top of page

Megszüntették a YouTube-csatornámat – Levelem a médiahatóságnak (Barabás Géza beszámolója)

A Védett Társadalom Alapítvány (VDTA) aggasztónak tartja, hogy az online óriásplatformok monopolhelyzetüket a szólásszabadság sztálini időket idéző elfojtására használhatják. Ennek mindig éppen a normalitáspárti, konzervatív, családbarát és nemzeti szemléletű vélemények esnek áldozatul. A VDTA ezért partnereivel azon dolgozik, hogy az EU-s jog átültetése nyomán Magyarországon is megalkotandó új nemzeti platformtörvény tiltsa meg a monopolhelyzetben lévő online óriásplatfomok számára a vallási meggyőződés és a politikai vélemények önkényes cenzúrázását az online térben.


Nemcsak a VDTA-nak, hanem valamennyiünknek alapos okunk az aggodalomra... Alább dokumentumok segítségével számolok be arról, hogy jártam magam is az egyik óriásplatformmal....


Címzett: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság  

1051 Budapest, Ostrom u. 23-25.                                                                                                         

Dr. Koltay András elnök                                                                                                          

Tárgy: Panasz bejelentése a YouTube csatorna törvénytelen eljárása, diszkriminációja, a személyes csatornám törlése miatt


Igen Tisztelt Média Hatóság,


Az Önök weboldalán olvasható, hogy: „Az NMHH Médiatanácsa és az MNHH Hivatala útján felügyeljük a médiaszolgáltatók tevékenységét,” valamint, hogy: Érvényt szerzünk a jogszabályoknak, növeljük a felhasználói tudatosságot.”


Pontosan ez a kérésem Önökhöz: Szíveskedjenek érvényt szerezni annak, hogy a Magyarországon működő külföldi tulajdonú médiumok is tartsák be a magyar törvényeket!


Esetleírás: 2024.04.12.-én délután 15:55-kot emailben értesítettek, hogy a "csatornádat eltávolítottuk a YouTube-ról".


 

 Ezen írásbeli döntésüket megfellebbeztem, amiről képernyő fotót is készítettem.
„Szeretnék fellebbezni a döntés ellen, mert semmiféle szabálytalanságot, törvénytelenséget NEM követtem el! Intézkedésüket kifejezetten a szólásszabadság megsértésének tartom. Ha visszaélve monopol erőfölényükkel, tulajdonosi jogukkal és nem helyezik vissza a YouTube csatornámat akkor bíróságon fogom megtámadni törvénytelen döntésüket és kártalanítási pert is indítok Önök ellen. Remélem, hogy felülvizsgálati döntésükben érvényesül a nemzetközi jogban elismert "szabad vélemény nyilvánítási" állampolgári jog.” 


Néhány órán belül megjött az újabb elutasító válaszuk, amit azzal indokoltak, hogy: „Megvizsgáltuk a tartalmadat és megállapítottuk, hogy az súlyosan vagy ismétlődően megsértette a következőt: spamre, megtévesztő gyakorlatokra és átverésre vonatkozó irányelv. Ennek következtében a csatornádat eltávolítottuk a YouTube-ról.”  
Ezt a döntést én újból megfellebbeztem valamint képernyőrögzítéssel (fotóval) dokumentáltam a helyzetet, illetve a fellebbezésem elküldését videofilmre vettem.

 

Másodszori fellebbezésem tartalma:


„20224.04.12.-én megszüntették a YouTube csatornámat amelyen kb. 100 kisfilmem szerepelt, több közöttük rövid történelmi dokumentumfilm. A megszüntetés érintette az egész csatornámat ami előzőleg hosszú évekig működött. A csatornám törlését nem indokolták meg, azt hogy melyik kisfilmem és pontosan melyik része, milyen tartalma nem felelt meg a "közösségi alapelveknek"? Önök önkényesen döntik el mindenféle érthető és pontosan megadott magyarázat nélkül, hogy mi tartozik a szólásszabadság kategóriába és mi az amit nem tartanak annak. Ha ismételt fellebbezésem ellenére sem helyezik vissza a teljes filmanyagomat a közösségi csatornára akkor bíróságon fogom megtámadni a döntésüket és kártérítést fogok igényelni.”Tisztelt Hatóság!


Azt gondolom, hogy bármelyik közösségi médiáról legyen is szó, előzetes figyelmeztetés és indoklás nélkül, megjelölve a kifogásolt részt – egyetlen média sem zárhatja ki a felhasználóit. Ez ugyanis diszkrimináció, ami elfogadhatatlan a közéletben.

Kérem a T. Hatóságot, hogy:


1, Kérje be az ügyemmel kapcsolatos összes információt a YouTube csatornától, a nyegle, diszkriminatív határozatuk pontos indoklását, törvényi alátámasztását.

2, Ha amennyiben ezt nem teszi meg, törvényi tényállással nem támasztja alá a YouTube csatornám megszüntetését, személyem kizárását a közösségi médiából, úgy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően és a magyar törvények figyelembevételével súlyos pénzbeli bírságot szíveskedjenek kiszabni nevezett csatornára.

3,  Kérem, hogy a megfelelő mértékű pénzbeli bírság kiszabása mellett szíveskedjen felszólítani a YouTube csatornát a magyar törvények betartására és a csatornám visszahelyezésére.

 

Szeretném megjegyezni, hogy ma Európában a multinacionális média cégek jelentős része nagymértékben akadályozza a polgári értékrendű vélemény- és szólásszabadság megnyilvánulását, amely esetemben is így van.


A „Pesti srácok” internetes oldala éppen ma tudósított arról, hogy: „Brüsszelben csak a baloldali mantra kaphat helyet, az viszont teljes gázzal, ellenben békepárti és migrációellenes rendezvényt nem lehet tartani. Frank Füredi is reagált a történtekre:   „Ami az elmúlt napokban történt, nem kevesebb, mint a szólásszabadság és a politikai véleménynyilvánítás válsága egész Európában. Abszolút tragédia, hogy az Európai Unió szívében, Brüsszelben befogadták az eltörléskultúrát. Politikai hovatartozástól függetlenül mindenkinek aggódnia kellene amiatt, ami itt történik.   

      

A YouTube csatornám kb. 15-20 éve létezik mintegy 100 feletti darabszámú kisfilmmel, amiben történelmi dokumentumfilmek, (Pongrátz Gergely 56-os hőssel való beszélgetésem) tudósítások, beszélgetések, Budapestről készült filmsorozat, (A mi városunk, Budapest címmel) művészeti ismeretterjesztő kisfilmek valamint egy HANGOSKÖNYV is szerepelt, „Szocreál képzőművészet a Rákosi-Kádár korszakban”, amelyeknek én vagyok a szellemi tulajdonosa, jogi birtokosa. Nem csak mint állampolgár hanem mint a közreadott riportok, írások, tudósítások, könyv szellemi és alkotói tulajdonosa, birtokosa is tiltakozom a súlyos diszkrimináció és a szellemi tulajdonjogom megsértése miatt. 


A YouTube megosztásom utolsó két kisfilmje Magyar Péterről szólt, akinek politikai kampányát - meglátásom szerint – külföldről pénzelik és szervezik, feltevésem szerint valószínűleg ezért törölhették az egész csatornámat.


Szeretném azon tapasztalatomat  megosztani Önökkel, hogy a YouTube csatorna működésében különös érdekességeket figyelhettem meg.


A „Pszichopata messiások 1.rész – Magyar Péter” írásomat a YouTube csatornán fél nap alatt kb. 300-an nézték meg, majd pár óra múlva már csak 50 körül, még később már csak 30 egynéhány volt a kisfilmem nézettsége. Ez két dolog miatt is különös, sőt hiteltelen, mert a cikkemet lehozta a „Szilajcsiko” internetes oldal, ahol a cikkem olvasottsága a számláló szerint 2300 körül volt és ugyanez az oldal rámutat az eredeti YouTube filmre.


 

Azért is különös számomra ez a „leesett nézettségi adat”, mert a cikkemet megosztottam két facebook oldalon, amelyeken admin vagyok, az egyik csoportban 18.000 fő, a másikban 13.400 tagunk van. Öntudatos állampolgárként még további két tucat nemzeti facebook oldalon is tag vagyok, ahol – egymást segítve- szintén megosztottam a YouTube kisfilmemet. A nézettségi számok elvileg összeadódnak, így ezek után 30 egynéhány látogatót feltüntetni a „Pszichopata messiások 1.rész – Magyar Péter” c. kisfilm alatt a YouTube csatornán eléggé furcsának tűnik!! Legutóbb pedig az egész csatornámat törölték. Ha valóban csak 30 egynéhány látogatója, hallgatója, nézője volt a kisfilmemnek, miért kellett törölni mindenestől a csatornámat?

Megemlítenék más érdekességet is, pl. a Partizán csatorna látogatottságát.


Interjú Magyar Péterrel, 1 hónap alatt 1.600.000 fő néző (?) vagy „Megszólal  Varga Judit exférje” Magyar Péter előadásában, 2.500.000 fő (?) a nézettsége a Partizán YouTube csatornának? Elhiszi ezt valaki, hogy az egész ország ezt nézi a munkavégzése helyett, a saját mindennapos gondjai, teendői helyett?


Tisztában vagyok, hogy ezek a „statisztikai adatok” nem az Önök hatáskörébe vagy érdeklődési körébe tartozik, de az igen, hogy felvetődik a kérdés, hogy a YouTube csatorna – vagy más külföldi szervek? – beavatkoznak-e különböző politikai tartalmú kisfilmek nézettségi adataiba, hiszen éppen ez a „nézettségi adat” generálja a sorrendet a hírekben, a további nézettségben, befolyásolva a közvéleményt. Azt gondolom, ha ebbe a nézettségi adatba esetlegesen valóban belenyúlnak  - akárhonnan is- azt politikai befolyásolási okokból teszik, ami egyrészt sérti a szabad tájékoztatást és a szabad tájékozódást, másrészt sérti a szabad szólásszabadság és véleménynyilvánítási szabadságot, ami már a demokrácia elvét, gyakorlati működését kérdőjelezi meg.

 

Tisztelettel:

Barabás Géza

Budapest, 2024.04.16.

377 megtekintés

Коментарі


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page