VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Lehet, hogy hatástalanok a sokat várt vakcinák az új afrikai vírusváltozattal szemben

Miközben a világ az Új esztendőt ünnepli, sokan arra számítottak, hogy az oltóanyag megérkezésével közelednek a korlátozások és a megszorító intézkedések végnapjai. Úgy tűnik, hogy a Covid-saga egyre inkább egy rossz szappanoperához hasonlít.


A bajor miniszterelnök Brüsszelt hibáztatja, hogy a Németországban kifejlesztett oltóanyagot a németek csak megkésve kapták meg és az Unió kormányzata olyan cégekkel állapodott meg a gyártásról, amelyeknek jóval kisebb a kapacitása, mint a nagy német gyógyszergyártó vállalatoknak. A két ünnep között a francia rendőrök tüntettek a kötelező oltás ellen, mert a francia kormány első körben a tisztviselőket és a rendőröket akarja beoltatni.


A szakértők szerint elég gyengén sikerült Kamala Harris megválasztott amerikai alelnök kampányvideója saját beoltásáról, mert a felvételekről az látszik, hogy valójában semmilyen oltást sem kapott. Az ünnepek előtt még arról lehetett hallani, hogy az új, gyorsabban terjedő vírusváltozat miatt a fél világ elzárkózott a britektől, ma pedig arról hallhatjuk a híradásokat, hogy most a szigetország zárja be kapuit a Dél-Afrikából érkezők miatt.

Sir John Bell, az oxfordi vakcina kifejlesztésében dolgozó orvoscsoport tagja szerint az afrikai törzs sokkal aggasztóbb, mint a kenti. A virológus véleménye szerint a koronavírus vakcinák hatástalanok lehetnek a rendkívül fertőző dél-afrikai mutációval szemben.