top of page

Lehet, hogy hatástalanok a sokat várt vakcinák az új afrikai vírusváltozattal szemben

Miközben a világ az Új esztendőt ünnepli, sokan arra számítottak, hogy az oltóanyag megérkezésével közelednek a korlátozások és a megszorító intézkedések végnapjai. Úgy tűnik, hogy a Covid-saga egyre inkább egy rossz szappanoperához hasonlít.


A bajor miniszterelnök Brüsszelt hibáztatja, hogy a Németországban kifejlesztett oltóanyagot a németek csak megkésve kapták meg és az Unió kormányzata olyan cégekkel állapodott meg a gyártásról, amelyeknek jóval kisebb a kapacitása, mint a nagy német gyógyszergyártó vállalatoknak. A két ünnep között a francia rendőrök tüntettek a kötelező oltás ellen, mert a francia kormány első körben a tisztviselőket és a rendőröket akarja beoltatni.


A szakértők szerint elég gyengén sikerült Kamala Harris megválasztott amerikai alelnök kampányvideója saját beoltásáról, mert a felvételekről az látszik, hogy valójában semmilyen oltást sem kapott. Az ünnepek előtt még arról lehetett hallani, hogy az új, gyorsabban terjedő vírusváltozat miatt a fél világ elzárkózott a britektől, ma pedig arról hallhatjuk a híradásokat, hogy most a szigetország zárja be kapuit a Dél-Afrikából érkezők miatt.

Sir John Bell, az oxfordi vakcina kifejlesztésében dolgozó orvoscsoport tagja szerint az afrikai törzs sokkal aggasztóbb, mint a kenti. A virológus véleménye szerint a koronavírus vakcinák hatástalanok lehetnek a rendkívül fertőző dél-afrikai mutációval szemben.

Dél-Afrika lett az első olyan ország a kontinensen, amely több mint egymillió Covid-19 esetet regisztrált. Pár nappal azután, hogy a hatóságok megerősítették, hogy új, gyorsabban terjedő koronavírus-változatot észleltek, több ország beutazási korlátozást hirdetett az ország állampolgáraival szemben. Egyes kórházak és orvosi központok a betegek hirtelen bekövetkezett, óriási növekedéséről számoltak be, ami komoly megterhelést jelent az ország egészségügyi kapacitása számára. Cyril Ramaphosa elnök a közeljövőben az eddigieknél szigorúbb korlátozásokat jelent be a vírus további terjedésének megakadályozása érdekében.

Úgy gondolják, hogy betegek számának megnövekedését egy új koronavírus-variáns (501. V2) okozza. A tudósok először Eastern Cape tartományban azonosították ezt a törzset, majd gyorsan elterjedt az ország más részein is.

Dr. Julian Tang, a Leicesteri Egyetem tiszteletbeli docense, klinikai virológusa elmondta:


„A közelmúltban az Egyesült Királyságban egyes COVID-19 esetekben új, Dél-Afrikából származó (501.V2) vírusváltozatot azonosítottak. Úgy tűnik, hogy ennek a változatnak az elterjedése Dél-Afrika déli és délkeleti régióiban összpontosul, és emellett nagyobb vírusterhelést okoz a betegeknek, mint az eddigi változatok. Ez a változat megváltoztatta a behatolást segítő fehérje szerkezetét, így a légzés és a beszélgetés során keletkező aeroszolokon keresztül gyorsabban terjed. Dél-Afrikában vizsgálatok folynak annak felmérésére, hogy ez súlyosabb betegséget okoz-e, mint az eddigi változatok. Eddig úgy tűnik, hogy ez a változat kifejezetten a fiatalokat célozza meg. Fontos megvizsgálnunk azt is, hogy a fejlesztés alatt álló COVID-19 oltóanyagok hatékonyak-e ellene. Van néhány feltételezés, miszerint ez a dél-afrikai változat gyorsabban terjedő második hullámot okozhat Dél-Afrikában, s még nagyobb lehet, mint az első hullám."


Forrás:
73 megtekintés

תגובות


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page