top of page

Mindennapi szemezgetésünk (14:48) 08.03.
Az ukrán emberek drámája egyre mélyebb, a statisztikák mögött emberi életek vannak.

Az oroszok által megszállt területek mindössze öt ezrelékét sikerült visszafoglalnia az ukrán haderőnek mondta Vukics Ferenc az Ultrahang friss videójában. A Szilajcsikó főmunkatársa szerint akkor kell majd igazán figyelnünk, ha azt halljuk a hírekben, hogy Ukrajna többszáz harckocsit, harcjárművet, tüzérségi eszközt és több tucat repülőgépet vet be egy áttörés megvalósítására, mert az jelez majd valóban komoly offenzívát. A mostani történések harcászati szintű cselekmények, amelyek nem nevezhetők ellentámadásnak.

Kis mélységben végrehajtott rajtaütésekről van szó fogalmazott a szakértő. Egy sikeres áttöréshez ötszörös, akár tízszeres erőfölény szükséges, ilyet pedig sehol nem látunk, hangsúlyozta Vukics, hozzátéve: a sikeresebb frontszakaszokon is csak háromszoros erőfölényt sikerült az ukrán hadseregnek kialakítania, ezeket is csak ideiglenesen. Valamiféle átrendeződés zajlik a politikai térben, tette hozzá Vukics, aki szerint beszédes, hogy a Politico is arról kezdett értekezni, mi lenne Zelenszkij nélkül. Érdekes, miért pont most kezdték el ezt a kérdéskört feszegetni mondta.

Az ukrán emberek eközben egyre drámaibb időszakot élnek meg hangsúlyozta, példaként említve, hogy az ukrán béranya-ipar dübörög, ami valószínűleg kormányzati támogatást élvez. Ukrajna a világ leggyengébb születési rátáját mutatja fel, miközben sajtócikkek szólnak arról, hogy brit pedofilok Lengyelországban várják a menekült ukrán gyerekeket, akikkel szemben a lengyel hatóságok próbálnak hatékonyan fellépni. Eközben felfutóban a szervkereskedelem, de a fronton is gondok vannak, egyre több NATO által kiképzett ukrán katona adja meg magát, az ukrán tisztek pedig nincsenek ott a támadó alakulatokban, csak rádiókapcsolat segítségével, a hátországból irányítják az egységeket.

Több ukrán hadifogoly arról számolt be – bár azt nem tudhatjuk, hogy mekkora részben kényszerítés hatására –, hogy őket erőszakkal sorozták be és mozgósították és mindenkit alkalmasnak nyilvánítanak a katonai szolgálatra, függetlenül például az orvosi szakvéleménytől, vagy nyilvánvaló alkalmatlanságtól.


A teljes beszélgetést – a MOGY beharangozó után – itt hallgathatja meg:

Ukrajna: a nyugat cinikus, miközben egy ország szenved? – Vukics FerencVolodimir Zelenszkij kárpátaljai útja során találkozott a magyar közösség képviselőivel.

“Beregszászon fejezzük be a napot. Találkozunk az ukrajnai magyar közösség képviselőivel” – jelentette be szerdán a Teelegram-csatornáján közzétett videoüzenetében.

Zelenszkij azt is elmondta, hogy a régióban tett látogatása során megbeszélést folytatott a régió szociális és biztonsági helyzetéről. Szavai szerint Kárpátalja az ország gazdasági és társadalmi növekedésének egyik mozgatórugója lesz. Zelenszkij megjegyezte, hogy a régióban megkezdődött a sólelőhely fejlesztése, amely egész Ukrajnát képes lesz ellátni műszaki és étkezési sóval.

Korábban Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azt mondta, hogy az ukrán hatóságok nyolc és fél éve nem adnak egyértelmű választ a kárpátaljai magyarok elnyomásával kapcsolatos vádakra, és most nagyon sokakat mozgósítanak közülük az ukrán hadseregbe, olykor nagyon durva módon.

Magyarország parlamentje 2022 márciusában rendeletet hozott arról, hogy az ország területéről tilos fegyvereket szállítani Ukrajnába. Szijjártó kifejtette, hogy Budapest ezzel akarja biztosítani Kárpátalját, ahol magyarok élnek, mivel a területén keresztül történő fegyverszállítások legitim katonai célpontot jelentenének az Oroszországi Föderáció számára.


A ria.ru arról ír, hogy az orosz hadsereg megsemmisítette az ukránok állását Herszonnál, ahol lengyel zsoldosok próbálták kitűzni a nemzeti lobogójukat. Hozzátették: az orosz alakulat parancsnoka egy videóban arról számolt be, hogy lengyel zsoldosok is állomásoztak a frontszakaszon. Hangsúlyozta, hogy a lengyelek túl sokat engedtek meg maguknak, amikor felhúzták a lengyel zászlót a tüzérek akkor tüzet nyitottak a zsoldosokra és megsemmisítették az állást.


A pro-banderista Ukrajna varsói elfogadása Lengyelország létét fenyegeti – írja Adam Smiech, a Myśl Polska rovatvezetője.

“A PiS (a lengyel kormánypárt – a szerk.) sarokba szorította magát. Kezdettől fogva megkötötte a kezét értelmetlen hivatalos nyilatkozatokkal az oroszellenes Ukrajna támogatásának alternatíva nélküli politikájáról. <…> A neobanderista Ukrajnával való egyetértés halálos fenyegetést és vereséget jelent Lengyelország számára” – írta Smiech.


Németország, amely az EU gazdaságának húzóereje volt, azt kockáztatja, hogy ismét “Európa beteg emberévé” válik – írja a JB Press című japán lap.

(…) Németországnak nehézségei vannak a recesszióból való kilábalásban. Ráadásul az orosz gáz visszautasítása erősen érintette a német vegyipart, amely az ország gazdasági motorjának számít. Berlin eddig Katartól és Norvégiától tudott földgázt vásárolni, de az energiaforrás ára folyamatosan emelkedik.

A magas gázárak miatt a vegyipar, az acélipar, az alumíniumipar és más német iparágak üzemeit is külföldre költöztetik, ami a termelés jövőjével kapcsolatos félelmekhez vezet.

A Nyugat Ukrajna miatt fokozta az Oroszországra nehezedő szankciós nyomást, ami Európában és az Egyesült Államokban az áram, az üzemanyag és az élelmiszerek árának emelkedéséhez vezetett. Vlagyimir Putyin elnök korábban azt mondta, hogy az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, a szankciók viszont komoly csapást mértek az egész világgazdaságra.


Kisgyerekeknek reklámoznak abortusztámogató aktivistát, amerikai belvitákat importálva. A sajtót azonban ignorálták.

(…) A McDonald’s közismert és népszerű gyermekmenüje mellé immár érzékenyítő kiadvány is jár, amelyben a kicsiknek például egy abortuszlobbistáról mesél a cég, példaképként állítva őt a gyermekek elé (mármint azok elé, akik megszülethettek...).

A kiadvány az alkotók szándéka szerint Rosa Parks és Gloria Steinem előtt tiszteleg. Parks afroamerikai polgárjogi aktivista volt, a fekete polgárjogi mozgalom egyik legismertebb alakja, aki köztiszteletnek örvend, bár a tematika magyarországi megjelenítésével valójában egy amerikai társadalmi vitát importált a multi. Múlt heti cikkünkben is jeleztük ugyanakkor, hogy Gloria Steinem személye és politikai tevékenysége már jóval megosztóbb: az amerikai újságíró és szociálpolitikai aktivista a feminizmus második hullámának szószólója, óriási energiákat fektet a fogamzásgátlás, mint a női szabadság eszközének hirdetésébe és a korlátlan abortusz (az úgynevezett abortuszhoz való jog) népszerűsítésébe és követelésébe.

Steinem olyan szervezetekhez adta a nevét azok társalapítójaként, mint például a Női Akciószövetség, a Női Médiaközpont, vagy a Nemzeti Női Politikai Választmány, amelyek fontos szerepet játszanak a (szélső)liberális álláspontot képviselő női politikusok számára végzett adománygyűjtő munkában is.

Steinem büszkén beszél arról, hogy saját, 22 éves korában végzett abortusza után soha, egyetlen pillanatig sem volt bűntudata megölt magzata miatt. Ennek árnyékában meglehetősen visszásnak tűnik, hogy a gyorsétteremlánc most éppen őt állítja példaképként a kisgyerekek elé.


Manapság már egyre több az úgynevezett projektházasság, amikor nem a szíve után megy az ember, hanem az agya után, de ezek a jónak tűnő tervek többször dőlnek dugába, mint azok a házasságok, amelyek érzelmi alapúak. A Skótduda legújabb epizódjában erről is beszélgetett Gav Duncan és Kroó Zita, a konklúzió pedig az lett, hogy ez olyan, mintha az ember étterem helyett egy automatából venné ki az ételt. Kaja mind a kettő, mégis óriási a különbség. Ezen kívül szó volt még a liberálisok körében nagy port kavaró legújabb döntésről is, miszerint Oroszországban megtiltották a nemátalakító műtéteket. Azt viszont nem, hogy valaki elmenjen egy másik országba, hogy ezt megcsináltassa. A muszlim közösség viszont inkább konzervatív, mint liberális Gav szerint, ezért várható, hogy egyszer ők is megálljt parancsolnak ennek az őrületnek. Mindeközben a Libri előtt a gyerekeknek szóló LMBTQ tartalmú könyveket amiket a könyvesboltban a törvényeknek megfelelően lefóliáztak ingyen osztogatják. Ebből is látszik, hogy nem nem az a lényeg, hogy pénzt csináljanak belőle, hanem az, hogy eljusson az emberekhez az érzékenyítés.


Az EU egyik legfontosabb tudományos pályázatára csak az jelentkezhet, aki minden témába beleviszi a gendert. Kötelező beépíteni a genderkérdést egy EU-s posztdoktori ösztöndíjba, legyen szó atomfizikáról vagy őskorkutatásról.

A Marie Skłodowska-Curie Actions posztdoktori ösztöndíj az EU zászlóshajóként kezelt programja a doktori tanulmányok és a doktori utáni képzések terén. Az 1996 óta létező EU-s tudománytámogatási program a European Research Area (ERA) területére tartozó kutatásokat segíti – az ERA az EU tudományos programjait és támogatásait 2000 óta integráló rendszer, ami a Horizont Europe-hoz tartozik.

Az MSCA posztdoktori ösztöndíjaira 2023 szeptember 13-ig kell pályázni. Eddig nem volt szükséges genderszempontokat belevinni a pályázatokba, mostantól kötelező.
A Tagesschau bolti riportjában egy német polgárnak sem tetszett a klímavédelemre hivatkozva megdrágított élelmiszer, így egy kollégájuk játszotta el az ujjongó, zöldtudatos vásárlót a megfelelő üzenet kedvéért. Az eset korántsem példátlan.

Az utca emberét kérdezni nem mindig kellemes feladat: a lepattintástól a beszólásokon át ráérős őrültek végtelen világmegfejtéséig minden előfordulhat, mire összejön a megfelelő mennyiségű autentikus vélemény, tegyük fel, a virsli bolti áráról. Különösen így lehet ez, ha a riporter kész koncepciót rak össze, hogy mit kellene gondolniuk az embereknek – de azok a fránya emberek aztán nem azt gondolják, amit kellene.

Ez történhetett a minap a német közszolgálati Tagesschau híradójával is. A Magyarországon is ismert Penny élelmiszerbolt-hálózat a klímatudatosság jegyében kampányt indított, amelyben „annak érdekében, hogy megmutassák a fogyasztóknak, hogy egyes termékek állítólag mennyire károsak a környezetre”, erre a hétre erőteljesen megemelte ezen termékek árát. Olykor akár a duplájára is, megmutatván a költségeket ezzel a „kényelmetlen üzenettel” a fokozottabb klímavédelem érdekében – szúrta ki az Apollo News politikai magazin.

Azonban a vásárlók közül a jelek szerint nem sikerült olyat találni, aki örült volna az áremelésnek.

Vagy mégis? Egy Hanna Mertens nevű fiatal hölgy a boltban elmondta a riporternek, hogy remek a Penny kampánya, mert elgondolkodtató, hiszen különben az ember nem is gondol bele, milyen egyéb költségekkel jár például a hús.

A dologgal kapcsolatban csak egy bökkenő van: mint az Apollo utánajárt, a lány nem mezei vásárló volt, hanem a WDR (Westdeutscher Rundfunk) helyi közszolgálati médium produkciós asszisztense. A Focus megkereste a WDR-t, ahonnan mismásoló választ kaptak, miszerint a szupermarket háttérzaja miatt a riporter nem hallotta, hogy kollégájával van dolga.

A zöld narratívát erősítő mondjuk így szépítés, majd lebukás nem példa nélküli a német közmédiában…


Az idősek a bevándorlók elkerülése és az élhetőbb körülmények miatt választják hazánkat.

A spanyol ABC online hírportál riportjában arról ír, hogy 25 százalékkal nőtt a Magyarországra költöző német nyugdíjasok száma. A cikk egy meg nem nevezett német lapra hivatkozva azt írja, a Balaton és környéke a „jobboldali nyugdíjasok új paradicsoma”.

A spanyol lap szempontjából ez azért is érdekes hír, mert míg korábban a németek idős korukban előszeretettel költöztek a Costa Bravára, most inkább a Balatont választják helyette.

A megkérdezett nyugdíjasok többsége azzal indokolta a döntést, hogy Magyarországon kényelmesen meg tudnak élni a német nyugdíjukból, de fontos szempont volt még a Németországban jelenlévő migránsáradat elkerülése, valamint az is, hogy a magyarországi nyugdíjas otthonokban emberibb bánásmódot kapnak az idősek.


Szerdán közölte az Országgyűlés Hivatala, hogy Kövér László elnök megvonta Novák Előd kéthavi tiszteletdíját, a fizetése így 5260 814 forinttal csökken.

„Az Országgyűlés 2023. május 22-i ülésnapján Novák Előd országgyűlési képviselő interpellációja közben a roma nemzetiség és a bűnözés egyértelmű kapcsolatára utaló kifejezést használt, valamint felszólalása további részében is az érintett etnikai közösséget sértő állítást fogalmazott meg” – áll Kövér indoklásában.

Kövér emlékeztetett még arra is, hogy a Mi Hazánk képviselője nem először használta szóban és írásban a kifejezést, ezért már 2022-ben is figyelmeztették…


„A medve nem játék!”

Július végén két barnamedvét is észleltek a Bükki Nemzeti Park területén – tájékoztatott a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága. Közölték, hogy az első nagy termetű barnamedvét az Igazgatóság által üzemeltetett kameracsapda rögzítette 2023.07.24-én. A másik megfigyelés egy lakossági bejelentéshez kötődik: 2023.07.29-én túrázók észleltek medvenyomot a Bükk központi részén, Szilvásvárad községhatárban.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága arra kéri a lakosságot, hogy barnamedve észlelések esetén először az Igazgatósággal vegyék fel a kapcsolatot, hiszen minden megalapozott (pontos helymeghatározással, esetleg fotóval alátámasztott) bejelentést a terepen megvizsgálnak. „A medve nem játék!” – idézték a híres mondást.

Az egyik medvéről készült felvételt itt tudják megtekinteni:
899 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page