top of page

Mindennapi szemezgetésünk (08:00) 2024.07.09.
Orbán Viktor a múlt héten, a magyar EU-elnökség első hetén kezdte meg békemisszós körútját: kedden Kijevbe utazott, hogy Volodimir Zelenszkijjel tárgyaljon, majd pénteken Moszkvába, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon. Innen a hétvégére Azerbajdzsánba ment, a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozójára, majd magyar idő szerint hétfőn reggel érkezett Pekingbe, hogy Hszi Csin-ping kínai elnökkel egyeztessen. 


Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn felszólította a nemzetközi közösséget és a nagyhatalmakat, hogy segítsenek megteremteni az ukrajnai háború enyhítéséhez szükséges feltételeket, elősegítve a Kijev és Moszkva közötti közvetlen párbeszéd újraindítását – közölte hétfőn a kínai külügyminisztérium. A minisztérium tájékoztatása szerint Hszi erről az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott pekingi találkozóján beszélt, ahol a két vezető a háborús helyzet enyhítésére tett békejavaslatokról tartott megbeszélést.Orbán Viktor „békemissziója” nagyon sok uniós ország vezetőjénél kiverte a biztosítékot, sokak szerint a soros elnökség nem erről szól, Orbán átlépte a hatáskörét, és mindenki igyekszik leszögezni, hogy ezeken a látogatásokon Orbán maximum Magyarország képviseli, de semmiképpen nem az EU-t. Most viszont felröppentek olyan hírek is, miszerint akár el is vehetik a soros elnökség tisztségét Magyarországtól – amire még nemigen volt példa korábban. Az EU rotációs elven betöltött elnökségének nincs mandátuma arra, hogy az EU nevében kapcsolatot létesítsen Oroszországgal. Az Európai Tanács [álláspontja] világos: Oroszország az agresszor, Ukrajna az áldozat. Ukrajnáról semmilyen megbeszélés nem történhet Ukrajna nélkül.


Reitz érthetetlennek tartja az EU kritikáját Orbán útjával kapcsolatban, hiszen Orbán maga sem állítja, hogy „békét hoz Moszkvából”. Azonban egy tapasztalt európai kormányfő az ötödik ciklusában, akire Oroszországban is hallgatnak, „egy lépéssel közelebb vihet minket a békéhez”.


A Die Welt újságírója arra is kíváncsi volt, Orbán Viktor beszélt-e Vlagyimir Putyinnal arról, hogy az orosz hadsereg megtámadhat-e egy NATO-tagállamot. Erre a kormányfő azt felelte, „nem szeretek nevetséges lenni. Egyetlen komoly ember sem állíthatja, hogy Oroszországnak szándékában áll megtámadni a NATO-t”.


Csupán Orbán Viktor, Robert Fico és néhány más vezető őszinte a népével Jeffrey Sachs amerikai professzor szerint, akit a Mandiner kérdezett.


A Kreml látogatásról szóló közleménye megemlíti a “hagyományosan baráti orosz-indiai kapcsolatok” jellegét, amelyek további fejlesztéséről a két vezető tárgyalni kíván. A beszélgetés további témái között szerepelnek “a nemzetközi és regionális napirend aktuális kérdései”.


Megalakult a Patrióták Európáért parlamenti csoport, ezt Brüsszelben jelentették be. A frakciónak összesen 84 képviselője lesz, amivel az Európai Parlament harmadik legnagyobb pártcsaládja lesz. Elnöknek a Nemzeti Tömörülés miniszterelnök-jelöltjét, Jordan Bardellát választották meg. Közzétették a frakció logóját és mottóját is, amely megegyezik Magyarország uniós soros elnökségének mottójával: Make Europe Great Again. 

A választás eredménye nem sok jót ígér a franciaországi zsidó közösségnek. Mutatjuk az eredményeket.


A hétvégi szavazás előtt Macron koalíciója és a új baloldali összefogás a média által “taktikai visszalépéseknek” nevezett lépésekhez folyamodott. Az elnök pártjának és a baloldali koalíciónak nem kevesebb mint 200 jelöltje lépett vissza a második fordulóból, hogy elkerüljék a szavazatok megosztását egymás között, és megakadályozzák, hogy a Nemzeti Tömörülés párt abszolút többséget (289 mandátum) szerezzen a parlamentben.


Tüntetők és ünneplők tömegei árasztották el Párizs utcáit, amikor vasárnap elkezdtek beérkezni a francia választási eredmények. Nyomukban kő kövön nem maradt.
Francia rabbik és zsidó értelmiségiek kongatják a vészharangot az Új Népfront választási győzelme után.Izrael katonai nyomásának köszönhetően egyre nagyobb a megosztottság a terrorszervezeten belül.


Az izraeli lap szerint számos érv szól Magyarország mellett.


A Varsó és Kijev között nemrég aláírt paktum olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek lehetővé tennék Lengyelország számára, hogy orosz rakétákat és drónokat lőjön le az ukrán légtérben – mondta Volodimir Zelenszkij.


A közel 1 milliárd dollár értékű tranzakcióban Kína és Franciaország is jelentős szerepet játszott, beszállítóként.


Azok a bevándorlók, akik New Yorkba érkeznek, többségében motelekben, szállodákban és fogadókban találnak lakhatást – írta a New York Post.


A bangladesi Mohammed Asaduzzaman lett Brighton új polgármestere – adta hírül a BBC. Brighton & Hove városnak ezzel egyébként idén lett először dél-ázsiai muszlim polgármestere, akit tavaly májusban már beválasztottak Brighton & Hove városi tanácsába.
Tiltakozunk a szűrővizsgálatok kötelezővé tétele és a vizsgálatokat nem vállaló állampolgárok akár ötmillió forintos bírságolása ellen, inkább a várólisták megszüntetését szorgalmazzuk! Ezért a Mi Hazánk aláírásgyűjtést is indított - jelentette be közleményében Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke. Alább a folytatás.


Augusztus 16-17-én kerül sor az 5. Covid-konferenciára a Magyarok Világszövetsége és a Caraka Alapítvány szervezésében, neves hazai és külföldi előadók részvételével. Fontos egészségügyi, tudományos kérdéseket vitatunk meg, többek közt a sokakat felháborító kötelező szűrések aktuális problémáját.


758 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page