top of page

Meghalt Dancs Ferenc, a kávai Nagy Ember, a Vargha Gyula szavalóversenyek fő szervezője


Tavaly még együtt örülhettünk vele Nemesgörzsönyben, az ott megrendezett szavalóverseny és Varg(h)a-találkozó alkalmából, idén, a kávai találkozón már a kórházból volt kénytelen követni az eseményeket. Tegnap pedig lányától, Kingától, és szellemi örökösétől, Lados Bálinttól érkezett a szomorú hír, hogy Dancs Ferenc, a kávai Nagy Ember messzi útra kélt. A tavalyi jól sikerült versengésről és együttlétről itt, a Szilaj Csikón is hírt adtunk. Innen idézzük fel a szavalóverseny történetére, ill. magára a kávai Nagy Emberre vontakozó részleteket. (VDGy)


15. alkalommal rendeztek országos szavalóversenyt Görzsönyi Vargha Gyula statisztikus, költő, műfordító, a jog- és államtudományok doktora, a nemesgörzsönyi iskola névadója tiszteletére és 2. alkalommal kapcsolódott hozzá a Vargha családi találkozó. A Dancs Ferenc kávai tanító és munkatársai által életre hívott kezdeményezésnek ezúttal a nemesgörzsönyi Vargha Gyula Református Óvoda és Általános Iskola adott otthont április 29-én, de a rendezvényben több mint egy évtizede partner Bénye-Káva Általános Iskola (Káván született Vargha Gyula) és az üllői általános iskola (Üllő a költő lakhelye volt) diákjai is megmérették magukat.


A kép baloldalán Dancs Ferenc, jobb oldalán az ő egykori tanítványa, Lados Bálint, helytörténész, Varg(h)a-kutató, az idei, kávai verseny egyik fő szervezője, egykori osztályfőnökének szellemi örököseA szavalóverseny megnyitóján Márkus Mihály esperes mondott igei köszöntőt, majd Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, a görzsönyi iskola igazgatótanácsának elnöke és Békefi Imre igazgató köszöntötte a versenyző diákokat és a Vargha család tagjait. Az ünnepi megnyitón mindhárom intézmény felkötötte szalagját az iskolazászlóra, Dancs Ferenc kávai tanító pedig különleges ajándékot adott át a nemesgörzsönyi iskolának: a Vargha család családfáját bemutató kiadványt, melyet hosszú évtizedek kutatómunkájával készített el. (...)


Az általános iskolások szavalóversenyét négy korcsoportban rendezték meg, összesen 55 diák részvételével. A versenyzők Vargha Gyula mellett választhattak Szász Póla versei közül, de volt, aki a költő valamelyik leszármazottjának költeményével állt színpadra. (...)


A szavalóversennyel párhuzamosan a diákokat kézműves foglalkozás és udvari játékok sora várta, de a Vargha fa segítségével a költő több versével is megismerkedtettek játékos formában, Dancs Ferenc pedig élő történelemórával készült az érdeklődők számára. A programot istentisztelet és koszorúzás tette teljessé. A rendezvényen Vargha Gyula és Szász Póla több leszármazottja is részt vett az ország minden részéből, számukra ez a nap nemcsak a felmenőik tiszteletére rendezett szavalóversenyről, hanem egy különleges családi találkozóról is szólt.
Dancs Ferencet halálos kor támadta meg idén, de még így, súlyos betegen is szervezte az éppen Káván, Vargha Gyula szülőfalujában esedékes találkozót. Némely kérdésekben a kórházban, személyesen, másokban telefonon egyeztettünk egymással. A mostani versengés minden korábbinál nagyobb szabásúnak és ünnepélyesebbnek ígérkezett, hiszen Káva-Bénye, Nemesgörzöny és Üllő mellé Kunszentmiklós is felsorakozott a maga diákjaival. Káva-Bénye mint rendező varázslatosan ki is tett magáért, de Dancs Ferenccel már nem találkozhattunk, ugyanis amikor már minden készen állt, úgy érezhette, bevégeztetett. Ami tőle tellett, megcselekedte. Mentő vitte el, s pár nap múlva már jött a szomorú hír. A hozzá épp látogatni készülő lányának, Kingának annyit mondtak, az éjjel csendben, méltóságteljesen eltávozott.


Hogy Dancs Ferenc milyen nagy kincset hagyott nemzetére, falujára, iskolájára, diákjaira, arról a legutóbbi, május 11-i találkozóról készült képes beszámolók tanúskodnak. Ezekből idézek ide néhány gondolatot és képet, Neki útravalóul, magunknak örök emlékül.
Szavalóverseny Káván


Ismét egy remek napot töltöttünk Káván, a XVI. Vargha Gyula szavalóversenyen. (...) Egy megállással 9 órára Kávára érkeztünk, ahol nagy szeretettel fogadtak bennünket. Rögtön a lepakolás után terülj-terülj asztalkám büfé várt ránk. Üdvözölhettük a közben megérkező üllői és kunszentmártoni szavalókat és kísérőiket is. Nagy öröm volt ismerős arcokkal találkozni.10 órakor kezdődött a megnyitó. Szabó Lászlóné, a Bénye-Káva Általános Iskola igazgatónője elmondta ünnepi beszédét, majd Veszteg István polgármester úr köszöntötte az egybegyűlteket. Dancs Ferenc, a verseny megálmodója sajnos nem lehetett jelen. Imádkozunk mielőbbi felgyógyulásáért. A megnyitóbeszédek után a résztvevő iskolák emlékszalagot kötöttek az iskolazászlóra.

(...) A délelőtt az alsósok versenyével folytatódott. (...) Közben a felsős diákok kézműves foglalkozáson próbálhatták ki ügyességüket és részt vehettek Daruka Mihály interaktív előadásán, ahol a Vizsolyi Biblia nyomtatásával ismerkedhettek meg. (...) Déltől a felsősök szavalatai következtek. (...) Finom ebéddel vártak minket a szervezők, majd ellátogattunk Vargha Gyula szülőházához. Megkoszorúztuk az emléktáblát.
(...) A szülőháztól a temetőbe vitt az utunk, ahol a család megkoszorúzta Vargha János És Marton Sára, Vargha Gyula szüleinek a sírját.


(...) Gratulálunk minden versmondónknak! Nagyon ügyesek voltak!Szép emlékekkel, de kicsit fáradtan értünk haza. Jövőre Üllőre mehetünk. Sárköziné Papp Judit


Vargha Gyula Szavalóverseny2024. május 11-én iskolánkat három korcsoport nevében képviseltük a Bénye-Káva Általános Iskolában, a XVI. Vargha Gyula Szavalóversenyen. A verseny célja Vargha Gyula költészetének szélesebb körben való terjesztése, valamint a család hírnevének öregbítése. Emellett a leszármazottaknak alkalom arra, hogy közösen emlékezzenek meg szeretteikről. A szavalóversenyre a diákok egy Vargha Gyula verssel készültek. 


Az 5-6. osztályosok körében I. helyezést ért el Hunyadi Csalka Emese 5.g osztályos tanuló, III. helyezést ért el Illyés Fanni 5.g és Sörös Bíborka 6.g osztályos tanuló. Ebben a kategóriában különdíjat kapott Répás Dorka 6.g osztályos tanuló. 


A 7-8. osztályosok versenyében I. helyezést ért el Pálinkás Katinka 8.a osztályos tanuló. 

A középiskolás kategóriában I. helyezést ért el Mizsei Molli 12.a osztályos tanuló, II. helyezést Kakuk Rudolf 10.a osztályos, III. helyezést Ájpli Gréta 9. a osztályos tanuló. 


Felkészítő tanárok: Takácsné Nagy Anikó, Derecskeyné Sipos Etelka, Jánosi Terézia és Fábián Karola
1 130 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page