folyami útvonalak védelmét fogják szolgálni, és lehetővé teszik Ukrajna számára, hogy ellenőrzésük alatt tartsák az érintett területeket. A hajók partközeli, illetve part menti területeken is bevethetők. Arról továbbra sincs szó, hogy Ukrajna rombolókat kapjon, melyek eszkalációhoz vezetnének, de hajóelhárító rakétákat már használhattak, amelyeket szintén a Nyugattól kaptak.


Boris Johnson brit miniszterelnök lemondana, ha a gazdasági nehézségek mellett túl költséges lenne az ukrán emberek támogatása, írja a Guardian. A BBC kérdésére, miszerint van-e olyan körülmény, ami miatt lemondana, Johnson azt válaszolta: „Ha azt mondanák nekem, fel kell adnunk Ukrajna ügyét, akkor elfogadnám, hogy elvesztettem egy fontos vitát, és távoznék.” Johnson hozzátette, tart attól, hogy a háború gazdasági hatásai egy olyan béke megkötésére kényszeríthetik Ukrajnát, amely igazából nem áll az érdekében. Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök győzelmének következményei veszélyeztetnék a nemzetközi rendet és „hosszú távú gazdasági katasztrófát” okoznának.


Olekszandr Zavitnyevics, a Legfelső tanács (Verhovna Rada) nemzetbiztonsági és védelmi bizottságának vezetője az RBC-Ukraine-nak adott interjújában elmondta, hogy a háború Ukrajna győzelmével ér véget a harctéren. Oroszország kapitulációja után pedig törvényszéket tartanak az agresszor ország vezetése felett. Arra a kérdésre, hogyan néz ki szerinte reálisan ennek a háborúnak a vége, így válaszolt: „Teljes győzelmünkkel, Oroszország teljes kapitulációjával. Ennek minden következményével és a hágai törvényszékkel. Vagy talán egy másik városban.” Hozzátette, hogy ez katonai győzelem lenne. A közelmúltban a "Rating" szociológiai csoport közvélemény-kutatást végzett, melynek eredménye szerint június közepén a válaszadók 93%-a úgy gondolta, hogy Ukrajna képes lesz visszaverni Oroszország támadását. A többség (67%) úgy gondolta, hogy legalább hat hónap vagy több idő kell a győzelemhez (18% szerint: több mint egy év). A válaszadók negyede (25%) néhány hónapon belüli győzelemben hisz, és körülbelül 6%-a néhány héten belüli győzelemben.

(vukics)
494 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page