top of page

Mindennapi szemezgetésünk (17:30) 08.02.
“A kijevi rezsim terrorista módszereinek alkalmazása olyan tényező, amely súlyosbítja az ukrán válságot és késlelteti a békés rendezést. Az is ismert, hogy a nyugati támogatók által Ukrajnának szállított fegyvereket és felszereléseket gyakran használják terrortámadások végrehajtásához, ami őket közvetlen bűnrészessé teszi mindezekben a bűncselekményekben” – mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője egy sajtótájékoztatón.


A kárpátaljai magyar matematikus másfél éve a katedrát önkéntes frontszolgálatra cserélte. Traski Viktor kárpátaljai magyar matematikus a háború eleje óta harcol az orosz megszállók ellen. Eltávja során egy interjúban mesélte el, milyen is az élet katonaként a megszállt Ukrajnában, s azt is elárulta, milyen időközönként jut nekik fagyi vagy éppen fogorvos – olvasható a Blikken.

A kárpátaljai magyar matematikus, az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán‒Magyar Oktatási-Tudományos Intézete Fizika és Matematika Tanszékének docense, dékánhelyettes, az MTA külső tagja másfél éve a katedrát az ukrán 128-as hegyi rohamdandárban való önkéntes frontszolgálatra cserélte. Azonban most több hivatalos ügyben Budapesten járt, így lehetősége volt átvenni a bő egy évvel ezelőtt részére odaítélt MTA Arany János Fiatal Kutatói Díját is. Az utazáshoz a seregtől kapott szabadságát használta el, melyre családja is elkísérte.

Ezen apropón készített vele interjút a Kárpátaljai Sárkányellátó alapítói.

Étkeztetés a lövészárokban

A beszélgetés elején kiderítették, Viktor felesége milyen étellel készül a férjének, amikor az eltávra hazaérkezik.


Orosz flottagyakorlat kezdődött a Balti-tengeren Okeanszkij Scsit-2023 (Óceáni Pajzs-2023) kódnéven orosz flottagyakorlat kezdődött a Balti-tengeren – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium. A moszkvai tájékoztatás szerint a manővereken az orosz haditengerészet több mint 30 hadihajója és csónakja, 30 repülőgépe és mintegy hatezer katona vesz részt.


Recep Tayyip Erdogan török elnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott beszélgetésében köszönetet mondott Oroszország segítségéért az erdőtüzek oltásában – közölte a Kreml sajtószolgálata.


A német mezőgazdasági gépgyártó CLAAS a gabonaegyezmény felfüggesztése ellenére továbbra is szállít kombájnokat Oroszországba – közölte Jan-Hendrik Mohr, a vállalat vezérigazgatója.

A Suddeutsche Zeitungnak adott vasárnapi interjújában Mohr elmondta, hogy a CLAAS nem tudja és nem is akarja elhagyni a világ egyik legfontosabb mezőgazdasági régióját.

A kombájnszállítás folytatásáról szóló döntést humánus megfontolásoknak tulajdonította, mivel szerinte ez “hozzájárulás a világ élelmiszerellátásához”. Mohr kiábrándítónak nevezte a gabonaegyezmény felfüggesztését, megjegyezve, hogy ez Moszkvát és a Nyugatot érinti a legkevésbé az oroszországi gabonabőség és a nyugati vásárlóerő miatt.


„Öld a búrt, öld a farmert!” – a dalt tízezrekkel együtt énekelte a harmadik legnagyobb párt elnöke, miközben Dél-Afrikában fehér gazdák százait támadják vagy ölik meg, a búrok kivándorlása pedig fokozódik.

Egy párt születésnapját sokféleképpen lehet ünnepelni. Egyesek helyeken tortát szervíroznak, mások zászlót lobogtatnak vagy éppen lufikat eregetnek. És ott van a Dél-Afrikai Köztársaság harmadik legerősebb pártja, a helyi viszonylatban radikális balosnak számító EFF (Economic Freedom Fighters, szabadfordításban „gazdasági szabadságharcosok”, logójában lándzsát tartó fekete kézzel), amelynek tizedik szülinapján az elnök, Julius Malema jó ötletnek tartotta elénekelni a „kill the boer” című mozgalmi dalt, amit a „kill the farmers” rákiabálással erősített.

A tömeg pedig lelkesen énekelte vele a fehérek kiirtásáról szóló dalt (kb. a 40-45. másodperctől):


Egy dal, egy párt, egy Führer

A Kill the Boer! vagy Shoot the Boer! (eredeti címén: Dubul' ibhunu) című mozgalmi ének eredetét Dél-Afrika apartheid korszakáig lehet érdemben visszavezetni; az országban legelterjedtebb zulu és khosza nyelven éneklik, szövege körülbelül ki is merül a címben ismertetettben, olyan kiegészítésekkel, mint „a gyávák félnek”, illetve „ezek a kutyák erőszakolnak”.

A dal nem állt távol a még Nelson Mandela által alapított Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) nevű, 1993 óta örökös kormánypárt radikális szárnyától, amelynek ifjúsági tagozata élén 2008-tól kezdve a már említett Julius Malema állt.


Az űrszonda július 21. óta képtelen utasítást fogadni vagy információt küldeni a NASA Mélyűri Hálózata (Deep Space Network) számára, és a földi irányítóktól sem kap parancsokat. Mindezek ellenére még nem veszett el minden remény a csaknem 46 éve kutató űrszonda számára.

Az űrkutatási hivatal - helyi idő szerint - hétfői közlése szerint Ausztrália fővárosában, Canberrában próbálják antennával befogni a Voyager 2 elszórt jeleit, de legalább 18 óra szükséges ahhoz, hogy az űrszondáról egy jel eljusson a Földig.

A NASA kedden jelentette be, hogy észleltek egy jelet, mely a Voyager 2-ről érkezett, ez megerősítette, hogy az űrszonda "egészségi állapota továbbra is jó".
Létezik világszerte egy új vallás, ami türelmetlen, totalitárius és kegyetlen. Egy új vallás, amely, mint minden új kultusz, teret akar magának szerezni, agresszív, hódító és egyáltalán nem tűri meg maga körül a vetélytársakat. Csak hát, mint minden posztmodern jelenség, ez is valójában az eredeti fogalom kiforgatása. Ez a bizonyos klímahiszti, ami pontosan ugyanolyan fokú elkötelezettséget követel meg, mint egy kultusz és ezzel együtt sajnálatos módon pontosan olyan végtelenül nevetségessé is teszi a híveit mindenki más előtt, aki nem tagja ennek a furcsa szektának.

Mert ha csak a felszínen megnézzük, mit is csinálnak? Napról-napra zaklatják az embereket, felfordulást szítanak és elemi, feltétlen meggyőződéssel idegesítőek a mindennapi performanszaikkal, amik persze első látásra nevetségesek és mindenképpen kontraproduktívak, ám amikor abban próbálják megakadályozni az embereket, hogy eljussanak a munkájukba, esetleg mentőket is feltartanak vagy éppen kulturális emlékeket és alkotásokat rongálnak meg, akkor nagyon kijárna nekik a társadalom kollektív megvetése. Mert cselekedeteik mélyén rosszindulat motiválja őket.


771 megtekintés

Comentarios


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page