top of page

Mindennapi szemezgetésünk (13:42) 08.01. – Frissítve: 16:54
RENDKÍVÜLI!

Augusztus elején tárgyalások kezdődnek Szaúd-Arábiában az orosz-ukrán háború békés rendezéséről, amelyre Ukrajna, az Egyesült Államok, az Európai Unió és a legfontosabb fejlődő országok, például India és Brazília képviselői is részt vesznek. Az eseményre várhatóan augusztus 5-6-án kerül sor Jeddában, de mindenki döbbenetére Oroszországot – vagyis a háborúban résztvevő másik félt – nem hívták meg – írja a Meduza.

Andrij Jermak, az ukrán elnök hivatalának vezetője megerősítette, hogy Szaúd-Arábia találkozót készít elő, amelyen különböző országok vezetőinek tanácsadói vesznek majd részt. Jermak nem nevezte meg a megbeszélések idejét és pontos helyét. Sajtóértesülések szerint a találkozón Kína, Brazília, Dél-Afrika, India, Indonézia, Argentína, Egyiptom, Mexikó, Chile és Zambia képviselői mellett, meghívókat kaptak az Ukrajnát támogató országok, így Japán, Dél-Korea, illetve több mint egy tucat európai ország, és maga az Európai Unió is.

Egyelőre nem világos, hogy hány ország vesz részt a csúcstalálkozón.

Az Egyesült Királyság, Dél-Afrika, Lengyelország és az EU országai már megerősítették részvételüket. Ukrajna és a nyugati országok képviselői abban bíznak, hogy a tárgyalások lehetővé teszik egy teljeskörű békecsúcs megtartását 2023 végéig, amelyen megállapodnak a háború lezárásáról.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvívője a tárgyalásokról szóló híreket kommentálva kijelentette, hogy Oroszország figyelemmel fogja kísérni a találkozót. Peszkov szerint Oroszország üdvözöl minden olyan kísérletet, amely a háború békés rendezésére irányul, azonban Ukrajna nem akar békét.

Lehetséges-e most békés rendezés a kijevi rezsim részvételével és jelenlegi álláspontjával? A válasz egyértelmű: nem, nem lehetséges. Ennek nincsenek meg a feltételei... A kijevi rezsim nem akar és nem is akarhat békét mindaddig, amíg csak eszközként használják fel a Nyugat Oroszországgal folytatott háborújában – mondta a Kreml szóvivője.


Washington és Kijev hamarosan virtuális tárgyalásokat kezd a G7-ek által a litvániai NATO-csúcstalálkozón Ukrajnának ígért biztonsági garanciákról – erősítette meg hétfőn az amerikai külügyminisztérium.


Az amerikai gyártmányú Abrams harckocsik, amelyeket Washington Kijevnek ígért, a fejlett felszerelésük egy része nélkül érkezhet Ukrajnába – jelentette több nyugati hírügynökség.

Az ilyen alkatrészeket állítólag túl “érzékenynek és túl kifinomultnak” tartják ahhoz, hogy átadják az ukrán hadseregnek.

A harckocsik elveszíthetik legfejlettebb elektronikájuk egy részét, mielőtt harcba kerülnének Ukrajnában” – jelentette hétfőn a Newsweek. Az amerikai harckocsikat bonyolultabb platformoknak tartják, mint más nyugati nehézpáncélosokat, és a működtetésük további kiképzést igényelne – írta a lap. Ukrán szintre butítják a harckocsikat.


Gonzalo Lira amerikai-chilei állampolgárt három hónapig tartották fogva egy ukrajnai börtönben, mert állítólag orosz propagandát terjesztett.

Az ukrán ügyészség hivatalos dokumentumokban elismerte, hogy a külföldi újságíró valójában semmilyen bűncselekményt nem követett el azzal, hogy olyan videókat tett közzé a YouTube-csatornáján, amelyekben a Nyugatot és az ukrán kormányt bírálta és kijelentette, hogy az orosz támadásokat és az ukrajnai háborút Kijev provokálta ki.

Lirát tavaly már letartóztatták egyszer, majd elengedték, de idén május 1-jén újra elfogták, börtönbe került, és nem engedték kommunikálni a családjával. Nem hívhatott ügyvédet, és a chilei nagykövetség emberei se látogathatták meg.


Az Egyesült Államok kedden élesen korlátozta Magyarország részvételét a vízummentességi programjában a 2011 és 2020 között kiadott új útlevelekkel kapcsolatos biztonsági aggályok miatt – írta meg a Politico.

Az amerikai vízummentességi program keretében a részt vevő országok állampolgárai turisztikai vagy üzleti céllal akár 90 napra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, ehhez csupán egy úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszerre (ESTA, Electronic System for Travel Authorization) van szükségük.

Keddtől azonban a magyar útlevéllel rendelkezők számára az ESTA érvényessége két évről egy évre csökken, és az ESTA csak egyszeri használatra lesz érvényes.

A példátlan lépés biztonsági aggályok miatt történt, amely egyedüliként Magyarországot érinti az amerikai programban résztvevő 40 ország közül.


„Paradox módon a kemény menekültpolitika teszi vonzóvá Magyarországot” – hangzott el az osztrák közszolgálati rádióban.

„Hiába a határzár, még mindig a szerb-magyar határon próbálkozik a menedékkérők zöme” – hangzott el az osztrák közszolgálati rádióban. Hozzátették, hogy ez a határszakasz a kerítés ellenére vonzóbb számukra, mint a szerb-román határ, mivel Magyarországra nem toloncolják vissza a menedékkérőket, mert az európai bíróságok határozatai alapján nálunk nem garantáltak a menekültek emberi jogai.

A dublini szabályok szerint oda küldik vissza a menedékkérőket, ahol először beléptek az EU területére, az az ország lesz a felelős a menekültügyi eljárásért, aminek a végén eldől, hogy a menedékkérő kap-e tartózkodási engedélyt. Így például Ausztria 94 embert küldött vissza Romániába 2022-ben, idén pedig még nagyobb lesz ez a szám – ismertette az ORF összeállítására hivatkozva az RTL.

Paradox módon tehát éppen a kemény menekültpolitika teszi vonzóvá Magyarországot a menedékkérők számára. Ha innen sikerült Nyugatra jutniuk, nem fenyegeti őket az a veszély, hogy megint Magyarországon találják magukat.”


Adrian Severin szerint szomszédaink elítélik kormányuk szervilizmusát és inkompetenciáját.

A cotidianul.ro-n Adrian Severin volt külügyminiszter jelentetett meg egy véleményanyagot Orbán Viktor találkozójáról Marcel Ciolacuval. A szerző írása elején leszögezte: Erdély Románia szíve és Magyarország tüdeje marad, ezért úgy kell együttműködni, hogy a szív és a tüdő is tudjon működni, egymást nem zavarva. Ezért Severin hozzáfűzte, hogy ő újra elmenne Tusványosra, kár, hogy idén olyan későn kapott meghívót, hogy már egy külföldi útja be volt táblázva.

A volt szociáldemokrata politikus azt fejtegette, hogy Orbán Viktor és Marcel Ciolacu találkozójának mi lehetett a hátsó mozgatórugója. Arra jutott, hogy a román miniszterelnököt csak a szavazatok érdeklik, ezért most azért ülhetett egy asztalhoz egy EU-s szankciók alatt levő miniszterelnökkel, hogy azon románok szavazatait szerezze meg, akiknek elegük van a nyugati igényeknek mindenben megfelelő román politikusokból.

Adrian Severin szerint Orbán Viktor tudja, hogy a románok egyre nagyobb arányban szimpatizálnak a magyar kormány szuverenizmusával és elítélik a román kormány szervilizmusát és inkompetenciáját. „A Bukarestbe érkező magyar kormányfő mesterien játszotta ki ezt a két kártyát” – írta. Hozzátette: Orbán Viktor megmutatta, hogy a szuverenizmusa minden románnak szól, és a széles körben bírált Orbán nacionalizmusa tulajdonképpen egy antiimperialista fal, amellyel Magyarország a román nemzetet is védi.


Az AfD kongresszusán több felszólaló példaképként említette a magyar miniszterelnököt a bevándorlás elleni küzdelemben.


Szerintük a magyar miniszterelnök rendet próbál tenni Európában.


Hangszereket égettek a tálibok Afganisztánban arra hivatkozva, hogy a zene az "erkölcsi romlás okozója" - közölte a BBC. Több ezer dollár értékű hangszer vált füstté egy máglyán szombaton a nyugat-afganisztáni Herát tartományban.

A tálibok 2021. évi hatalomátvételük óta számos korlátozást vezettek be, többek között betiltották a nyilvánosság előtti zenélést is. Ráadásul a tálib uralom alatt elhallgattak a zeneiskolák is: működésüket megszüntették.

Az interneten közzétett felvételek szerint a Herátban elégetett hangszerek között volt egy gitár, egy harmónium, valamint egy tabla nevű dob, továbbá erősítők és hangszórók. Az eszközök nagy részét lakodalmak helyszínéről kobozták el.

A hangszerégetésekre korábban is volt már példa az országban történt hatalomátvétel óta. Egyik ilyen esetre még tavaly januárban került sor:ELŐZMÉNY

Az elmúlt két évben a tálibok az iszlám jog szigorú értelmezése szerint számos súlyos korlátozást vezettek be, melyek elsősorban a nőket sújtják, nem járathatnak középiskolába és egyetemre, és nem dolgozhatnak humanitárius szervezeteknél sem.

Július elején a tálibok elrendelték a fodrászatok és a szépségszalonok bezárását országszerte.


Lehet ezt még fokozni?

Egy újonnan fejlesztett alkalmazás azzal kecsegteti a potenciális felhasználókat, hogy mesterséges intelligencia segítségével chatelhetnek Jézussal és más bibliai szereplőkkel.

A Text with Jesus (Üzengess Jézussal) nevű alkalmazást a Catloaf Software indította el, amely ígéretük szerint lehetővé teszi a nagyközönség számára, hogy valós idejű szöveges párbeszédet folytathassanak olyan bibliai szereplőkkel, mint Mária, József, az apostolok, az ószövetségi próféták, és Jézus - írja a Premier Christian News.

Mindezt pedig a mesterséges intelligencia közvetítésével.

A cég hivatalos közleménye szerint az alkalmazás egy új és vonzó megoldást kínál arra, hogy az emberek kapcsolatba kerüljenek a Szentírással. Stéphane Peter, a Catloaf Software vezérigazgatója elmondta, hogy céljuk egy olyan alkalmazás megalkotása volt, amely interaktív lehetőséget biztosít minden hívőnek hitük felfedezésére.

„Nem a hagyományos bibliatanulmányozási módszereket akarjuk lecserélni, hanem inkább szeretnénk megtámogatni azokat egy olyan (új) eszközzel, amely közvetlenebbé és személyesebbé teszi a Biblia narratíváit”.


Fontos adalékok az olvasói hozzászólásokban!


1 143 megtekintés

Opmerkingen


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK