top of page

Mindennapi szemezgetésünk (11:40) 05.24.


A Népszava információi szerint az Európai Parlament június 1-jén elfogadhat egy állásfoglalást a jogállamiság helyzetéről, és a tervezet szerint felmerül a kérdés, hogy Magyarország alkalmas-e a soros elnökség betöltésére.


A belsőégésű motorral szerelt járművek európai uniós tiltása után most az új Euro7 szabványok ellen lobbizik az olasz kormány – írta a La Stampa. A Meloni-kormány mellett másik hét tagállam is „irreálisnak” tartja a javaslatot, amely szerintük negatív hatással lenne az európia autóiparra. Az új Euro7 szabványt – amelyet még jóvá kell hagynia az EU Parlamentjének és a tagállami kormányoknak – ellenző dokumentumot Bulgária, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Lengyelország, Románia és Magyarország, továbbá Franciaország írta alá. Németország ugyanakkor távolmaradt a dokumentumtól. A La Stampa szerint ennek két fő oka van, egyrészt a német kormánykoalíciónak – amelynek tagjai Zöldek is – nincs egységes álláspontja a kérdésben, másrészt a dízelbotrány óta a Németország nem meri nyíltan kritizálni az Euro7-hez hasonló szabványokat.


A magyar kormányfő John Micklethwaittel, a Bloomberg főszerkesztőjével folytatott beszélgetésében rámutatott: Magyarország azért tekint a fősodratú európai nézőponttól eltérő szemszögből az ukrajnai konfliktusra, mert szomszédos a háborúban álló országgal, amelynek területén jelentős magyar kisebbség él, amelynek tagjai közül többen életüket vesztették az összecsapásokban. Az OTP bank ukrajnai feketelistázásáról és az Európai Békekeret kifizetéseinek ezt követő magyar blokkolásáról a magyar kormányfő elmondta: elvi kérdés, hogy ha egy ország, akár Ukrajna, pénzügyi támogatást vár tőlünk, akkor tanúsítson tiszteletet, és ne tegye feketelistára a vállalatainkat.


“Kontinensünk történelmének egy keserű fejezete (...) azzal ér véget, hogy a szabad Ukrajna teljes jogú tagként csatlakozik az Európai Unióhoz” – mondta Scholz. (nu, és egy magvas komment: "Nagyon jó! Akkor mi is megtehetjük majd – Ukrán módra – az ellenzéki pártok betiltását, az ellenzéki médiumok bezárását, embereket köthetnek majd ki a villanyoszlopokhoz, letolt gatyával, akiket bárki büntetlenül üthet, rúghat, sőt a szakszervezeti vezetőkre is rágyújthatjuk majd a székházukat, ahogyan azt Odesszában tették. A Magyar Honvédség majd tüzérséggel lőheti azokat a helyeket, ahol nekünk nem tetsző kisebbség lakik. Mindenkivel úgy beszélhetünk a világban, mint ha a szolgánk lenne. És végleg kitörölhetjük majd a magyar nyelvből a "kérem" és a "köszönöm" szavakat. De jó lesz nekünk.")A Daily Express szerint az Európai Uniót megosztotta a magyar miniszterelnök kijelentése.


A német Szövetségi Hírszerző Szolgálat vezetője, Bruno Kahl nem látta jelét annak, hogy Oroszország katonailag meggyengült volna. Ezt a Die Welt című lapnak adott interjújában mondta.


A felvételeken több kiégett nyugati páncélozott jármű, valamint amerikai Humvee járművek láthatóak, amelyek részben a felrobbant lőszerek okozta kráterekbe süllyedtek.


A Le Monde tudósítói arról számoltak be a lap online felületén, hogy hétfőn nem sikerült megegyezniük az uniós külügyminisztereknek a nyolcadik, 500 millió eurós részlet felszabadításáról az ukrajnai fegyverszállítások felgyorsítását célzó európai békealap számára. Illetve még nem sikerült előrelépniük az Oroszország elleni tizenegyedik szankciócsomagot illetően sem. Ugyanis két tagállam úgy döntött, hogy blokkolja a vitát e két témában – írja a francia lap.


Joe Biden elnök kormánya azt közölte, hogy az orosz hadsereg által megosztott felvételekkel és számos más, a közösségi médiában közzétett felvétellel ellentétben, amelyeken a Belgorodi területen megsemmisített, amerikai gyártmányú katonai járművek láthatók, az ukrán fegyveresek által az orosz földön elkövetett legutóbbi támadásukban használt felszereléseket valószínűleg nem Washington vagy annak nyugati szövetségesei szállították.


Túl szeretne élni a nyárig, lehetőleg úgy, hogy a rendkívül népszerűtlen nyugdíjreform addigra lekerüljön a napirendről. Soós Eszter Petronella jegyzete.


A strasbourgi székhelyű bíróság 21 romániai panaszos és több civil szervezet keresetét elbírálva szavazattöbbséggel megállapította, hogy Románia megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének nyolcadik, a magán- és családi élet tiszteletben tartásáról rendelkező cikkét azáltal, hogy a román jog a "családi közösségeknek csak egyetlen formáját", az ellenkező neműek házasságát ismeri el, és nem biztosít az azonos nemű élettársak számára a családoktagokat megillető szociális és állampolgári jogokat.


A G7-országok nem fogják tudni elhitetni a világgal, hogy Peking aláássa a globális stabilitást – jelentette ki Hua Csunying kínai külügyminisztériumi szóvivő hétfőn.


Putyint márciusban Hszi Csin-ping kínai elnök személyesen hívta meg országába Moszkvai találkozásuk során. Hszi-Csin ping konkrétan az Egy Övezet Egy Út program harmadik, 2023-ra tervezett fórumára hívta meg az orosz elnököt, de az esemény konkrét dátuma még nincs kijelölve, annyi a biztos, hogy idén lesz valamikor. A TASZSZ hangsúlyozza: Putyin az előző két fórumon is részt vett 2017-ben és 2019-ben.


A boszniai Szerb Köztársaság álláspontja miatt Bosznia és Hercegovina nem is vezetett be szankciókat.


A floridai kormányzó a Twitter vezérigazgatójával, Elon Muskkal folytatott beszélgetésben fogja bejelenteni, hogy indul az elnökválasztáson.


Teszi mindezt a Karácsonyék által meghirdetett „túlélőprogram” részeként.


A médiahatóság felmérést készíttetett, hogy mit jelent az okostelefon egy gyermek életében.


A Németországot és Dániát víz alatt összekötő alagút húsz éves tervezés után valósulhat meg. Már mind a két ország oldaláról megindult a kivitelezés. A gigaprojekt eredményeképpen jöhet létre a világ leghosszabb kombinált közúti és vasúti alagútja.


Vannak esetek a klór-dioxiddal kapcsolatban, amik bő 8 év alapos ismeret után is, még engem is meglepnek... A balesetet elszenvedő illető véletlenül egy macsétával levágta a nagyujja egy jelentős darabját, ahogy ez a képen látszik. Szerencséjére jól ismerte és használta is már korábban a CDS-t (klór-dioxid vizes oldata). Így azonnal kezelni kezdte azt vele.


740 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK