top of page

Marie le Pen esetleges választási győzelme átrajzolhatja Európa politikai térképét

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter arra figyelmeztettette a francia szavazókat, hogy Marie Le Pen megnyerheti a jövő év áprilisában esedékes francia elnökválasztást. A miniszter véleménye szerint a jobboldali Nemzeti Gyűlés/Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National) legyőzéséhez jobb ötletekre és jobb politikai eredményekre van szükség. A közvélemény-kutatások szerint minden eddiginél magasabb a jobboldali vezető támogatóinak száma.

A közvélemény-kutatási adatok átlaga azt mutatja, hogy a Marie le Pent a biztos pártválasztók közül a franciák 26 százaléka támogatja, ami már meghaladja Macron 24 százalékos támogatottsági arányát. Franciaország választási rendszere kétfordulós. Az elemzők szerint a választási folyamatból kieső jelöltek támogatói segíthetik hozzá Macront a folytatáshoz.

Az Ipsos közvélemény-kutatása szerint a teljes lakosság körében Macron népszerűsége 56 százalékos, a jobboldali vezető pedig 44 százalékon állt. A Harris kutatása még ennél is szűkebb (52–48) különbséget mutat. Ez az érték már a hibahatáron belül van, és lehetségessé teszi Marie le Pen esetleges győzelmét.

A jobboldal nyomását érzékelve Macron pártja az elmúlt hónapokban gyökeresen megváltoztatta álláspontját a bevándorlással és az iszlám radikalizmussal kapcsolatban. Most a párt ezekhez a témákkal kapcsolatban sokkal keményebb véleményeket fogalmaz meg.

A múlt héten a Le Pennel folytatott tévés vita során Gerald Darmanin belügyminiszter még odáig is elment, hogy azzal vádolta ellenfelét: „lágy az iszlámmal szemben”. Ez a pálfordulás Le Pent szemlátomást megdöbbentette.

 

Forrás:19 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page