top of page

Magyar orvosok nyílt levele a Budaházy-ügy kapcsán!


Dr. Csókay András, Dr. Olajos Attila és Dr. Jancsó Gábor közös levele.Mint ismeretes, Budaházy Györgyöt és társait, köztük 3 nőt – egy 2009-ben történt (és máig tisztázatlan!) eseménysorozat kapcsán – a bíróság 2022. március 16-án összesen 117 év fegyházban letöltendő büntetéssel sújtotta.

Áttanulmányozva az előzményeket, tekintetbe véve az akkori politikai viszonyokat és megismerve az elsőfokú, a másodfokú és a megismételt elsőfokú eljárást és az ítélet indoklását, álláspontunk szerint ez az ítélet túlzott, így méltánytalan.

Csak pár példa a sok közül:

Az első elsőfokú ítélet indoklása szerint az egyik hölgyre azért rótt ki a bíró súlyos éveket, mert ruhákat varrt barátainak.

Egy másikra meg azért, mert állítólagosan felgyújtott egy lábtörlőt.

A vádat egy hatóságilag kicsikart és visszavont tanúvallomásra alapozták.

A magyar igazságszolgáltatásban példátlan módon 13 éve lezáratlanul zajlik egy olyan eljárás, amely már eddig is elviselhetetlen anyagi és lelki terhet rótt indokolatlan büntetésül az érintettekre, családjaikra, gyermekeikre.

Sokak számára valószínűleg kevéssé ismert, hogy még a német baloldali terrorszervezet, a Vörös Hadsereg Frakció tagjai, akik több mint harminc nőt és férfit gyilkoltak le válogatott kegyetlenséggel, sem kaptak összesen ekkora büntetést tettükért.

Egyiküket például egy rendőr meggyilkolásáért 10 évre ítélték.

Hosszasan lehetne sorolni a magyar eseteket is: Csoportosan, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett rablógyilkosság több személy sérelmére Heves-megyében, a csoport tagjaira kiszabott leghosszabb büntetés 16 év. Vessük ezt össze a felgyulladt lábtörlőkkel vagy ruhavarrással.

Ezzel szemben Budaházy György 17 év fegyházban letöltendő szabadságvesztést kapott, és az ítélet szerint még feltételesen sem bocsátható szabadlábra. A többiek hasonlóan súlyos büntetéseket kaptak. Nekik még az sem járna, az ítélet szerint, ami egy egész életében bűnözésből élő többszörös gyilkosnak is megadatik a jelenlegi törvények szerint, amennyiben jó magaviselete okán a büntetése letöltése előtt szabadulhat. Sőt, az ügyész megfellebbezte az ítéletet, és mindenkire súlyosabb ítéletet kért.

Ismerve az elítélteket, elmondhatjuk, hogy büntetlen előéletűek, hasznos tagjai a társadalomnak, becsületes munkából tartják el magukat és családjukat, összesen harminc gyermeket nevelnek. Hogy ki a jó ember, azt végső soron az Isten dönti el, de hogy kiket is ítéltek most „majdnem“ halálra, jól mutatja az, hogy az egyik 11 éves fegyházbüntetésre elítélt apa öt saját gyereket és egy örökbefogadott, születésétől halmozottan sérült kisfiút nevel feleségével.

A tizenhárom éve húzódó eljárás során jeles közéleti személyek szólaltak fel, és vették védelmükbe az igazságtalanul meghurcolt Budaházy Györgyöt és társait, önkormányzatok és megyei közgyűlések kérték az amnesztiát, átérezve azt, hogy ennek az ügynek a magyar nemzetre nézve is kiemelt jelentősége van.

Társadalom-orvostani szempontból is kiemelkedő jelentőségű ügyről beszélhetünk. Amennyiben nem kapnak amnesztiát az érintettek, akkor a nemzeti igazságérzet oly fokon sérül, ami nem fogja lehetővé tenni az egyéb nemzeti ügyekben való helyes viszonyulást sem a múltban, sem a jövőben.

Tekintve, hogy az egészség a lelki, szellemi testi egészséget is magában foglalja, és alapja a helyes identifikáció és az ebből kővetkező normális viszonyulás a másik emberhez, környezethez és végső soron a világhoz, ez következésképpen betegíteni fogja nemzetünket.

Az elmondottak alapján kijelenthetjük, hogy ez nem maradhat így.

Az ítélet a jó Isten, az igazságosság pedig az emberi lélek gyógyírja, mely a kezünkben van.

Az ügy méltó rendezését abban látjuk, hogy a Köztársasági Elnök eljárási kegyelemben részesíti Budaházy Györgyöt és az eljárás alá vont többi jogtalanul sújtott elítéltet.


Dr. Csókay András, Dr. Olajos Attila, Dr. Jancsó Gábor

 

Kapcsolódó cikkünk:
683 megtekintés

Hozzászólások


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page